Πολιτικη & Οικονομια

Κ. Σακελλαροπούλου για τον Κωνσταντίνο Χατζηλάκο: «Με σεβασμό αποχαιρετάμε τον ηρωικό πιλότο»

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχαιρετά τον θρυλικό πιλότο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Κωνσταντίνο Χατζηλάκο – Η ανάρτησή της

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρετά τον τελευταίο επιζώντα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αντιπτέραρχο Κωνσταντίνο Χατζηλάκο, υπογραμμίζοντας ότι «η άδολη αγάπη του για την πατρίδα και η αφοσίωσή του στην υπεράσπισή της αποτελούν παράδειγμα για όλους μας».

Ειδικότερα, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κα Σακελλαροπούλου αναφέρει: «Με σεβασμό αποχαιρετάμε τον ηρωικό πιλότο και τελευταίο επιζώντα του Β' ΠΠ αντιπτέραρχο Κωνσταντίνο Χατζηλάκο, που συμμετείχε σε πάνω από 200 πολεμικές αποστολές. Η άδολη αγάπη του για την πατρίδα και η αφοσίωσή του στην υπεράσπισή της αποτελούν παράδειγμα για όλους μας».

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος

Ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920. Κατετάγη στη Σχολή Ικάρων το 1940.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945) ως μάχιμος πιλότος της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου.

Είχε στο ενεργητικό του πάνω από 200 πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη «Hurricane» και «Spitfire». Για την δράση του αυτή του απονεμήθηκαν δέκα πολεμικά παράσημα.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος
Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την περίοδο 1945-1967 διετέλεσε εκπαιδευτής σε στρατιωτικές σχολές και των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και διοικητής μεγάλων αεροπορικών μονάδων και διευθυντής επιχειρήσεων σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ. Το 1964-1967 ήταν ακόλουθος άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Αποστρατεύτηκε τον Απρίλιο του 1967.

Στη συνέχεια εργάστηκε για εννέα χρόνια ως διευθυντικό στέλεχος στη Χαλυβουργική και από το 1978-1997 ήταν τεχνικός σύμβουλος της Mc Donnell Douglas Corporation.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως βετεράνος πολεμικός πιλότος, ήταν πρόεδρος του συνδέσμου παλαίμαχων αεροπόρων της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, κλάδος Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ