Πολιτικη & Οικονομια

Νίκη Κεραμέως: «Σας φαίνομαι για κάποια που έκανε σκονάκια και κοπάνες;»

Ό,τι σκέφτεται μια υπουργός Παιδείας όταν κλείνουν τα σχολεία και ό,τι σκάρωνε στην τάξη

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως
© Eurokinissi

Η Νίκη Κεραμέως στην ATHENS VOICE για τα Χριστούγεννα των παιδικών της χρόνων, τις κοπάνες και τον απολογισμό της για το 2022

Αντίθετα από τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Ντίκενς, στις δικές μας χριστουγεννιάτικες ιστορίες δεν σκάνε φαντάσματα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για να μας βασανίσουν στον ύπνο μας. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά όμως προσφέρονται για αναδρομές στα παιδικά μας χρόνια, για μια πιο ήσυχη αποτίμηση σε ό,τι συμβαίνει σήμερα αλλά και για μια ματιά στην επόμενη μέρα – ο πειρασμός της πρόβλεψης όταν ένας νέος χρόνος φτάνει στο κατώφλι μας είναι πάντα μεγάλος.

Με μια τέτοια αναδρομή στο παιδί που ήταν ξεκίνησε η συζήτησή μας με τη Νίκη Κεραμέως, την ώρα που στα σχολεία ηχούσε το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς. Συνεχίστηκε με έναν απολογισμό των πεπραγμένων της αφού η θητεία της στο υπουργείο Παιδείας φτάνει στο τέλος της. Και ολοκληρώθηκε με τη δική της πρόβλεψη για ένα έτος που αυτή τη φορά δεν γεννά μόνο προσδοκίες, αλλά φέρνει και εκλογές.

Η συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως στην ATHENS VOICE

Κυρία υπουργέ, τα σχολεία έκλεισαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τι θυμάστε από τον 10χρονο εαυτό σας; Φαντάζομαι πως δεν θα βλέπατε κι εσείς την ώρανα χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι. Και, πείτε μου, πώς ήταν η επιστροφή την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς;

Είναι αλήθεια πως περιμέναμε πάντα με ανυπομονησία το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς. Όπως κάθε παιδί, περίμενα πώς και πώς τις ξέγνοιαστες στιγμές των διακοπών, τις οικογενειακές επισκέψεις στα σπίτια φίλων μας, τις βόλτες και τα κάλαντα, τα δώρα που λαμβάναμε, αλλά και αυτά που προσφέραμε. Όσο περνούσαν οι μέρες, βέβαια, νοσταλγούσα και τους συμμαθητές μου και την επιστροφή στη σχολική καθημερινότητα, κι έτσι το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς ηχούσε και αυτό ευχάριστα.

Αλήθεια, είχατε κάνει ποτέ σκονάκι; Κοπάνα;

Σας φαίνομαι για κάποια που έκανε σκονάκια και κοπάνες;! Έκανα αταξίες, όπως κάθε παιδί, κάποιες μάλιστα τις έχω πληρώσει με… ράμματα, αλλά κοπάνες και σκονάκια, όχι, δεν έκανα.

Η Νίκη Κεραμέως στα παιδικά της χρόνια
Η Νίκη Κεραμέως στα παιδικά της χρόνια

Και τώρα τα δικά σας παιδιά σας; Σας έχουν ζητήσει καμιά μέρα ως «ρουσφέτι» να μην πάνε στο σχολείο;

Όπως κάθε παιδί που ξυπνάει μια μέρα πιο κουρασμένο και αρνείται να σηκωθεί από το κρεβάτι του, έτσι κι εμένα μου το έχουν ζητήσει, όχι όμως λόγω της ιδιότητάς μου ως Υπουργού αλλά ως μαμάς!

Θα λέγατε ότι η διάθεση της «σκόλης» στα παιδιά είναι έμφυτη ή ότι συνδέεται με την ποιότητα της εκπαίδευσης;

Όλοι, πιστεύω, θα θέλαμε, αν μπορούσαμε, κάποιες φορές να έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για πιο πολλές στιγμές με τα παιδιά μας, την οικογένειά μας, αγαπημένα μας πρόσωπα. Είναι ανθρώπινο και θα έλεγα και φυσικό. Προφανώς, όσο πιο βιωματικά γίνεται το μάθημα, όσο πιο σύγχρονες οι γνώσεις και όσο πιο χρήσιμες οι δεξιότητες που παρέχουμε τόσο περισσότερο το σχολείο θα γίνεται ενδιαφέρον και θα προσελκύει τα παιδιά μας.

Υπάρχει τρόπος λοιπόν;

Αυτό επιδιώκουμε με τις αλλαγές που κάναμε. Με το πολλαπλό βιβλίο, με τα εργαστήρια δεξιοτήτων, με την ενίσχυση της κριτικής σκέψης, με τους διαδραστικούς πίνακες που θα μπουν σε κάθε τάξη Λυκείου, Γυμνασίου και Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού από τη φετινή σχολική χρονιά, με την «ανεστραμμένη τάξη», που διαφοροποιεί τον τρόπο διδασκαλίας και αξιολόγησης των μαθητών, θέλουμε να πετύχουμε μια πιο αποδοτική αλλά και ευχάριστη εκπαιδευτική διαδικασία.

Και ο δικός σας απολογισμός για τη χρονιά που φεύγει ποιος είναι; Ποιο λάθος του 2022 θα θέλατε να διορθώσετε το 2023;

Κάνοντας κάθε τόσο τον απολογισμό μου, προσπαθώ να μαθαίνω από τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω. Ένα από αυτά είναι ο λίγος χρόνος που αφιερώνω στα παιδιά και την οικογένειά μου. Παρ’ ότι πιστεύω ότι η ποιότητα του χρόνου έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα, συχνά ως μαμά έχω τύψεις! Προσωπικός μου στόχος είναι για φέτος να προσπαθήσω να είμαι περισσότερο κοντά τους.

H Νίκη Κεραμέως με τα παιδιά της, Λουκά και Κωνσταντίνο
H Νίκη Κεραμέως με τα παιδιά της, Λουκά και Κωνσταντίνο

Σας φαίνεται επαρκής ο χρόνος που απομένει ως τις εκλογές για να ολοκληρώσετε τους σχεδιασμούς σας στο υπουργείο;

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει το σύνολο των βασικών προεκλογικών μας δεσμεύσεων στην παιδεία, υλοποιώντας το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για το οποίο μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. Θυμίζω κάποια μόνο απ’ όσα έγιναν: συνεχής αύξηση των δαπανών για την παιδεία, νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια (αντί από τα 5), επέκταση του ολοήμερου σχολείου, εργαστήρια δεξιοτήτων, αγγλικά στο νηπιαγωγείο, 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών -οι πρώτοι μετά από 12 χρόνια-, διπλασιασμός πρότυπων και πειραματικών σχολείων, επιμόρφωση και αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία, νέα προγράμματα σπουδών, συνολική αλλαγή αντίληψης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ώστε να ενισχυθεί η κριτική σκέψη, νέος νόμος για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ανάδειξη εκπροσώπων φοιτητών με ενιαίο ψηφοδέλτιο, προώθηση συνεργασιών ελληνικών και κορυφαίων ξένων πανεπιστημίων, ψηφιακός μετασχηματισμός. Ενισχύσαμε το Δημόσιο σχολείο, το οποίο παρέχει υπηρεσίες για τις οποίες έως πριν λίγα χρόνια οι γονείς έπρεπε να πληρώνουν. Διαμορφώσαμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παρέχει σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε τα παιδιά μας να αποκτούν τα εφόδια που τους επιτρέπουν να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Υπηρετούμε με συνέπεια το στόχο οι επόμενες γενιές να είναι πολύ καλύτερες από τη δική μας.

Και μιας και συνηθίζεται στο τέλος της χρονιάς να κάνουμε προβλέψεις, ποια είναι η δική σας πρόβλεψη για τις κάλπες;

Η εκτίμησή μου είναι αισιόδοξη. Από την καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες, διαπιστώνω ότι όλο και πιο πολύ συνειδητοποιούν ότι μπροστά μας έχουμε δύο επιλογές. Από τη μία μεριά τη σταθερότητα, την υπευθυνότητα και τη θετική πορεία μπροστά, που διασφαλίζει η Νέα Δημοκρατία και από την άλλη μεριά την αβεβαιότητα, το λαϊκισμό, την επιστροφή στο αποτυχημένο και επικίνδυνο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Συνειδητοποιούν ότι στη Νέα Δημοκρατία επιδιώκουμε την αυτοδυναμία προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα, για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία, για να συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, για να συνεχίσουμε τις αλλαγές που έχουν σημαντικά οφέλη για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Το μήνυμά μας είναι απλό και ξεκάθαρο, πιστεύω πείθει καθημερινά όλο και περισσότερους πολίτες και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχτεί την ώρα της κάλπης.

Διαβάστε ακόμη »»» Πρόγραμμα «Φιλία» κατά του bullying στα σχολεία - «Συμμαχία» γονέων και εκπαιδευτικών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ