Πολιτικη & Οικονομια

Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Την Παρασκευή στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το εσωτερικό της Βουλής - Στο βάθος τα έδρανα του προεδρείου
Βουλή © EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Οι συνεδριάσεις στη Βουλή για το ζήτημα - Την Τρίτη η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την Παρασκευή οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Για το ζήτημα των παρακολουθήσεων αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη 24 Αυγούστου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 θα γίνει η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. 

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδριάσει με θέμα τον διορισμό νέου διοικητή της ΕΥΠ του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του Παναγιώτη Κοντολέοντα. 

Νωρίτερα σήμερα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένα πρόσωπα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και την υπόθεση με την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. «Μόνο με την αλήθεια πλήρη και ακέραιη, μπορούμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία, θωρακίζοντάς την με όλα τα αναγκαία μέσα» ξεκαθαρίζει η Χαριλάου Τρικούπη, ζητώντας την «άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, εντός της τρέχουσας εβδομάδας». Όπως αναφέρει στο κείμενό του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρέπει να δώσουν κατάθεση τόσο ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων όσο και ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ζήτησε να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για την απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πρότασή του, η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου Νίκου Ανδρουλάκη με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator συνιστά «προσβολή θεμελιωδών αρχών και θεσμών του Πολιτεύματος», καθώς πλήττει «τουλάχιστον το δικαίωμα σε ελεύθερες και ίσες εκλογές και την αρχή του πολυκομματισμού».

Και προσθέτει: «Πολυκομματισμός δεν νοείται χωρίς ελεύθερη εσωτερική λειτουργία ενός εκάστου των πολιτικών κομμάτων που συνθέτουν το πολυκομματικό σύστημα, ενώ εξάλλου δεν υπάρχει ελευθερία και ισότητα στη διαμόρφωση της βούλησης του εκλογικού σώματος, όταν η κυβέρνηση και οι υπαγόμενες σε αυτή δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ΕΥΠ, είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες και διαβουλεύσεις των άλλων πολιτικών σχηματισμών και προσώπων πριν αυτά ενεργήσουν. Πρόκειται με άλλα λόγια για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου». Μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά να διερευνηθεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής: Ποιος ζήτησε τη «νόμιμη επισύνδεση» των επικοινωνιών του κ. Ν. Ανδρουλάκη, για ποιο λόγο και σε ποια τεκμηρίωση στηρίχθηκαν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας»;

Συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις: Η στρατηγική που θα ακολουθήσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ