Πολιτικη & Οικονομια

Ο καλός καιρός του Οκτωβρίου ρίχνει τις τιμές του φυσικού αερίου

Κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγωγός φυσικού αερίου
© EPA/ MARCIN BIELECKI

Φυσικό αέριο: Η καθυστέρηση του χειμώνα είναι ευλογία για το ενεργειακό ζήτημα της Ευρώπης - Πώς «βυθίστηκαν» οι τιμές

Πτώση καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου, που κινείται στα όρια των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου 70% χαμηλότερη από τον Αύγουστο και επανέρχεται σε τιμές που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, καθώς η πτώση της τιμής, με σύμμαχο τον καλό καιρό, δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρώπης να γεμίσουν τις αποθήκες τους για τον χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου για παραδόσεις Νοεμβρίου στην ολλανδική αγορά (TTF), που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, έκανε «βουτιά» 12% το πρωί της Δευτέρας (24/10) και διαμορφώθηκε περίπου 70% χαμηλότερα από τα υψηλά του Αυγούστου. Αργότερα η πτώση περιορίστηκε, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 101,51 ευρώ ανά μεγαβατώρα (καταγράφοντας δηλαδή πτώση 11%).

Να σημειωθεί πάντως ότι η τιμή παραμένει υψηλή για παραδόσεις Δεκεμβρίου, στα 134 ευρώ, και Ιανουαρίου, στα 143 ευρώ.

Οι θερμότερες του συνηθισμένου θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το τέλος του μήνα στην ήπειρο, καθυστερώντας την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και επιτρέποντας τη συνέχιση της πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων. Τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε αποθέματα υψηλότερα του συνηθισμένου για τέτοια περίοδο του έτους.

Οι βελτιωμένες συνθήκες αφαιρούν μέρος της πίεσης στην έντονα πληττόμενη οικονομία της Ευρώπης. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου είναι άνω των τριών φορών υψηλότερη του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας για τέτοια εποχή του χρόνου και μια επέλαση ψύχους θα μπορούσε να επαναφέρει τους φόβους για την προσφορά.

«Η Ευρώπη είναι ήσυχη αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των αποθεμάτων», ανέφερε ο Graham Freedman, αναλυτής στη συμβουλευτική Wood Mackenzie. «Οι κίνδυνοι των μπλακάουτ και των δελτίων υποχωρούν προσώρας. Το πραγματικό τεστ, ωστόσο, θα έλθει μαζί με τον κρύο καιρό».

Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Με σημαντικές συγκλίσεις, αλλά χωρίς τελικές αποφάσεις ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, που συζήτησαν πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Πράγας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας Γιοζέφ Σικέλα τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων που θα ρίξουν τις τιμές της ενέργειας και κάλεσαν την Επιτροπή να τις εξειδικεύσει.

Ειδικότερα, ο Γιόζεφ Σικέλα ανέφερε ότι «οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να εστιάσουμε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου – είναι κάτι το οποίο συζητούμε εδώ και αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές», αμέσως μετά την περίοδο του καλοκαιριού.

Πληροφορίες από ΕΡΤ, Financial Times, Bloomberg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ