Πολιτικη & Οικονομια

Στεγαστικά δάνεια σε 10.000 νέους με μηνιαία δόση 275 ευρώ

Αναλυτικά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - 6+1 μέτρα για φθηνότερη στέγη

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στεγαστικά δάνεια σε 10.000 νέους με μηνιαία δόση 275 ευρώ
Παρουσίαση της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης © EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το στεγαστικό: Δάνεια σε 10.000 νέους με μηνιαία δόση 275 ευρώ για σπίτι αξίας 150.000 ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, με την ονομασία «Σπίτι μου».

Η παρουσίαση του σχεδίου για το στεγαστικό πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) Σπύρο Πρωτοψάλτη. Την παρουσίαση συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης | Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 86η ΔΕΘ

Οι στόχοι του προγράμματος «Σπίτι μου»

 1. Μείωση του υψηλού κόστους στέγασης
 2. Αύξηση της ιδιοκατοίκησης νέων
 3. Στήριξη σε νέα ζευγάρια
 4. Εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση παλαιών κατοικιών
 5. Άμβλυνωση στρεβλώσεων στην αγορά ακινήτων
 6. Αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος
stegastiko-kyvernisi-stoxoi

Οι 6+1 άξονες πολιτικής για το στεγαστικό

stegastiko

1) Χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια 25-39 ετών.

 • Δάνειο έως 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007.
 • Οι ωφελούμενοι είναι έως 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.
 • Κατώτατο εισοδηματικό όριο οι 10.000 ευρώ. Ανώτατο εισοδηματικό όριο αντίστοιχο με επίδομα θέρμανσης.
 • Προϋπολογισμός 500 εκατ. (375 εκατ. από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και 125 εκατ. από τις τράπεζες)
 • Δόση πολύ χαμηλότερη από ενοίκιο: 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ
 • Ατοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους και πολύτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει 3+ παιδιά
 • Πρόβλεψη για διπλασιασμού του προϋπολογισμού, σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.
 • Το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής είναι από το 10 τρίμηνο 2023
stegastiko-daneia-xamilotoka

2) Το πρόγραμμα «Κάλυψη»

 • Αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για 3 χρόνια.
 • Μίσθωση ακινήτων ιδιωτών για παροχή κατοικιών με πολύ χαμηλό ενοίκιο.
 • 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι ΕΕΕ.
 • 21,5 εκατ από αποθεματικό ΔΥΠΑ.
 • Κίνητρο για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων: Εξασφάλιση εγγυημένου μισθώματος από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
 • Στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί βάσει και της προσφοράς κατοικιών που θα υπάρχει από τους ιδιοκτήτες.

Χρονοδιάγραμμα

 • Εως 12/2022 πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για καταβολή των μισθωμάτων που λάμβαναν, για επιπλέον 3 έτη
 • Εως 02/2023 πρόσκληση συμμετοχής προς ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 • 03/2023 Ολοκλήρωση επισκευής διαμερισμάτων και έναρξη στέγασης ωφελούμενων
 • Ωφελούμενοι, ευάλωτες οικογένειες: πολύτεκνες, τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες
stegastiko-kalypsi

3) Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατ. για αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών

kondylia-eyrwpaika

4) Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες

koinwniki-katoikia

5) Κοινωνική αντιπαροχή - Αξιοποίηση ακινήτων Δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο

antiparoxi-koinwniki-1

6) Κοινωνική Αντιπαροχή - Αξιοποίηση ακινήτων Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

antiparoxi-koinwniki-2__1_

7) Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος

Εξηγώντας γιατί μπήκε το όριο των 120τ.μ. είπε οτι αυτό αποφασίστηκε γιατί μιλάμε για κοινωνικό πρόγραμμα και το όριο του 2007 για να αλλάξει το στοκ των κατοικιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο με τα μέτρα αυτά το επιτόκιο αντί να είναι 4% όπως θα είναι 1%. Μιλάμε για το χαμηλότερο δάνειο που υπάρχει στην αγορά είπε ο κ. Χατζηδάκης εξηγώντας ότι αν κάποιος έχει πάρει δάνειο 100.000 ευρώ για σπίτι η αποπληρωμή θα είναι 275-285 ευρώ το μήνα και θα του μείνει και το σπίτι.

Το δάνειο θα είναι άτοκο για τρίτεκνούς ή πολύτεκνούς αλλά και για όσους αποκτήσουν τρία παιδιά κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής, τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Πρόγραμμα Κάλυψη και κοινωνική αντιπαροχή

Για το πρόγραμμα «Κάλυψη» εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα αφορά την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του προγράμματος Εστία για 3 χρόνια για τα οποία θα δοθεί προτεραιότητα σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο τρίτος άξονας αφορά την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών και αφορά τη μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ έτη. Ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 10.000 νέοι και ζευγάρι 25-39 ετών που θα μείνουν σε ανακαινισμένα σπίτια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες που αφορά ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων - 70 στον δήμο Αθηναίων και 30 στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ωφελούμενοι θα είναι περίπου 200 νέοι και νέα ζευγάρια με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Για την κοινωνική αντιπαροχή ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε δύο προγράμματα τα οποία προβλέπουν αξιοποίηση ακινήτων του πρώην ΟΑΕΔ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Στόχος είναι η ανέγερση 2,500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 νέους με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο καθώς η ΔΥΠΑ δίνει την περιουσία και ο ιδιώτης επισκευάζει τα κτήρια. Το 50% των σπιτιών ή διαμερισμάτων πάει στον ιδιώτη και το άλλο 50% αξιοποιείται προς όφελος των νέων με πολύ χαμηλά ενοίκια.

Κάτι παρόμοιο θα γίνει και με την ακίνητη περιουσία του υπ. Εργασίας που αφορά περίπου 40 ακίνητα που ανήκουν στην παλαία πρόνοια με ωφελούμενους 80 νέους και προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ προσθέτοντας ότι αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα ακίνητα.  Συνολικά, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, από τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας θα ωφεληθούν 30.000 πολίτες.

Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ

Θέλουμε να πάμε σε μια στεγαστική πολιτική που είναι σύγχρονη και χρησιμοποιεί βέλτιστες ευρωπαϊκές πολιτικές είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης. Για πρώτη φορά έγινε καταγραφή της ακίνητης περιουσία του οργανισμού η οποία περιλαμβάνει 2.543 ακίνητα εκ των οποίων 580 κατάλληλα προς αξιοποίηση. Η καταγραφή έδειξε επίσης 98 οικόπεδα εντός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων με το 1/3 αυτών να είναι στην Αττική. Προέκυψαν επίσης 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων και 77 οικόπεδα εκτός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 2.600 στρεμμάτων και 10 οικόπεδα μεικτής χρήσης.

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ ανακοίνωσε και ενίσχυση του επιδόματος στέγασης των μαθητών των 50 Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας στα 240 από 120 ευρώ με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Αυξάνεται κατά 50% το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ ετησίως από 1.000 ευρώ ενώ αυξάνεται στα 2.000 ευρώ για φοιτητές που συγκατοικούν. Συνολικά αφορά 50.000 φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΙΕΚ. Όπως είπε, μάλιστα, φέτος θα δοθεί αναδρομικά το επίδομα για την περσινή χρονιά. «To φοιτητικό επίδομα πληρώνεται κάθε φθινόπωρο για το προηγούμενο ακαδημαϊκό και ειδικά για την περσινή χρονιά οι δικαιούχοι θα πάρουν 1.500 ευρώ« εξήγησε μετά από σχετική έρωτηση η κυρία Κεραμέως.

Ειδικά για τα πανεπιτήμια Αιγαιου , δυτικής Μακεδονίας, και Δημοκρίτειο η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στα 40.000 ευρώ όσον αφορά το οικογενειακό εισόδημα.

Όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες ανακοίνωσε για κατασκευή άνω των 8.150 κλινών σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας σε Θεσσαλία, Θράκη, Δυτική Μακεδονία, δυτική Αττική και Κρήτη. Με την κατασκευή αυτή διευκολύνεται η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση σε φοιτητές από πιο χαμηλά οικονομικά στρώματα τόνισε η κυρία Κεραμέως.

Πρόγραμμα  «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας έδωσε λεπτομέρειες για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών για τη νέα γενιά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πυλώνες

Επιδότηση έως 25.000 ευρώ για παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης για επιδότηση από 50% έως 90%. Αυτό αφορά το σύστημα θέρμανσης-ψύξης, τη μόνωση, την αντικατάσταση κουφωμάτων κ.α.
Επιδότηση έως 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις ανακαίνισης με το ποσοστό επιδότησης έως 30% για όλους για το μπάνιο, τα είδη υγιεινής, ακόμα και την αγορά συσκευών όπως η κουζίνα ή το πλυντήριο.

Σκοπεύουμε το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2022, είπε ο κ. Σκρέκας με τις προυποθέσεις να είναι:

Για το εξοικονομώ: έως 50.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο, πλήρη κυριότητα ή επικαρπεία για ενοικιαζόμενο ακίνητο
Για το ανακαινίζω: Έως 20.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο, πλήρη κυριότητα ή επικαρπεία για ενοικιαζόμενο ακίνητο

Το επόμενο νέο και καινούργιο πρόγραμμα αφορά την επιδότηση για ανακαίνιση κενών σπιτιών που αφορά ιδιοκτήτες με φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ που δεν θα έχει ενταχθεί σε κάποιο άλλο πρόγραμμα εξοικονομώ. Η κατοικία, δε, θα πρέπει να μην ήταν δηλωμένη α΄κατοικία ούτε μισθωμένη και να είναι δηλωμένη κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους. Το πρόγραμμα αφορά ακίνητα έως 100τ.μ. σε αστικά κέντρα ενώ θα υπάρξει βαθμολογία που θα πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη που επιδοτείται (40%).

Αυξάνεται το ελάχιστο όριο για την Golden Visa

Ο τελευταίος άξονας της στεγαστικής πολιτικής, όπως ανακοίνωσε, ο Άκης Σκέρτσος αφορά την αύξηση του ορίου ελάχιστης επένδυσης σε ακίνητη περιουσία σε πρόγραμμα Golden Visa στα 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που ισχύει σήμερα γιατί διαπιστώσαμε ότι οι αγορές αυτές αφορούν το προφίλ ακινήτων που θα μπορούσαν να απευθύνονται σε νέους με έναρξη ισχύς των νέων ορίων την αρχή του 2023.

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 137.000 πολίτες από την στρατηγική κοινωνικής στέγασης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια και το αν θα υπάρχει προνομοιακή για τους δημοσίους υπαλλήλους ο Άκης Σκέρτσος εξήγησε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη και θα γίνεται με τραπεζικά κριτήρια που θα αφορά, όπως είπε, τελικά εργαζόμενο με εισόδημα έως 715 ευρώ

Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε, δε, ότι αρκεί ο ένας από τα δύο μέλη ενός ζευγαριού να είναι κάτω των 39 ετών για να απολαύσει τις προβλέψεις των προγραμμάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ