Πολιτικη & Οικονομια

Ανασκόπηση 2022: Το Twitter στα χέρια του Μασκ και άλλα μεγάλα deals

Η μεγαλύτερη συμφωνία ήταν αυτή της Microsoft με την Activision

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το 2022 ήταν η χρονιά που ο Έλον Μασκ εξαγόρασε το Twitter
Το 2022 ήταν η χρονιά που ο Έλον Μασκ εξαγόρασε το Twitter © Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images/Ideal Image

Aνασκόπηση 2022: Χρόνια μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών η χρονιά που φεύγει

Επιβράδυνση σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 σημείωσαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ) επιχειρήσεων το 2022 καθώς το δυσμενές κλίμα επηρέασε αρνητικά. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 ήταν μια χρονιά-ρεκόρ καθώς η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων (Merger & Acquisition, M&A) ξεπέρασε τα 5 τρισ. δολάρια, φθάνοντας στα 5,63 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια, τα 4,42 τρισ. δολάρια του προηγούμενου ρεκόρ που καταγράφηκε πριν από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση το 2007. To 2022 ωστόσο ο όγκος των συμφωνιών μειώθηκε κατά 13% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021 και η αξία των συμφωνιών μειώθηκε κατά 32%. Αναμφίβολα ξεχωρίζει η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, μια συμφωνία η οποία πέρασε από «40 κύματα» και συνεχίζει να δημιουργεί αναταράξεις ωστόσο η μεγαλύτερη εξαγορά ήταν αυτή της Activision από την Microsoft η οποία όμως έχει μπει προς το παρόν στον «πάγο» από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Τwitter: Στα χέρια του Μασκ έναντι 44 δισ. δολαρίων

H πολυαναμενόμενη συμφωνία εξαγοράς του κοινωνικού δικτύου του Twitter από τον Ελον Μασκ, τον ιδρυτή και επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla και του κολοσσού αεροδιαστημικής SpaceX, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022. Το ειδύλλιο άρχισε μεν τον Απρίλιο, όταν ο Μασκ εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει το Twitter έναντι 44 δισ. δολ., αλλά είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, όταν άρχισε να επενδύει στην εταιρία. Για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 8,5 δισ. δολ., αλλά δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται. Επικαλούμενος, έτσι, διάφορα, επιχείρησε να ακυρώσει τη συμφωνία εν μέσω χρηματιστηριακής πτώσης και κρίσης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και ακολούθησε η αναπόφευκτη δικαστική διαμάχη του με τους μετόχους της εταιρείας, που διεκδίκησαν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Το saga υποτίθεται ότι θα τελείωνε με την ολοκλήρωση της αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου του Twitter από τον ιδρυτή των εταιρειών Tesla και SpaceX. Αλλά 15 μέρες μετά, με τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο στο τιμόνι της πλατφόρμας υπήρξαν…. κακοφωνίες, ευτράπελα, πισωγυρίσματα, βροχή απολύσεων και παραιτήσεων, προειδοποιήσεις από τις αρχές, φυγή διαφημιστών και απειλή για χρεοκοπία.

Ό Έλον Μασκ και το Twitter
© STR/NurPhoto via Getty Images

Microsoft: Το μεγαλύτερο deal της χρόνιας - Η εξαγορά της Activision έναντι 69 δισ. δολαρίων

Η Microsoft εξαγόρασε την Activision για 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από άλλα αντίστοιχων εξαγορών στο παρελθόν, όπως τα 26 δισ. που έδωσε για την απόκτηση του LinkedIn το 2016. Πρόκειται για μία από τις 30 μεγαλύτερες εξαγορές όλων των εποχών και την πιο μεγάλη εξαγορά της Microsoft μέχρι στιγμής, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη είσοδό της στον χώρο του gaming. Άλλωστε, η Activision Blizzard είναι υπεύθυνη για τίτλους όπως τα πασίγνωστα Call of Duty, World of Warcraft και Diablo, μεταξύ άλλων. Το εν λόγω deal έχει προς το παρόν μπει στον «πάγο» καθώς η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ επιδιώκει να εμποδίσει την εξαγορά της με το σκεπτικό στο ότι η διασύνδεση της κατασκευάστριας του Xbox και του δημοφιλούς ομίλου δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό. Επεξηγώντας τα ανωτέρω, οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι η απόκτηση της Activision από τη Microsoft θα μπορούσε να βλάψει άλλους παίκτες στην αγορά ηλεκτρονικών παιγνίων, η οποία αποτιμάται στα 200 δισ. δολάρια, διότι θα περιόριζε την πρόσβαση των αντιπάλων στα μεγαλύτερα παιχνίδια της πρώτης. Η Microsoft είναι ήδη δικαιοδόχος του «Halo» και του παιχνιδιού δημιουργίας εικονικού κόσμου «Minecraft».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Microsoft αναστέλλει τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών στη Ρωσία.
Εργαζόμενοι στη Microsoft - ΑΡΧΕΙΟ © EPA

Broadcom: Κατέβαλε 61 δισ. δολάρια για την εξαγορά της VMware

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής τσιπ Broadcom συμφώνησε για την εξαγορά της εταιρείας λογισμικού cloud VMware έναντι 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο. Η εξαγορά, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τραπεζική χρηματοδότηση 32 δισ. δολαρίων, θα βοηθήσει τη Broadcom να μετατραπεί σε μια διαφοροποιημένη τεχνολογική εταιρεία. Ο Χοκ Ταν, ο Μαλαισιοαμερικανός δισεκατομμυριούχος που ηγείται της Broadcom, κυνηγάει ένα ντιλ στην αγορά λογισμικού εδώ και χρόνια, αφού η προσπάθειά του να εξαγοράσει την Qualcomm μπλοκαρίστηκε το 2018 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. «Βασιζόμενη στο αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχημένων συγχωνεύσεων και εξαγορών, αυτή η συναλλαγή συνδυάζει τις κορυφαίες μας επιχειρήσεις στους τομείς των ημιαγωγών και υποδομών λογισμικού με έναν εμβληματικό πρωτοπόρο και καινοτόμο στο εταιρικό λογισμικό, καθώς επαναπροσδιορίζουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες» υπογράμμισε ο Ταν όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία.

Η AMD εξαγόρασε την Xilinx έναντι σχεδόν 50 δισ. δολαρίων

Η AMD (Advanced Micro Devices) εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής επεξεργαστών ανακοίνωσε τον Μάιο την οριστικοποίηση της εξαγοράς της Xilinx, αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών, έναντι του ποσού των 49,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί αρχικά τον Οκτώβριο του 2020 και το τίμημα τότε ανερχόταν στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο η άνοδος της μετοχής της AMD τους μήνες που μεσολάβησαν ανέβασαν και το τίμημα για την εξαγορά της Xilinx. Η εξαγορά αυτή αποτελεί μέρος της «μάχης» που διεξάγουν AMD και Intel για την κυριαρχία στην αγορά επεξεργαστών για χρήση σε κέντρα δεδομένων. Η σύμπραξη AMD-Xilinx θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα δυναμικό 15.000 μηχανικών για τον σχεδιασμό νέων μικροτσίπ ενώ το σύνολο της παραγωγής θα βασίζεται κυρίως στην TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing).

Η Amgen εξαγοράζει την Horizon Therapeutics

Την εξαγορά της Horizon Therapeutics, σε αποτίμηση περίπου 26 δισ. δολαρίων, συμφώνησε η Amgen, στο μεγαλύτερο deal του αμερικανικού κολοσσού της βιοτεχνολογίας έως τώρα. Η μετοχή της Horizon έχει σημειώσει άνοδο 24% από τις 29 Νοεμβρίου, όταν αποκάλυψε ότι η Amgen, η Sanofi και μια μονάδα της Johnson & Johnson βρίσκονταν σε προκαταρκτικές συνομιλίες για πιθανή εξαγορά της. Αυτό ανέβασε την κεφαλαιοποίησή της στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, ωθώντας τη Sanofi να υποχωρήσει την Κυριακή, όπως είχε κάνει και η J&J νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η Amgen έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 149 δισ. δολαρίων, έχοντας σημειώνει άνοδο 24% φέτος. Με έδρα στο Δουβλίνο και τη μετοχή της να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Nasdaq, η Horizon παράγει περίπου τις μισές από τις ετήσιες πωλήσεις της, ύψους 3,6 δισ. δολαρίων, από το Tepezza, μια θεραπεία για μια επώδυνη αυτοάνοση πάθηση που ονομάζεται θυρεοειδική οφθαλμική νόσος.

Η Prologis αποκτά την Duke Realty για 26 δισ. δολαρίων

Η Prologis με έδρα το Σαν Φρανσίσκο απέκτησε την Duke με έδρα την Ινδιανάπολη, η οποία ελέγχει περίπου 153 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια σε 19 αγορές. Τα διοικητικά συμβούλια των δυο εταιριών άναψαν τελικά το «πράσινο φως» για το deal που προηγουμένως είχε απορριφθεί στα $24 δισ. Η Prologis σχεδιάζει να κρατήσει περίπου το 94% των περιουσιακών στοιχείων της Duke Realty και να βγει από την αγορά, ανέφεραν οι εταιρείες. Η Prologis κατέχει βιομηχανικές αποθήκες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Το ποσοστό κενών θέσεων για αποθήκες στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 3,4% τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ακόμη και όταν οι developers έσπευσαν να κατασκευάσουν νέα ακίνητα logistics, σύμφωνα με την Jones Lang LaSalle Inc.

Adobe: Deal 20 δισ. δολ. για εξαγορά της startup Figma

Στην εξαγορά της startup Figma έναντι περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων προχώρησε η Adobe τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το μεγαλύτερo deal του κατασκευαστή του γνωστού προγράμματος Photoshop, ο οποίος συγκεντρώνει εφαρμογές που υποστηρίζουν τη διαδικτυακή συνεργασία εν μέσω μιας παγκόσμιας στροφής στην υβριδική εργασία. Η συμφωνία που περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές, θα φέρει στο χαρτοφυλάκιο της Adobe μια εταιρεία της οποίας η διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας για σχέδια και ανταλλαγή ιδεών χρησιμοποιείται από εταιρείες-κολοσσούς όπως η Zoom Video Communications, η AirBnB και η Coinbase. «Η συνεργασία της Adobe με την Figma θα μεταμορφώσει το έργο μας και θα επιταχύνει το όραμά μας για συλλογική δημιουργικότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Adobe, Shantanu Narayen. Η Adobe, με τις επιχειρηματικές κινήσεις της, εστιάζει όλο και περισσότερο στον χώρο των εργαλείων συνεργασίας τα τελευταία χρόνια μέσω εξαγορών. Απέκτησε την πλατφόρμα διαχείρισης εργασιών Workfront το 2020 και την πλατφόρμα συνεργασίας βίντεο Frame.io που βασίζεται στο cloud πέρυσι.

Η Johnson & Johnson εξαγόρασε έναντι 16,6 δισ. δολαρίων την Abiomed

Τον όμιλο ιατρικής τεχνολογίας Abiomed εξαγόρασε τον Νοέμβριο η Johnson & Johnson έναντι 16,6 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους. Η J&J, με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, είπε ότι η συμφωνία θα διευρύνει το τμήμα ιατρικής τεχνολογίας της εστιάζοντας στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η εταιρεία πέρυσι ανακοίνωσε σχέδια για την απόσχιση του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων της, επαναπροσανατολίζοντας τις προσπάθειές της στα φάρμακα και στις ιατρικές συσκευές, τάση που παρατηρείται στον κλάδο γενικότερα. Η Abiomed, με έδρα τη Μασαχουσέτη, κατασκευάζει τις εγκεκριμένες συσκευές μηχανικής υποστήριξης της καρδιάς Impella, που ενδείκνυνται για ασθενείς με σοβαρή στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

johnson_and_johnson_

Η Schneider Electric εξαγόρασε έναντι 9,5 δισ. λιρών την Aveva

Η Schneider Electric προχώρησε στην πλήρη εξαγορά της Aveva, σε μια συμφωνία που αποτιμά το μετοχικό κεφάλαιο του βρετανικού προγραμματιστή λογισμικού σε σχεδόν 9,5 δισ. στερλίνες τον Ιούλιο. Ο γαλλικός όμιλος αγόρασε το 40% της Aveva που δεν κατέχει ήδη, έναντι 31 στερλινών ανά μετοχή. Η βρετανική εταιρεία ξεπήδησε από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ τη δεκαετία του 1960, αποτελώντας ένα από τα παλαιότερα τεχνολογικά brands της Βρετανίας. Το λογισμικό της έχει επικεντρωθεί κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της μεταποίησης -στους οποίους δραστηριοποιείται επίσης και η Schneider Electric- αλλά και σε ευρύτερο φάσμα. Η αγοραία αξία της Schneider έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς οι περισσότεροι πελάτες της προσπάθησαν να εξοικονομήσουν ενέργεια και να χρησιμοποιήσουν αυτοματισμό και εξειδικευμένο λογισμικό σε κέντρα δεδομένων και κτίρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ