Ελλαδα

2022, οι καλυτερότεροι της χρονιάς

Τα 14 +1 πρόσωπα που ξεχώρισαν

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Κίμωνας Κουρής και Νότης Μηταράκης στη σειρά «Παγιδευμένοι» του Ant1

Ο Μάνος Βουλαρίνος «απονέμει» τα βραβεία του θεσμού των Καλυτερότερων της Χρονιάς 2022.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, επιτρέψτε μου να παρουσιάσω τα βραβεία του θεσμού των Καλυτερότερων της Χρονιάς ο οποίος μέχρι πέρυσι δεν υπήρχε αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι σπουδαίος. Η επιτροπή (δηλαδή εγώ) αναγνωρίζει ότι οι βραβευμένοι θα μπορούσαν να είναι δεκάδες και ότι κάποιοι που δεν θα δουν το όνομά τους στη λίστα μπορεί να αισθανθούν αδικημένοι, αλλά τι να κάνουμε... έτσι είναι η ζωή. Μπορεί του χρόνου. Και μπράβο τους. Και καλή χρονιά. 

Καλυτερότερος Ηγέτης – Βλαδίμηρος Πούτιν
Ο σπουδαίος σκακιστής της διεθνούς πολιτικής σκηνής κατάφερε με μία μόλις κίνηση να κάνει ματ στη χώρα του. Η ολιγοήμερη εκστρατεία εξόντωσης των Ουκρανών κατέληξε σε έναν πόλεμο που όχι μόνο δεν μπορεί να κερδίσει αλλά έχει κάνει και τη χώρα του τον ψωριάρη του πλανήτη.

Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/ Sergey Karpuhin

Καλυτερότερος πολιτικός αρχηγός – σύντροφος Νίκος Ανδρουλάκης
Παρότι και φέτος το μεγάλο φαβορί ήταν ο Αλέκσης, ο σύντροφος Ανδρουλάκης έκανε την ανατροπή αφού χάρη στον αφόρητα ξύλινο λόγο του και την τρικυμιώδη τακτική του κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να μετατρέψει την ελπίδα που έδινε 14άρια στις δημοσκοπήσεις σε απογοητευτική πορεία προς τα μονοψήφια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης
© Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Καλυτερότερος βουλευτής - συναγωνιστής Ανδρέας Πάτσης
Επί σχεδόν 4 χρόνια κατάφερε να κάνει ανενόχλητος τα κουμάντα του, αλλά ακόμα και τώρα που τα κουμάντα του είναι γνωστά σε όλους, παραμένει βουλευτής. Αν η βράβευση γινόταν σε αίθουσα με ομιλίες των βραβευθέντων, ο μόνος που θα έπρεπε να ευχαριστήσει θα ήταν αυτός που τον φόρεσε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Γρεβενά.

Ανδρέας Πάτσης
Ανδρέας Πάτσης © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Καλυτερότερος παλικαράς – σύντροφος Παύλος Πολάκης
Το καμάρι της Κρήτης φέτος έφτασε στο σημείο να προειδοποιεί χρήστες του ίντερνετ να φύγουν από τη χώρα γιατί έρχεται η Δέυτερη Φορά Αριστερά, πράγμα που του χαρίζει και το βραβείο καλυτερότερης απειλής καθώς, αν ποτέ ερχόταν η Δεύτερη Φορά Αριστερά, κανείς που θα μπορούσε να φύγει από τη χώρα δεν θα ήταν τόσο παλαβός ώστε να μείνει.

Παύλος Πολάκης
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

 Καλυτερότερος Αμνησιακός  - σύντροφος Γιάννης Ραγκούσης
Αφού ξέχασε όσα έλεγε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του πριν τη μεταγραφή, φέτος ξέχασε και ποιος είναι αφού α) δήλωσε ότι εκείνος έχει φύγει από το ΠΑΣΟΚ από το 2012 ξεχνώντας ότι ήταν υποψήφιος αρχηγός του το 2017, και β) κατακεραύνωσε τη Νέα τη Δημοκρατία φωνάζοντας «κυβερνάτε την Ελλάδα από το 1974» ξεχνώντας συνολικά την ύπαρξη του μέχρι τη χρονιά που πήρε τη δουλειά του πρωτοπαλίκαρου του Αλέκση.

Γιάννης Ραγκούσης
© EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Καλυτερότερη Αρπαχτή – ΑΝΤ1+ στο Μουντιάλ
Standing ovation για την πλατφόρμα που ποτέ δεν επέστρεψε τα 20 ευρώ που πήρε από κάθε συμπολίτη που πλήρωσε για να δει όλους τους αγώνες του Μουντιάλ οι οποίοι τελικά μεταδόθηκαν, όλοι, από το ελεύθερο κανάλι του ΑΝΤ1.

Μουντιάλ 2022: Έπεσε και πάλι το ΑΝΤ1+

Καλυτερότεροι προστάτες του περιβάλλοντος - Ελληνική κυβέρνηση
Πολλοί έχουν προσφέρει στο περιβάλλον αλλά κανείς όσο οι υπουργοί που υπέγραψαν (παραπάνω από μια φορά) τις επαναλαμβανόμενες τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες αναστέλλονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε παραλίες και αιγιαλούς των οποίων οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει, προκειμένου να μην ζημιωθούν οικονομικά οι αυθαιρετούχοι επιχειρηματίες (δεν κάνω πλάκα, αυτός είναι ο επίσημος λόγος).  

Ξεκινά η «μάχη» του προϋπολογισμού 2023 στη Βουλή - Δείτε live
© EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Καλυτερότερο παραμύθι – Οι αποκλεισμένοι μετανάστες στον Έβρο και η νεκρή Μαρία
Δεν ήταν μόνο το μέγεθος του δράκου (στην αρχή οι παραμυθάδες μιλούσαν για εβδομάδες αποκλεισμού), ήταν και το ότι φρόντισαν να συνδέσουν τον 15Αύγουστο με το 5χρονο, 7χρονο ή 10χρονο (ανάλογα με τον παραμυθά) «νεκρό κοριτσάκι» που «το έλεγαν Μαρία». Πραγματικά μεγαλοφυές και ό,τι έπρεπε για το κοινό στο οποίο απευθύνονται. 

Γερμανικός Τύπος για τη «Νεκρή Μαρία» στον Έβρο
© EPA/Erdem Sahin

Καλυτερότερος Δημοσιογράφος – Γιώργος Χρηστίδης
Ο συνεργάτης του Σπίγκελ (του περιοδικού το οποίο, αφού σήκωσε το παραμύθι του Έβρου, στη συνέχεια κατέβασε τα σχετικά άρθρα αφού η δουλειά είχε γίνει) υπερασπίστηκε με ξεχωριστή γενναιότητα την κυρίαρχη πεποίθηση στον δημοσιογραφικό χώρο ότι ένας δημοσιογράφος μπορεί να παρουσιάζει ως πραγματικά περιστατικά ό,τι του κατέβει, συμπυκνώνοντας τη στη φράση «το πρώτο καθήκον του δημοσιογράφου είναι να παρουσιάσει την αλήθεια, προσέξτε όμως, τη δημοσιογραφική αλήθεια».

Αποδημοσιεύτηκαν όλα τα άρθρα του Der Spiegel για την υπόθεση των 38 προσφύγων στον Έβρο - Η αναδίπλωση του γερμανικού Μέσου και ο ρόλος δημοσιογράφων και ΜΚΟ.
Κατέβασε τα άρθρα για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο λόγω αμφιβολιών το Spiegel © MotionTeam/ Κώστας Παπαδόπουλος & screen shots

Καλυτερότερος Ηθοποιός – Νότης Μηταράκης
Ο υπουργός έκανε ένα μικρό πέρασμα στη σειρά του ΑΝΤ1 «Παγιδευμένοι» και έσβησε τους επαγγελματίες ηθοποιούς . Αναμενόμενο μεν (αν σκεφτούμε ότι δεν είχε υποστεί φοίτηση σε δραματική σχολή) αξιοβράβευτο δε.

Καλυτερότερη ΜΚΟ – Διεθνής Αμνηστία
Παρότι είχε τον ανταγωνισμό των ΜΚΟ που εμπορεύονται αποκλειστικά το μεταναστευτικό, το πολυκατάστημα «Διεθνής Αμνηστία», μόνο φέτος κατάφερε α) να κατηγορήσει τους Ουκρανούς επειδή «ο τρόπος που αμύνονται βάζει σε κίνδυνο αμάχους» και β) εν μέσω αιματηρών διαδηλώσεων στο Ιράκ με αίτημα την απαλλαγή των γυναικών από τη βάσανο της μαντήλας να προσπαθήσει να απενοχοποιήσει το ένδυμα σύμβολο της γυναικείας καταπίεσης υπεραμυνόμενο του δικαιώματος των γυναικών να είναι αλυσοδεμεν... ζητώ συγγνώμη, να φορούν μαντήλα. Ειδική μνεία χρειάζεται και για το ελληνικό παράρτημα της ΜΚΟ το οποίο, μαϊμουδίζοντας αιτήματα που αφορούν άλλες κοινωνίες, απαίτησε να βάλουμε τέλος ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ (έτσι, με κεφαλαία για να κάνει ακόμα πιο αστείο το αίτημα στα ελληνικά). Αν του χρόνου απαιτήσει από την Ελλάδα να ζητήσει συγγνώμη για την αποικιοκρατία και τη δουλεία, νομίζω ότι το βραβείο είναι εξασφαλισμένο.

Καλυτερότερη Μούγκα – Η αριστερά για την Κιβωτό του Κόσμου
Οι σύντροφοι που με την παραμικρή υποψία κατάχρησης ή κακοποίησης ανεβαίνουν στα κάγκελα ζητώντας τις κεφαλές δικαίων και αδίκων επί πίνακι, στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, που είχε και τα δύο, σφυρίζουν αδιάφορα. Πολύ περίεργο αλλά και ιδιαιτέρως αξιοθαύμαστο.

Το κτίριο της Κιβωτού του Κόσμου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Καλυτερότερος αναλυτής – Ιωάννης Μάζης
Αντί αιτιολόγησης θα παραθέσω τα λόγια του κυρίου καθηγητή όπως τα ακούσαμε δύο μέρες μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: «Ξέρετε ότι, σύμφωνα με ανακοινώσεις οι οποίες βγαίνουν στον διεθνή τύπο αλλά εδώ πέρα καταπνίγονται, τα ρωσικά τεθωρακισμένα έγιναν πολλές φορές δεκτά με ρωσικές σημαίες και πανηγυρισμούς από τους ντόπιους πληθυσμούς;… Πώς είναι δυνατόν νομίζετε το 50+% της Ουκρανίας μέσα σε λίγες ώρες να έχει παραδοθεί χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και οι πληθυσμοί να μην έχουν φιλικές διαθέσεις προς τη Ρωσία; Για αναρωτηθείτε το αυτό».

Καλυτερότερη συναυλία - Συναυλία για την Ειρήνη στα Προπύλαια
Η πρώτη συναυλία Ειρήνης στα παγκόσμια χρονικά στην οποία δεν ανέμισε ούτε μια σημαία της χώρας που δέχεται επίθεση και δεν ακούστηκε ούτε ένα σύνθημα εναντίον της χώρας που επιτίθεται από το συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο πιθανότατα θεωρεί τον συντομότερο δρόμο για την ειρήνη τη γρήγορη και ολοκληρωτική επικράτηση της Ρωσίας. Από τα συνθήματα που ακούστηκαν η βασική υπεύθυνη για τον πόλεμο είναι η ελληνική κυβέρνηση.  

Καλυτερότερη αδικημένη της χρονιάς – Εύα Καϊλή
Στη χώρα που όλοι για κάποιο λόγο νομίζουν ότι έχουν αδικηθεί, η συντρόφισσα Καϊλή έχει κάθε λόγο να το υποστηρίζει καθώς διεγράφη από το κίνημα ακριβώς τη στιγμή που απέδειξε ότι είναι πραγματικό ΠΑΣΟΚ.

Εύα Καϊλή - Qatargate
© Brigitte Hase / European Parliament Multimedia Center

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ