Πολιτικη & Οικονομια

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Μάχη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Πυρετός διαβουλεύσεων από Σκρέκα

Σήμερα νέα προσπάθεια των «27»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σωλήνες και βάνα σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
© Pixabay / ds_30

Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου: Η πρωτοβουλία του Κώστα Σκρέκα και η σύνοδος των ΥΠΕΝ της Ευρώπης

Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου και σειρά προπαρασκευαστικών επαφών έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα (12.12) με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες.  

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, στόχος ήταν η επίτευξη συμφωνίας για επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου, από τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Όπως επισημαίνεται, η προσπάθεια δημιουργίας μιας πλειοψηφίας κρατών- μελών με αυτό το αίτημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών.

Ειδικότερα, χθες ο Κώστας Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης τη Συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν. Στη συνέχεια κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες, ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Σήμερα το πρωί ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επανέλαβε τη συνάντηση, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και των υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 τη νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών. Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση. «Ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις Υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρεται από τις ίδιες πηγές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cp0pemks0k41)

Νέα προσπάθεια των «27» για άρση του αδιεξόδου με το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποπειραθούν ξανά σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά την επιβολή ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, έπειτα από πολύμηνες αντεγκλήσεις και διαπραγματεύσεις που όμως δεν επέτρεψαν ως τώρα να αρθεί το αδιέξοδο, καθώς οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να διαφωνούν για το εάν και το κατά πόσον το μέτρο μπορεί να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι υπουργοί Ενέργειας συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να εγκρίνουν το πλαφόν που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για μέρος της αντίδρασης της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η δραστική μείωση των παραδόσεων από τη Ρωσία φέτος, που έχει οδηγήσει σε ακραίες αυξήσεις τιμών.

«Μάλλον ούτε ένα κράτος μέλος δεν είναι ικανοποιημένο με την πρόταση που συζητάμε», αναγνώρισε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης που περιέγραψε το όριο στην τιμή με τη φράση «ένας από τους πιο περίπλοκους και δύσκολους φακέλους που μπορείτε να φανταστείτε».

Χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα λένε πως το όριο είναι απαραίτητο για να προστατευτούν οι οικονομίες τους από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Από την άλλη, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, μεταξύ άλλων, ανησυχούν για το πώς μπορεί να μειώσει την προσφορά στην Ευρώπη. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές λένε πως δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι πράγματι θα κλειστεί συμφωνία σήμερα. Μια από τις επιλογές είναι το ζήτημα να παραπεμφθεί στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να επιστρέψει στους υπουργούς την επόμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ