Πολιτικη & Οικονομια

Η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις Ακάρ - Τσαβούσογλου: «Δεν μπαίνουμε σε λογική έντασης»

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου © EPA / ZIPI

Διπλωματικές πηγές για τις δηλώσεις Ακάρ και Τσαβούσογλου: Οι δηλώσεις του αν. υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα

Ότι «η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι της έντασης, δεν θα ακολουθήσει τη ρητορική της όξυνσης που επιλέγει η Τουρκία» διαμηνύουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα απαντήσει όταν εκείνη κρίνει, με τον τρόπο που θα κρίνει και στα όργανα που πρέπει σε αυτές τις προκλήσεις.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Στέλιος Πέτσας, σχολίασε τη δήλωση του Χουλουσί Ακάρ περί επεκτατισμού της Ελλάδας, σημειώνοντας στον ΣΚΑΪ ότι η τουρκική πλευρά έχει θεσπίσει το casus belli και καλό θα είναι τα όσα λέγονται να μην συγκρούονται με την πραγματικότητα. «Δεν τους κατηγορεί κανείς για επεκτατισμό. Οι ίδιοι έχουν θεσπίσει με απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με απόφαση του 1995 το περίφημο casus belli. Δεν είναι αυτό επιθετική κίνηση; Δεν έχουν εισβάλει οι ίδιοι στην Κύπρο και κατέχουν περίπου το 40% του νησιού από το 1974; Δεν έχουν δημιουργήσει τη στρατιά του Αιγαίου το 1975; Άρα καμιά φορά αυτά που λέμε πρέπει να μη συγκρούονται με την πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Πέτσας. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχείρησε να παρουσιάσει τη χώρα μας ως «παραβάτη» του Διεθνούς Δικαίου με αιχμή τη στρατιωτικοποίηση των νησιών. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατισμό. «Δηλαδή εμείς είμαστε οι επεκτατικοί και επιθετικοί; Σε αυτό γελούν όλοι. Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα. Από το 1832 επεκτείνουν την επικράτεια τους. Αν το δείξετε ολόκληρη την οθόνη θα είναι καλύτερα. Χρωματικά θα δείτε έτσι το ετοίμασαν οι συνεργάτες. Από το 1832 μέχρι το 1947 επεκτάθηκε κι έφτασαν μέχρι μπροστά στη μύτη μας. Ποιος είναι ο επεκτατικός;», είπε.

Ο Στ.Πέτσας για ελληνοτουρκικά,παρακολουθήσεις και τον έλεγχο των πόρων για την αντιπυρική προστασία

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα κάνει «λόμπινγκ» εναντίον της Τουρκίας

Μόλις εχθές, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, κατηγορώντας την Ελλάδα για «λόμπινγκ» εναντίον της Τουρκίας. 

«Εκτός από το λόμπινγκ και την εκστρατεία που ξεκίνησε η Ελλάδα κατά της Τουρκίας, είχαμε κάποιες γρήγορες συναντήσεις… Ο υπουργός Άμυνάς μας είχε χαιρετισμό με τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας στη συνάντηση του ΝΑΤΟ. Είδα τον Δένδια να περνάει στη Μαδρίτη, είπαμε ένα γεια. Πέρα από αυτά, δεν έγινε συνάντηση. Ενώ η Τουρκία δείχνει θέληση να λύσει όλα τα προβλήματα ολοκληρωμένα, η Ελλάδα παίζει με τον χρόνο… Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά. Φέραμε το θέμα στον ΟΗΕ και στα διεθνή fora. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Η ΕΕ θα ήταν παγκόσμιος παίκτης αν αποδεχόταν την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ, αν είχαμε κάνει βήματα μαζί. Αλλά ειδικά στα νησιά που βρίσκονται κοντά μας, δηλαδή στα νησιά που δόθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και την Ειρηνευτική Συμφωνία των Παρισίων του 1947, είναι ξεκάθαρο και προφανές ότι η Ελλάδα τα εξοπλίζει». 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ και Καθημερινή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ