Πολιτικη & Οικονομια

Παναγιωτόπουλος κατά Τσαβούσογλου: Θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς στο ΝΑΤΟ η δήλωση περί «casus belli»

Αναλυτικά η δήλωσή του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παναγιωτόπουλος κατά Τσαβούσογλου: Θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς στο ΝΑΤΟ η δήλωση περί «casus belli»
© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ελληνοτουρκικά - Παναγιωτόπουλος κατά Τσαβούσογλου: Η δήλωση περί «casus belli» πρέπει να προβληματίσει πολλούς

«Η δήλωση περί "casus belli" που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς», παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωση του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, με αφορμή τη νέα φραστική επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα», υπενθύμισε, «δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται» και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για casus belli για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των (ελληνικών) χωρικών υδάτων, όχι κατά 12 μίλια, αλλά ούτε κατά 1 μίλι στο Αιγαίο». δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου που δίνει παραδοσιακά στο τέλος του έτους στην Άγκυρα.

Επικαλούμενος απόφαση για το θέμα που είχε εκδοθεί το 1995 από το τουρκικό κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα. Μην κάνετε ψευτοηρωισμούς εμπιστευόμενοι αυτούς που θα μπορούσαν να σας στηρίξουν. Μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας».

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu διευκρίνιζει πως η δήλωση του 1995 προειδοποιεί πως, αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, το κοινοβούλιο θα δώσει «όλες τις εξουσίες», περιλαμβανομένων στρατιωτικών εξουσιών, στην κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η δήλωση αυτή «παραμένει σήμερα σε ισχύ».

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμη στην ίδια συνέντευξη πως η Τουρκία συνεχίζει τον διάλογό της με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράκ, καθώς και με το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και έδωσε έμφαση στην τριμερή συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Μόσχα οι υπουργοί Άμυνας και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς

Νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, αναφέροντας ότι η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται».

«Η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ' ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου.

Και πρόσθεσε: «Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά».

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Επίσης, υπογράμμισε πως είναι απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. «Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» κατέστησε σαφές.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαμήνυσε ότι στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ