Πολιτικη & Οικονομια

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια - Στο τραπέζι ανατιμήσεις έως 10%

Παραδείγματα για την Ολυμπία Οδό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυξήσεις στα διόδια
Διόδια Ελευσίνας (φώτο αρχείου) © Εurokinissi

Υπό εξέταση ανατιμήσεις έως 10% στα διόδια

Σημαντικές ανατιμήσεις αναμένονται και στα διόδια λόγω της ενεργειακής κρίσης και της γενικότερης αστάθειας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς οι συμβάσεις παραχωρήσεις των έξι μεγάλων έργων της χώρας (Ολυμπία οδός, Νέα οδός, Κεντρική οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Μορέας, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου), προβλέπουν κάθε χρόνο αναπροσαρμογή στις τιμές των διοδίων.

Λόγω χαμηλού πληθωρισμού ωστόσο, μέχρι σήμερα οι αναπροσαρμογές αυτές ήταν ήδη περιορισμένες ακόμη και με αρνητικές μεταβολές. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα και πλέον το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι για πρώτη φορά αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών στις τιμές των διοδίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών και του Υπουργείου με το δεύτερο να επιδιώκει απορρόφηση μέρους του κόστους από τους παραχωρησιούχους.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι εταιρείες έχουν περιθώριο να αναπροσαρμόσουν από τις αρχές του χρόνου τα διόδια, να προχωρήσουν σε αυξήσεις κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού. 

Για παράδειγμα, η τιμή διοδίου στην Ολυμπία οδό (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα) για τα Ι.Χ. στον σταθμό της Ελευσίνας που σήμερα είναι 2,10, αν εφαρμοστεί μια αύξηση 10% θα φτάσει τα 2,31 ευρώ (στα 2,35 ευρώ με 12%). Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις στα φορτηγά, καθώς για τα μεγάλα οχήματα (από 4 άξονες και πάνω) το κόστος από 7,60 ευρώ θα ανέβει τα 8,36 ευρώ (και 8,51 ευρώ με αύξηση 12%).

Αντίστοιχα, για τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου μια ανατίμηση 10% θα ανέβαζε το κόστος για τα Ι.Χ. από 13,70 ευρώ που είναι σήμερα, σε 15,07 ευρώ (15,34 ευρώ με 12%). Για τα φορτηγά άνω των 2 μέτρων σε 23,1 ευρώ (από 21 ευρώ), αύξηση 2,1 ευρώ ανά διέλευση και 23,52 ευρώ για αύξηση 12%, επιβαρύνοντας κατά 2,52 ευρώ το διόδιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.