Πολιτικη & Οικονομια

Στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% για νέους - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε ξεκινά το πρόγραμμα - Πού κινείται η αγορά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
polykatoikies
Αυθαίρετα στην Αθήνα © INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Οι ανακοινώσεις εξειδίκευσης του προγράμματος στέγασης κυρίως των νέων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 10:30.

Σήμερα στις 10:30 θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις εξειδίκευσης του προγράμματος στέγασης κυρίως των νέων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά περισσότερους από 100.000 δικαιούχους ενώ οι δράσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα. Φυσικά, εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά. 

Σε αυτές τις ανακοινώσεις περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα άμεσης υλοποίησης με τίτλο «Σπίτι μου» για 10.000 πολίτες έως 39 ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα θα έχει ύψος 500 εκατομμυρίων ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και κατά 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Τα δάνεια, δηλαδή, θα είναι κατά τα ¾ άτοκα καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ ενώ κατά ¼ θα προέρχονται από τις τράπεζες με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%.

Η εκκίνησή του αναμένεται τον Ιανουάριο του 2023 ενώ ως προς τους φοιτητές εκτός της αύξησης του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Η εξειδίκευση θα γίνει από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας για την φθηνή δανειοδότηση για την απόκτηση στέγης, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως είναι ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει με δάνεια 500 εκατ. ευρώ, τα 375 εκατομμύρια ευρώ θα τα δώσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα είναι άτοκα, θα βάλουν και οι τράπεζες το 1/4. Οι οποίες τράπεζες, όπως είπε, θα κάνουν και την επιλογή με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και γι’ αυτό το λόγο, το επιτόκιο, επειδή τα 3/4 του δανείου θα είναι άτοκα, θα είναι πολύ χαμηλό- με σημερινά δεδομένα θα είναι 1%.

Χαμηλά επιτόκια στα δάνεια

Βασικό στοιχείο των δανείων αυτών είναι το χαμηλό επιτόκιο που επιβάλλεται και δεν ξεπερνά το 1%. Το μέγιστο ποσό δανείου είναι οι 150.000€ συνεπώς παρά την αύξηση των εμπορικών αξιών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν παλαιότερα ακίνητα εντός αυτού του εύρους χρηματοδότησης. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νέων με χαμηλότερες αποδοχές, που αντιμετωπίζουν τα υψηλά ενοίκια, ακόμα και σε περιοχές που δεν μπορούν να θεωρηθούν καλές. Έτσι, με βάση αυτό το σκεπτικό, τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους είναι αντίστοιχα με αυτά που ισχύσουν για το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Τι ισχύει για τα δάνεια ανακαίνισης

Ακόμη, αναμένεται να δοθούν κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων θα δοθεί επιχορήγηση ως και 10.000€ για να τα ανακαινίσουν με την δέσμευση να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

Πού κινείται η αγορά

Η αγορά όπως ήταν αναμενόμενο υπάρχει ανοδική τάση παρά την αβεβαιότητα της ενεργειακής κρίσης. Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε επίπεδο πώλησης κατοικιών αφορούν περιοχές των νοτίων προαστίων της Αθήνας όπως η Καλλιθέα (19,0%), το Μοσχάτο (16,3%), το Παλαιό Φάληρο (14,7%) και ο Άλιμος (15,8%). Ανοδική πορεία παρουσιάζεται και σε περιοχές του κέντρου όπως το Παγκράτι (15,9%) και τα Σεπόλια (15,4%), στα δυτικά (Αιγάλεω: 20,3%) και στα βόρεια προάστια (Αγία Παρασκευή: 14,9%), καθώς και στο υπόλοιπο Αττικής (Ραφήνα: 17,2%). Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας είναι, μεταξύ άλλων, τα Άνω Λιόσια, η Αγία Βαρβάρα, τα Ταμπούρια-Αγία Σοφία, καθώς και περιοχές στο υπόλοιπο της Αττικής, όπως ο Ωρωπός και η Σκάλα Ωρωπού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ