Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θα γίνουμε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα απαγορεύσει τα παράνομα λογισμικά

Οι κυριότερες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού από τη συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Την απόφασή του να απαγορεύσει την χρήση συστημάτων παρακολούθησης στην Ελλάδα ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει τα παράνομα λογισμικά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Την απόφασή του να απαγορεύσει την χρήση συστημάτων παρακολούθησης στην Ελλάδα ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Κοινό πρόβλημα» στην Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, τονίζοντας ότι χρειάζεται «ένας ευρωπαϊκός κανονισμός για την αντιμετώπισή του».

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα, θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης  διαψεύδοντας για άλλη μια φορά το πρόσφατο δημοσίευμα  περί παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

«Πρέπει να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και έχει στόχο να αποτελέσει εξαγωγέα πράσινης ενέργειας. «Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνδέσεις με την κεντρική Ευρώπη. Μπορούμε όμως να είμαστε και η χώρα διαμετακόμισης, που θα συνδέσει την Ευρώπη με τη βόρεια Αφρική. Συζητάμε με τους Αιγύπτιους. Προχωράμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, για ένα καλώδιο 3 GW που θα συνδέσει την Αφρική με την Ελλάδα. Και, φυσικά, για να έχει κάποιος ένα καλώδιο 3 GW χρειάζεται 10 GW εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα παρατείνει τη χρήση άνθρακα για δύο έως τρία χρόνια, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια να απομακρυνθεί από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, διαβεβαίωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Αλλά η απομάκρυνση από τον άνθρακα είναι μία απόφαση που έχουμε λάβει και δεν θα αλλάξει. Αυτό που θα αλλάξει είναι η διαφοροποίηση στις προμήθειες όσον αφορά το φυσικό αέριο. Γνωρίζουμε πως θα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο στο ορατό μέλλον», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν σημαίνει ότι η μετάβαση θα διαρκέσει περισσότερο. «Στην πραγματικότητα, πρέπει να γίνει ταχύτερα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας επίσης λόγο για «δύσκολες αποφάσεις». «Γνωρίζουμε πως θα πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα της πράσινης μετάβασης», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, όχι μόνο με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αλλά και την παροχή φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, στην κεντρική Ευρώπη και -γιατί όχι- στην Ουκρανία. Από αυτή την άποψη, ο ρόλος αυτός γίνεται πολύ σημαντικός και για άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κρίση του κόστους ζωής, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την καλή πορεία της οικονομίας που δίνει δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των πολιτών. «Και, φυσικά, είμαστε μάλλον η μόνη χώρα που μπόρεσε να ανακυκλώσει τα κέρδη από τους παραγωγούς ενέργειας ώστε να στηρίξουμε τους πολίτες μας. Στην πραγματικότητα έχουμε φορολογήσει -μπορεί να ακούγεται κάπως σοσιαλιστικό ή κομμουνιστικό- αλλά επιβάλαμε φόρο 90% στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022. Επομένως, ανακτούμε σημαντικό ποσό χρημάτων από τους παραγωγούς ενέργειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», είπε.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Bloomberg σχετικά με την επιρροή μια ενδεχόμενης αλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Επιτρέψτε μου να μιλήσω για την ελληνοαμερικανική σχέση, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και αναμένω ότι θα παραμείνει έτσι, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ, σε ένα δύσκολο μέρος του κόσμου. Και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο Κογκρέσο, προσδοκώ ότι αυτό δεν θα αλλάξει».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ