Πολιτικη & Οικονομια

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούν για «μαύρα σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Περίπου το ένα τρίτο της διεθνούς οικονομίας θα καταγράψει τουλάχιστον δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος και το 2023

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Σήμα» για ύφεση από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
© Pixabay

«Σήμα» για ύφεση από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Το ΔΝΤ και η ΠαγκόσμιαΤράπεζα εξέπεμψαν σήμα για την επέλαση μίας ύφεσης στη διεθνή οικονομία. Στο πλαίσιο ψηφιακής συνάντησης για την έναρξη της Συνόδου, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς εστίασαν ιδίως στην επιβραδυνόμενη ανάπτυξη που εμφανίζουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά και στις κινήσεις της Fed.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε μεταξύ άλλων πως στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, η αγορά εργασίας παρότι εξακολουθεί να είναι ισχυρή, άρχισε να παρουσιάζει σημάδια φθοράς, λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού, το οποίο «έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του». Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως ενόσω οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν, οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν. Για την Κίνα, η Γκεοργκίεβα εξέφρασε ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πολιτικής «zero Covid», αλλά και για τις έντονες διακυμάνσεις στην στεγαστική αγορά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, περίπου το ένα τρίτο της διεθνούς οικονομίας θα καταγράψει τουλάχιστον δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος και το 2023, ενώ μέχρι το 2026 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά 4 τρισ. δολάρια. Η Γκεοργκίεβα ζήτησε από τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την καταστολή των πληθωριστικών πιέσεων. Τόνισε επίσης πως η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να είναι καλά στοχευμένη, έτσι ώστε να μην πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, ενώ σημείωσε πως ο κόσμος οφείλει να βοηθήσει τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα από τη σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς, προειδοποίησε ότι υπάρχει ένας «πραγματικός κίνδυνος» για ύφεση στη διεθνή οικονομία το 2023. Η άνοδος του δολαρίου αποδυναμώνει τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων κρατών, αυξάνοντας το χρέος τους σε ανησυχητικά επίπεδα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως ήδη η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην πλέον απότομη επιβράδυνση από τη δεκαετία του 1970 και διαμορφώνεται σιγά - σιγά ένα περιβάλλον γενικευμένου στασιμοπληθωρισμού. Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες - ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωζώνη- έχουν κατεβάσει αισθητά ταχύτητα. «Υπό τις συνθήκες αυτές, ακόμη και ένα μεσαίας τάξης πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να την οδηγήσει σε ύφεση» προειδοποιεί. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ