Πολιτικη & Οικονομια

Πνευματικά & συγγενικά δικαιώματα: Ξεκίνησε στη Βουλή η επεξεργασία του νομοσχεδίου

Τι επιδιώκει το σχέδιο νόμου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα
Βουλή © EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βουλή - Στην επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων - Τι επιδιώκει το σχέδιο νόμου

Με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη να κάνει λόγο για επιβεβλημένη υποχρέωση της χώρας απέναντι στην ΕΕ και να καλεί όλα τα κόμματα να το υπερψηφίσουν καθώς, όπως είπε, επιλύει πολλά σημαντικά και διαχρονικά προβλήματα και με όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να τονίζουν την ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών και αποσαφηνίσεων κρίσιμων ζητημάτων, ολοκληρώθηκε η πρώτη επεξεργασία, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου που αφορά την εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με το ενωσιακό δίκαιο για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ή συγγενικής ιδιοκτησίας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 επιφυλάχθηκαν επί της αρχής, αναμένοντας και την ακρόαση των αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων που θα τοποθετηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου.

«Η πρωτοβουλία του υπουργείου για την υιοθέτηση των ρυθμίσεων και την ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη των κοινοτικών οδηγιών, συνιστά μία νομική υποχρέωση της χώρας κα εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό μας για τον εκσυγχρονισμό, την εναρμόνιση και τη προσαρμογή του ενωσιακού και εθνικού θεσμικού πλαισίου προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στις διαρκώς μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού.

Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, «με δεδομένο ότι ο τομέας πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ένας τομέας δικαίου, ραγδαία εξελισσόμενος το νομοσχέδιο επιδιώκει:

  • Τον καθορισμό θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα προστατεύονται σε διασυνοριακό επίπεδο, τα πνευματικά δικαιώματα στο ψηφιακό περιβάλλον.
  • Την ρύθμιση και κάλυψη του νομοθετικού κενού που παρατηρείται στα ζητήματα των διαδικτυακών μεταδόσεων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και των αναμεταδόσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων.
  • Την καθιέρωση ενός μηχανισμού διευκόλυνσης εκκαθάρισης πνευματικών δικαιωμάτων με βάση τη χώρα προέλευσης.
  • Την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δικαιούχων και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων.
  • Την προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και την ενίσχυση της διασυνοριακής πρόσβασης στη πληροφορία».
  • Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου προβλέπονται κανόνες:
  • Για τη προσαρμογή εξαιρέσεων και περιορισμών επί των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων σε ψηφιακά και διασυνοριακά περιβάλλοντα.
  • Για τη διευκόλυνση της χρήσης του περιεχομένου που έχει καταστεί κοινό κτήμα.
  • Μέτρα για την διευκόλυνση ορισμένων πρακτικών χορήγησης αδειών, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διάδοση έργων μη διαθέσιμων στο εμπόριο και άλλων αντικειμένων προστασίας, την επιγραμμική διαθεσιμότητα οπτικοακουστικών έργων σε πλατφόρμες διάθεσης βίντεο κατά παραγγελία, για την διασφάλιση ευρύτερης πρόσβασης στο περιεχόμενο».

Έμφαση έδωσε η κ. Μενδώνη και στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι «απαλείφεται το δικαίωμα του δικαιούχου να επιτρέπει ή να απαγορεύει τον δημόσιο δανεισμό των έργων του, ενώ ταυτόχρονα εισάγεται σύστημα εύλογης αμοιβής ως αντιστάθμισμα του δημοσίου δανεισμού χωρίς την άδεια του δικαιούχου».

«Με τον τρόπο αυτό, το απόλυτο και αποκλειστικά δικαίωμα δημόσιου δανεισμού μετατρέπεται σε δικαίωμα αμοιβής, το οποίο είναι σύμφωνο με το ενωσιακό δίκαιο και αφορά βιβλιοθήκες, δισκοθήκες, ταινιοθήκες και έμμεσα τους χρήστες των φορέων αυτών», ανέφερε η υπουργός και διευκρίνισε ότι:

  • Η εύλογη αμοιβή στο πλαίσιο του δημοσίου δανεισμού που οφείλουν φορείς ανήκοντες σε εποπτευόμενη ή επιχορηγούμενη από το κράτος ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρχή, ορίζεται συνολικά για όλους τους δικαιούχους στο ποσό των 350.000 ευρώ ετησίως και κατανέμεται στο 70% για τους πνευματικούς δημιουργούς και 30% στους εκδότες.
  • Για τον δανεισμό φορέων, ήχου ή ήχου και εικόνας, ως αμοιβή κατανέμεται κατά 55% στους πνευματικούς δημιουργούς, 30% στους ερμηνευτές, εκτελεστές καλλιτέχνες και κατά 15% στους παραγωγούς φορέων ήχου και εικόνας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2024 - Μαρινίκη Θεοδώρου: Συνέντευξη με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Μαρινίκη Θεοδώρου: Μία υποψήφια ευρωβουλευτής με πτυχίο… στην Ευρωβουλή

Ψάξαμε πολύ αλλά βρήκαμε και μιλήσαμε με τη μοναδική υποψήφια ευρωβουλευτή με μεταπτυχιακό σε αυτό που καλείται να υπηρετήσει: στην Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY