Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 13 - 19 Οκτωβρίου 2022

101-79 ήταν το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Περιστερίου.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 845
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλης Σπανούλης
© © EUROKINISI

Τα νέα της εβδομάδας 13 - 19 Οκτωβρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

92 μετανάστες εντοπίστηκαν γυμνοί και τραυματισμένοι το Σάββατο στην περιοχή του Έβρου, και μάλιστα ο εντοπισμός έγινε από άνδρες της Frontex. Οι μετανάστες υποστηρίζουν ότι μεταφέρθηκαν στα σύνορα με τουρκικά κρατικά αυτοκίνητα και εξωθήθηκαν στη συνοριακή γραμμή με φουσκωτές λέμβους και αφού πρώτα τους «απάλλαξαν» απ’ όλα τους τα υπάρχοντα. Ακόμη και τα εσώρουχα. «Να σταματήσει η Ελλάδα τη χειραγώγηση» ήταν το μόνο σχόλιο του Τούρκου υφυπουργού Εσωτερικών Ισμαήλ Κατακλί.

38 μετανάστες είχαν επίσης αφεθεί ανυπεράσπιστοι, το καλοκαίρι, σε νησίδα στον Έβρο. Τότε, καποιοι μιλουσαν για  τσιμπήματα από σκορπιούς, νεκρά παιδακια και άλλες ευφάνταστες ιστορίες, οι οποίες τελικά δεν απεδείχθησαν ποτέ. Η «εγχώρια παλαβομάρα» βεβαίως συνεχίζει να πιστεύει στο μύθο του σκορπιού.  

1 εκατ. άνθρωποι είχαν μπει στη χώρα το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Λιάζονταν και εξαφανίζονταν, σύμφωνα με τοποθετήσεις αρμοδίων της εποχής.

72.000 ήταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2019.

8.500 εισήλθαν στην Ελλάδα το 2021.

11.000 μετανάστες έχουν εισέλθει φέτος στην Ελλάδα και παρά τις (α)φιλότιμες προσπάθειες των φιλειρηνικών γειτόνων.

12 δομές φιλοξενίας μεταναστών λειτουργούσαν την προηγούμενη δεκαετία στη χώρα μας.

34 είναι πλέον οι δομές οι οποίες λειτουργούν.


262.000 followers από τον λογαριασμό της στο Facebook κατήγγειλε ότι έχασε η διάσημη σεναριογράφος Έλενα Ακρίτα.

9.500 followers είδαν την καταγγελτική της ανάρτηση, στην οποία αμφισβητούσε ότι είναι συστημικό το θέμα και άφηνε υπονοούμενα για λογοκρισία καταλήγοντας στο ερώτημα «τόσο πολύ λοιπόν ενοχλεί η φωνή μου»; Τελικά ήταν απλώς ένα bug του Facebook και οι followers επανεμφανίστηκαν.


20 εκατ. ευρώ δαπάνησε ο εμίρης του Κατάρ για να δημιουργηθεί παράρτημα του ελληνικού (αλλά διεθνούς φήμης και βεληνεκούς) beach bar-εστιατορίου Nammos, στο τεχνητό νησί Αλ Μάχα, το οποίο επίσης βρίσκεται υπό κατασκευή.

21 ημέρες από σήμερα (Τετάρτη) είναι το deadline για την κατασκευή του, προκειμένου να προλάβει την έναρξη του Μουντιάλ, που θα πραγματοποιηθεί φέτος τον χειμώνα στο Εμιράτο.

2 ακόμη Nammos θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2023 και το 2024 σε Λονδίνο και Κάννες αντίστοιχα.


23 ψήφοι υπέρ και 11 κατά ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε το 2021 στην Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Μιας ψηφοφορίας σχετικής με την κατάργηση της αλλαγής ώρας από θερινή σε χειμερινή και τούμπαλιν. Έκτοτε, το θέμα κόλλησε στο Συμβούλιο της Ε.Ε., ενώ ο υπουργός Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά ότι «δεν αποδεικνύεται η μείωση κατανάλωσης ενέργειας».

30 Οκτωβρίου θα αλλάξουμε λοιπόν και πάλι ώρα, οπότε θα νυχτώνει από τις 5. Πολύ λογικό για μια χώρα που ζει από τον τουρισμό και ευελπιστεί να επεκτείνει την τουριστική σεζόν.


8 χώρες σύμμαχοί της Ρωσίας απηύθυναν στις αρχές της εβδομάδας έκκληση στους συμπατριώτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Πρόκειται για τις Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Σερβία, Λευκορωσία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν.

2 ακόμη χώρες έχουν ζητήσει κάτι παρόμοιο. Πρόκειται για τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ανάλογο μήνυμα έστειλε και η Ελλάδα υπενθυμίζοντας ότι «όσα αναφέρονται στις ανακοινώσεις του από 14 και 22 Φεβρουαρίου 2022 συνεχίζουν να ισχύουν».


2,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ ήταν το μέγεθος της δόνησης που προκάλεσε η έκρηξη στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream.

80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας συνέβη η δολιοφθορά.

50 μέτρα είναι το τμήμα του αγωγού που λείπει, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς.

4η κατετάγη την Κυριακή η Ιρανή αθλήτρια Ελνάζ Ρεκάμπι στους ασιατικούς αγώνες αναρρίχησης, στους οποίους ωστόσο έκανε το μοιραίο λάθος να αγωνιστεί χωρίς χιτζάμπ, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί» την επόμενη ημέρα και να μην επιστρέψει με την υπόλοιπη αποστολή.


10 αυτόφωρες συλλήψεις πραγματοποίησε η αστυνομία για τους βανδαλισμούς στο 15ο και το 14ο ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης. Όπως είναι φυσικό, οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα. Θα θεώρησε ότι αποκλείεται να το ξανακάνουν…


142 φορές ανέφερε τη φράση «κομουνιστικό κόμμα» ο Σι Τζινπίνγκ, στη σχεδόν δίωρη ομιλία του κατά την έναρξη του Συνεδρίου του κόμματος (ένα είν’ το κόμμα) την περασμένη Κυριακή.

3η φορά αναμένεται να εκλεγεί γραμματέας του κόμματος, γεγονός που θα τον καταστήσει τον ισχυρότερο ηγέτη της Κίνας μετά, φυσικά, τον ιδρυτή Μάο.

1,5 εκατομμύριο άνθρωποι τιμωρήθηκαν από το 2012 (όταν και ανέλαβε) σε μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς, όπως την έχει ονομάσει.

2.300 σύνεδροι του ΚΚΚ θα διορίσουν ως το ερχόμενο Σάββατο τη νέα Κεντρική Επιτροπή, ένα είδος κοινοβουλίου του κόμματος που απαρτίζεται από περίπου 200 μέλη, της οποίας το Πολιτικό Γραφείο και οι 25 επικεφαλής του συνιστούν το όργανο λήψεως αποφάσεων.


85% έως και 100% πληρότητα καταγράφεται στο μεγαλύτερο μέρος των δημοφιλών χειμερινών προορισμών για το επερχόμενο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.


101-79 ήταν το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Περιστερίου. Η στήλη δεν είναι αθλητική, αλλά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην επιστροφή του Βασίλη «Kill Bill» Σπανούλη στο ΣΕΦ, ως προπονητή του Περιστερίου. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού προφανώς και αποθεώθηκε παρά την ήττα.


Verba Volant

Κρίτων Αρσένης  

«Η σύλληψη της μάνας δημιουργεί οσμή συγκάλυψης στην υπόθεση».
Δυστυχώς για τον θαμώνα της στήλης, το «ακαταλόγιστο» δεν περιλαμβάνει τις δημόσιες τοποθετήσεις για τόσο σοβαρά και ειδεχθή θέματα όσο η υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό. Επιπλέον (και αυτό αφορά με όλο το σεβασμό και τον πρόεδρο του ΜέΡΑ25), η ανάγκη για διαφοροποίηση δεν μπορεί να σε κάνει Κρίτωνα Αρσένη.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

«Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων για την ενέργεια την Τρίτη».
Μιλάμε για τον απόλυτο σχεδιασμό αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας. Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι πολύ τυχεροί καθώς φέτος τον χειμώνα θα ζεσταθούν καίγοντας «νομοθετικές προτάσεις». Ένα καύσιμο με μεγάλη ενεργειακή απόδοση, φιλικό προς το περιβάλλον και προπαντός ευρισκόμενο σε αφθονία…

Ιάσονας Αποστολόπουλος

«Το να ωρύεται η ελληνική κυβέρνηση για την απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών από την Τουρκία είναι σαν να διαμαρτύρεται ο Λιγνάδης για τους βιασμούς του Φιλιππίδη».
Ο παρ’ ολίγον βραβευθείς επαγγελματίας ανθρωπιστής-διασώστης-ερευνητής εξισώνει τις πρακτικές της Τουρκίας με όσα η τουρκική προπαγάνδα λέει για τη χώρα μας και τη Frontex. 

Βασίλης Κικίλιας

«Νομίζω και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχουν στη δικογραφία πάνω από 1.500 σελίδες. Θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι παιδόφιλοι για να διαπομπευθούν πριν τιμωρηθούν από τη δικαιοσύνη».
Μια δήλωση, φόρος τιμής στον δίκαιο νόμο του Λιντς. Αν ο υπουργός ήταν πόλη στο «Λούκι Λουκ», στην είσοδό της θα υπήρχε ταμπέλα που θα έγραφε «ξένε, εδώ πρώτα κρεμάμε και μετά δικάζουμε».  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ