Πολιτικη & Οικονομια

Άκης Σκέρτσος: Πώς φθάσαμε στις συνεργασίες με τα αμερικανικά Πανεπιστήμια

Η στρατηγική εξωστρέφειας του Υπουργείου Παιδείας που αναβαθμίζει την παρεχόμενη ποιότητα σπουδών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κομβικός ο ρόλος της Νίκης Κεραμέως στην εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ που έφερε τις συνεργασίες με τα αμερικανικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο
Κομβικός ο ρόλος της Νίκης Κεραμέως στην εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ που έφερε τις συνεργασίες με τα αμερικανικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Άκης Σκέρτσος για ελληνικά ΑΕΙ και εξωστρέφεια - Τα 30 αμερικανικά Πανεπιστήμια και οι συνεργασίες κόντρα στην εσωστρέφεια και τη μετριοκρατία

Συνολικά «30 από τα σημαντικότερα αμερικανικά πανεπιστήμια βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα για να συνάψουν στρατηγικές συνεργασίες με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκερτσος.

«Ορισμένα από τα πλέον γνωστά από αυτά είναι τα ακόλουθα: Columbia University, George Mason University, Harvard University, Johns Hopkins University, Princeton University, Tufts University, Yale University, Michigan State University, Rutgers University, University of California-Berkeley, Indiana University, California Polytechnic State University» παραθέτει ο υπουργός Επικρατείας.

Και προσθέτει: «Έως πριν λίγα χρόνια κάτι τέτοιο θα φάνταζε αδιανόητο. Και ως προς τη διαθεσιμότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και των διοικήσεών τους να υποστηρίξουν μια τέτοια επιλογή, αλλά και ως προς το ενδιαφέρον των ίδιων των αμερικανικών πανεπιστημίων να επισκεφτούν τη χώρα μας για να διερευνήσουν αυτήν την προοπτική».

«Τι άλλαξε; Τρία χρόνια συστηματικής δουλειάς και επένδυσης από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και της Νίκης Κεραμέως σε μια στρατηγική εξωστρέφειας του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου που τελικά έρχεται να αναβαθμίσει την παρεχόμενη ποιότητα σπουδών και τις γνώσεις που αποκομίζουν από τα ελληνικά ΑΕΙ οι ίδιοι οι φοιτητές τους και ειδικότερα οι λιγότερο προνομιούχοι εξ αυτών» εξηγεί ο Άκης Σκέρτσος.

Και συνεχίζει: «Αυτή η προσπάθεια δεν έφερε μόνο 30 πανεπιστήμια στη χώρα μας αυτήν τη βδομάδα. Δυο εξ αυτών, το Yale και το Columbia ανακοίνωσαν ήδη δυο σημαντικές πρωτοβουλίες. Το μεν Yale δεσμεύεται σε ένα πρόγραμμα 6μήνων ή 12μηνων ανταλλαγών φοιτητών με ελληνικά ΑΕΙ χωρίς δίδακτρα για τους φοιτητές μας. Το δε Columbia ανακοίνωσε τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αθήνα, με στόχο να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023 για να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο που εξελίσσεται στη χώρα μας».

Το «δίλημμα» για τα ελληνικά ΑΕΙ και η ξεκάθαρη απάντηση για το μέλλον τους

«Θέλουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια και τους φοιτητές μας εγκλωβισμένους στην εσωστρέφεια και τη μετριοκρατία ή τα θέλουμε σε έναν διαρκή ζωντανό διάλογο με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου; Ποιον ωφελεί η πρώτη επιλογή και ποιον η δεύτερη; Με ποια εκπαιδευτική στρατηγική ωφελούνται και προοδεύουν τελικά τα παιδιά των πιο αδύναμων οικονομικά οικογενειών, αλλά και της μεσαίας τάξης;» διερωτάται ο Άκης Σκέρτσος.

Και απαντά: «Ας σκεφτούμε ποιοι συντάσσονται πολιτικά με την πολιτική των ανοιχτών διεθνών οριζόντων των ελληνικών ΑΕΙ και ποιοι με μια τριτοβάθμια εκπαίδευση που είναι εγκλωβισμένη σε ένα στείρο περιβάλλον εσωτερικών διαγκωνισμών, ανομίας και μετριότητας. Ειδικά σήμερα τα ερωτήματα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Εμείς θα επιμείνουμε αταλάντευτα σε μια πορεία που θα μας φέρνει κάθε μέρα και λίγο πιο κοντά προς τη φωτεινή Ελλάδα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.