Πολιτικη & Οικονομια

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Λιβύη για τις έρευνες νότια της Κρήτης: Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Η Ελλάδα είχε κατηγορηθεί για εκμετάλλευση της λυβικής κρίσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιβύη: Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στο διάβημα διαμαρτυρίας κατά της χώρας μας για τις έρευνες στην Κρήτη – Τι αναφέρει η ανακοίνωση.
Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις αιτιάσεις της Λιβύης © Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Λιβύη: Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στο διάβημα διαμαρτυρίας κατά της χώρας μας για τις έρευνες στην Κρήτη – Τι αναφέρει η ανακοίνωση.

Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Λιβύης μετά το διάβημα διαμαρτυρίας της Τρίπολης για τις έρευνες της Exxonmobil νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για σημερινή ανακοίνωση του λιβυκού  Υπουργείου Εξωτερικών, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε τα ακόλουθα :

«Σε αντίθεση με όσους  συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του  Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας,  η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κάτι το οποίο  άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.

Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα,  τη χώρα σε εκλογές.

Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη  κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ έρχεται μετά την επίσημη ανακοίνωση του το υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης, το οποίο εξέφρασε ενόχληση για την έρευνα για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κατηγορώντας την Ελλάδα για εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης.

Στην ανακοίνωση του, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι τη στιγμή που η Μεσόγειος πρέπει να «αποτελεί θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης» η Ελλάδα επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί την λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών με την σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».

Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ