Κοσμος

Πέθανε ο τελευταίος επιζών της Επιχείρησης «Chastise» του 1943 εναντίον γερμανικών φραγμάτων

H ανάρτηση της RAF προς τιμήν του Tζορτζ Τζόνσον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
George Leonard 'Johnny' Johnson, who was a bomb aimer on the heroic 1943 raid to smash Hitler's dams, dies aged 101
© RAF

Βρετανία: Πέθανε ο τελευταίος επιζών της επιχείρησης Chastise

Ο Tζορτζ Τζόνσον ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορική επιδρομή του 1943 της βρετανικής αεροπορίας κατά των γερμανικών φραγμάτων πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του στο Μπρίστολ, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Ο συνταξιούχος αξιωματικός της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν σκοπευτής βομβών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Chastise, η οποία είχε ως αποστολή την επίθεση σε γερμανικά φράγματα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τζόνσον ήταν μόλις 22 ετών όταν, ως μέλος της 617ης Μοίρας της RAF, έλαβε μέρος στην επιδρομή.

Η επιχείρηση Chastise ή Dambusters

Η επιχείρηση Chastise ή κοινώς γνωστή ως Dambusters Raid ήταν μια επίθεση στα γερμανικά φράγματα που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 16/17 Μαΐου 1943 από την 617 Squadron RAF Bomber Command, που αργότερα ονομάστηκε «Dam Busters». Στην επίθεση χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ένα νέο όπλο, η «βόμβα αναπήδησης» (bouncing bomb), που θα έχει μερική επιτυχία. 

Ύστερα από μακρά προετοιμασία και εκπαίδευση στις νυχτερινές πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος, τη νύχτα της 16ης προς 17η Μαΐου του 1943, δεκαεννέα τετρακινητήρια βομβαρδιστικά Λάνκαστερ του σμήνους 617, ειδικά μετασκευασμένα για τον σκοπό της αποστολής, απογειώθηκαν από το Σκάμπτον του Λίνκονσιρ για να πλήξουν τα φράγματα του Ρουρ με ειδικού τύπου κυλινδρικές βόμβες που αναπηδούσαν στην επιφάνεια του νερού.

Η αποστολή πέτυχε κατά τα δύο τρίτα των στόχων της: δύο από τα τρία φράγματα γκρεμίστηκαν και η κοιλάδα του Ρουρ πλημμύρισε. Στη βάση τους επέστρεψαν εννέα Λάνκαστερ. Πενήντα τρεις αεροπόροι από τους 133 που μετείχαν στην αποστολή σκοτώθηκαν και τρεις αιχμαλωτίστηκαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ