Πολιτικη & Οικονομια

Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Αύριο η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών - Τι ζήτησε ο Κ. Τασούλας

Ποιοι έχουν προσκληθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας
Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας © (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISS

Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και το αίτημα Τασούλα προς τους συμμετέχοντες και προσκεκλημένους. 

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη (1/9) για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Θέμα «αυτοπροστασίας της διαδικασίας» έθεσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, κατά τη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας.

Για τη διαδικασία, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων), η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους. Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός πορίσματος, δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.

Σημειώνεται ότι προσκλήσεις για την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν απευθυνθεί στους:

  • Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,
  • Γρηγόριο Δημητριάδη, τέως γενικό γραμματέα Πρωθυπουργού,
  • Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών
  • Παναγιώτη Κοντολέοντα, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
  • Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),
  • Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών,
  • Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και
  • Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί, ο υπουργό Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης.

Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, κάνει γνωστά με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Οι οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή είναι οι: Νίκος Βούτσης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.