Πολιτικη & Οικονομια

Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή: Ένταση και αλληλοκατηγορίες για τις παρακολουθήσεις (βίντεο)

Η διαμάχη για το απόρρητο και οι εκατέρωθεν χαρακτηρισμοί

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας - Η συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθησεις - Η κόντρα για το απόρρητο και το λογισμικό Predator

Σε υψηλούς τόνους, με εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς, η κόντρα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή όσον αφορά στην πολύκροτη υπόθεση με τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

«Μη σύρετε άλλο στον βούρκο τη Δημοκρατία» και «εκλογές στην ώρα τους», ήταν ορισμένα από τα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα στον κ. Μητσοτάκη. «Αν όλοι είναι συκοφάντες, αποχαρακτηρίστε το απόρρητο», η ατάκα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε, μιλώντας για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, πως «είδαμε το πρόβλημα και το διορθώνουμε με θεσμικές παρεμβάσεις».

Σε ανάλογους τόνους συνέχισαν και στις δευτερολογίες τους τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπήρξε και τριτολογία από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το μόνο που κάνει είναι να συκοφαντεί, καθώς δεν έχει καμία απόδειξη και κανένα στοιχείο για τα όσα ισχυρίζεται.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις: «Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας»

«Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός κ. Τσίπρα, είναι ένα επίτευγμα. Να σας πω όμως ότι η εμμονή σας να παρουσιάζετε την παράταξη μας διχασμένη πέφτει στο κενό» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του είπε: «Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Έχει παρέλθει το εξάμηνο, από την τελευταία πρόταση δυσπιστίας, που κάνατε για έναν χιονιά».

«Θεωρώ ότι είναι σωστή επιλογή να υπάγεται η λειτουργία της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί πρέπει να στρέφει τις δυνάμεις της εκτός Ελλάδος, σε κινδύνους που υπάρχουν εκτός της χώρας» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την δευτερολογία του.

Και πρόσθεσε: «Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική οργάνωση, είμαστε μία χώρα, που αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους και θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει ισορροπία ανάμεσα στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποτελεσματικής λειτουργίας της ΕΥΠ».

«Εγώ είμαι 19 χρόνια στην πολιτική, δεν έχω κάνει καμία μήνυση ούτε αγωγή σε κανένα δημοσιογράφο, έχω ακούσει πολλά, μήνυση από μένα σε δημοσιογράφο δεν θα δείτε» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα που τον προέτρεψε να κάνει κάτι τέτοιο. «Εδώ συνέβη το αντίθετο. Μου έκανε αγωγή ο κ. Βαξεβάνης, γιατί είπα την αλήθεια ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα και γι’ αυτό κατευθύνθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ. Κάντε μου και εσείς αγωγή γιατί όλοι ήσασταν παρόντες σε αυτήν την εκδήλωση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια είναι αντιπρόεδρος του κόμματος μας, προφανώς και όχι» συνέχισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας εκ νέου στην πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις. «Είναι δυνατόν να το υπονοείτε κάτι τέτοιο, δεν ντρέπεστε λίγο; Υπονοείτε ότι παρακολουθούσα τον κ. Φλώρο, δεν ντρέπεστε λίγο; Τι να μάθω; Πότε θα αυξηθούν οι συντάξεις; Πότε θα δοθούν τα επιδόματα;» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Κάποιοι στην άλλη άκρη του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ όταν υπάρχον δημοσιεύματα, που υπονοούν ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ».

«Σας ξαναρωτώ λοιπόν κ. Τσίπρα, ο κ. Πιτσιόρλας παρακολουθείτο ή όχι, το γνωρίζατε;» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ήταν βουλευτής λοιπόν; Άρα το γνωρίζατε; Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας; Μας λέει ότι γνώριζε αλλά δεν ήταν βουλευτής. Κύριε Τσίπρα, επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ σε δημοσιογράφους και πολιτικούς; Περιμένω τη δική σας απάντηση» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας αυτές τις ερωτήσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ποιους εξυπηρετήσατε κ. Τσίπρα με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα πριν από τις εκλογές του 2019;» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Να είστε πολύ προσεκτικός κ. Τσίπρα όταν χρησιμοποιείτε τον όρο εκτροπή. Διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τα ξημερώματα και κάνατε δημοψήφισμα εντός 5μερου. Και είστε αρχηγός ενός κόμματος, που δύο πρώην υπουργοί σας βρίσκονται στο Ειδικό Δικαστήριο, να είστε πιο προσεκτικός λοιπόν».

«Ορισμός της πολιτικής αθλιότητας είναι αυτό που είπατε στην Κοζάνη κ. Τσίπρα», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Έχουμε ένα τραγικό περιστατικό που διερευνά η Δικαιοσύνη, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στοχοποιείται η Αστυνομία. Συστήνω σε όλους υπομονή και να ξέρετε πως δεν μπορείτε να επαναλάβετε αυτά που κάνατε -γιατί εσείς τα οργανώσατε- τον Δεκέμβριο του 2008» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του.

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Πυρά Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: « Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε»

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε τη σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι «το τελευταίο καταφύγιο των ενόχων είναι ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλία».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στο ερώτημα που είχε θέσει προς τον πρωθυπουργό: «Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα "αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο", ποια ήταν η απάντησή σας; Τα υποκλαπέντα στοιχεία από την παρακολούθηση του κ. Φλώρου πού βρίσκονται, για ποιανού λογαριασμό; Εσείς μου διαβάσατε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ. Η απάντησή σας είναι ότι "δεν ξέρω ή όχι;"». Στο σημείο εκείνο ο κ. Τσίπρας διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα της βουλής, δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει.

Αφού ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο για την τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο βήμα της Βουλής κάνοντας μία δήλωση: «Εκφράζω τη βαθύτατη ανησυχία μου γιατί έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα στον πρωθυπουργό -αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων-, αλλά φρόντισε να μην απαντήσει και να εξέλθει της αίθουσας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, ίσως φοβήθηκε γιατί του έθεσα το ερώτημα περί παραίτησης. Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα δίχως να απαντήσει θα τον ακολουθεί για πάντα».

Για τις παρακολουθήσεις επί των ημερών του, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι «μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα δίχως εμείς να επικαλεστούμε το απόρρητο». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τα οποία τον είχε ενημερώσει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ.

Ακολούθως απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Όλα τα στοιχεία για την περίοδο 2015-2019 υπάρχουν και μπορείτε να τα ερευνήσετε. Μπορείτε κύριε Μητσοτάκη να πείτε κι εσείς το ίδιο; Δεν απαντήσατε για το αν η πρωτοβουλία που πήρα χθες -που ζήτησε τα στοιχεία από την ΑΔΑΕ-, είναι σύμφωνα με το νόμο. Πάμε μαζί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να ρωτήσουμε αν υπάρχουν τα στοιχεία παρακολουθήσεων. Σας καλώ να πάμε μαζί αύριο το πρωί. Υπήρχε εισαγγελική διάταξη που αφορούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπήρχε διάταξη που αφορούσε υπουργό σας; Πάμε αύριο το πρωί να το διαπιστώσουμε. Αλήθεια τώρα θυμηθήκατε τι κάναμε εμείς με τις παρακολουθήσεις; Εδώ και 3,5 χρόνια τι κάνατε ενώ είχατε όλα τα στοιχεία; Σας προειδοποιώ, μην επιβαρύνετε την θέση σας με κατασκευές».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν ήταν μόνο το Documento που έκανε αποκαλύψεις αλλά και άλλες εφημερίδες όπως το «Βήμα» και τα «ΝΕΑ». Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις υπήρχε ενιαίο κέντρο μεταξύ του παράνομου λογισμικού Predator και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Και διευκρίνισε ότι δεν έχουν ασκηθεί μέχρι τώρα μηνύσεις γιατί τότε οι δημοσιογράφοι θα πρέπει -για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους- να παρουσιάσουν τα στοιχεία που διαθέτουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο δημοσίευμα των New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια στην Intellexa στις 15-11-2021 να εξάγει το λογισμικό Predator, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Είπατε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που λειτουργούσε το Predator και προσθέσατε ότι δεν γνωρίζατε από ποιον γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Ενώ δεν γνωρίζατε δίνατε άδεια για εξαγωγή του Predator;». 

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα, λέγοντας ότι «είναι μεγάλη μεταρρύθμιση που γίνεται με ευθύνη μιας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που καταθέτουν στην κυβέρνηση το πόνημά τους, το οποίο εμείς ακολούθως καταθέσαμε αυτούσιο. Μας ρωτάτε γιατί το καταθέσαμε πριν τις εκλογές. Γιατί γνωρίζαμε ποιες είναι οι πιέσεις της ολιγαρχίας και δη της τραπεζοκρατίας με την οποία έχετε ειδική σχέση, και δικαιωθήκαμε μετά τις εκλογές. Το πρώτο που έκανε η κυβέρνησή σας ήταν να φέρει τροπολογίες για να αλλάξετε τον Ποινικό Κώδικα και περάσατε διάταξη για την ασυλία στα στελέχη των τραπεζών ώστε να μη κατάσχονται οι λογαριασμοί στελεχών που εμπλέκονταν σε παράνομες πράξεις».

Τέλος, αναφέρθηκε στο επεισόδιο στο οποίο πρωταγωνίστησε νωρίτερα η Φωτεινή Πιπιλή, λέγοντας: «Πολλές φορές έχουν γίνει συνεδριάσεις με ένταση, είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό που προκάλεσε μία συμπαθής σε μένα συνάδελφος που σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης δεν θα επαναληφθεί».

Δευτερολογία στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Η Δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο»

Στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε «ψεύτη» τον Αλέξη Τσίπρα. «Είπατε κ. Τσίπρα επί λέξει, ”το παράνομο λογισμικό predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας”. Είστε ψεύτης. Δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία. Έχετε στοιχεία; Πάρτε το βήμα. Ανεβείτε. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα και να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα; Αν γνωρίζετε ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, από πού το ξέρετε; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο, προσκομίσατε αποδείξεις; Ο κ. Ντογιάκος -επειδή είπατε να πάμε μαζί- ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει το απόρρητο. Σωστά είπατε. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν.

» Ο κ. Ντογιάκος μπορεί να ψάξει και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Άρα ως προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί; Η Δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αίθουσα και η αντιπαράθεση σε θέατρο του παραλόγου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Επειδή μου ζητήσατε να κάνω μηνύσεις και γιατί δεν κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους, αν κρίνετε ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παρασκευόπουλος και η κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή; Έχουμε κ. Τσίπρα ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση με εσάς πρωθυπουργό. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε».

Τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ