Πολιτικη & Οικονομια

Πέθανε ο Δημήτρης Αποστολάκης - Η θητεία του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΑ

Η περίφημη «αγορά του αιώνα» με τα F-16 και τα Mirage-2000

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δημήτρης Αποστολάκης διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
Ο Δημήτρης Αποστολάκης διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πέθανε ο Δημήτρης Αποστολάκης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Η θητεία του στο ΓΕΑ.

Πέθανε, σήμερα, σε ηλικία 88 ετών, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Αποστολάκης, πτέραρχος εν αποστρατεία. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας με προβλήματα υγείας.

Ο Δημήτριος Αποστολάκης διετέλεσε αρχηγός ΓΕΑ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Είχε στενή φιλία και συνεργάστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Με δική του συνδρομή στις αρχές της δεκαετίας του 90, συμφωνήθηκε η περίφημη «αγορά του αιώνα», όπως αποκλήθηκε που περιελάμβανε τη προμήθεια 40 F-16 από τις ΗΠΑ και άλλα τόσο Mirage-2000 από τη Γαλλία.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Αποστολάκης

Ο Δημήτρης Αποστολάκης είχε γεννηθεί το 1934 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από την τότε Σχολή Αεροπορίας (σημερινή Σχολή Ικάρων) με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού το 1957.
Επίσης, ήταν απόφοιτος της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας, της Σχολής Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Στρατού, της Kινητής Eκπαιδευτικής Mονάδας F-84F, του Eκπαιδευτικού Kέντρου Eπιχειρήσεων Aέρος - Eδάφους, του Σχολείου Χρησιμοποίησης Πυροβόλων Όπλων του ΝΑΤΟ στη Δυτική Γερμανία, του Army School of Physical Training στο Ηνωμένο Βασίλειο, του Σχολείου Cockpit -Trainer F/RF-84F, του Σχολείου Εκπαιδευτών Πτήσεων «Β», του Σχολείου Εκπαιδευτών Τ-33Α & Τ-37, του Βασιλικού Ινστιτούτου Αμυντικών Σπουδών του Λονδίνου και του μεταπτυχιακού τμήματος της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Παράλληλα, είχε παρακολουθήσει μαθήματα Πολιτικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Maryland στις ΗΠΑ.

Διετέλεσε διοικητής της 116 Πτέρυγας Μάχης, διευθυντής της Διεύθυνσης A1 του ΓΕΑ, διευθυντής του Α΄ Κλάδου του ΓΕΑ, επιτελάρχης του 28ου Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορικής Δυνάμεως, διοικητής της 30ης Διοίκησης Αεροπορικού Υλικού και αρχηγός της Τακτικής Αεροπορικής Δυνάμεως.

Το Κίνημα του Ναυτικού στη Δικτατορία και η ενασχόληση με την πολιτική

Το 1973 συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού και αποτάχθηκε από τη δικτατορία. Ήταν αρχηγός ΓΕΑ από 18 Δεκεμβρίου 1984 έως 22 Δεκεμβρίου 1986.

Μετά την αποστρατεία του ασχολήθηκε με την πολιτική και διετέλεσε βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ τα διαστήματα 1990-1993 και 1996-2004, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 1996 μέχρι τον Οκτώβριο του 2001 χρημάτισε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Από το 1993 ως το 1996 ήταν πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον θάνατο του Δημήτρη Αποστολάκη

«Η απώλεια του Δημήτρη Αποστολάκη προκαλεί θλίψη και συγκίνηση και αφήνει ένα μεγάλο κενό στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη.

» Πτέραρχος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφοσιώθηκε στους αγώνες του ΠΑΣΟΚ μετά την αποστρατεία του, διατελώντας βουλευτής του Κινήματος τις περιόδους 1990-1993 και 1996-2004, αναλαμβάνοντας τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας από το Σεπτέμβριο του 1996 έως τον Οκτώβριο του 2001.

» Η αξιοπρέπεια, ο πατριωτισμός και το ήθος που τον χαρακτήριζαν, αφήνουν μία σπουδαία παρακαταθήκη για την προοδευτική παράταξη.Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον θάνατο του Δημήτρη Αποστολάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποχαιρετά τον Δημήτρη Αποστολάκη

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ένας προοδευτικός δημοκράτης. Ο Δημήτρης Αποστολάκης υπηρέτησε τα εθνικά συμφέροντα με απαράμιλλο πατριωτισμό ως Πτέραρχος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αργότερα ως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

»Ευγενικός, λακωνικός και πάντα ουσιώδης στις πολιτικές του παρεμβάσεις. Τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα μας ως βουλευτής Ηρακλείου, και τη Δημοκρατική Παράταξη με τους αγώνες του για αξιοκρατία, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια καλύτερη Ελλάδα. Η απώλεια του μας γεμίζει θλίψη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του» ανέφερε στη δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ