Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 16 - 22 Ιουνίου 2022

91 ετών είναι πλέον ο Γουόρεν Μπάφετ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 833
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γουόρεν Μπάφετ
Γουόρεν Μπάφετ © © EPA/LARRY W. SMITH

Τα νέα της εβδομάδας 16 - 22 Ιουνίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

245 βουλευτές έλαβε τελικά η παράταξη Μακρόν μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Τώρα ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει να διαχειριστεί μια περίεργη συγκυρία πιθανής ακυβερνησίας. 

131 έδρες έλαβε η αριστερή συμμαχία του Μελανσόν, γεγονός που το θεώρησε νίκη. Ίσως επειδή η επιδίωξη ήταν απλώς να χάσει ο αντίπαλος. 

89 έδρες έλαβε η Λεπέν, η οποία έγινε ξαφνικά πιο συμπαθής σε όσους ήθελαν διακαώς μια ήττα Mακρόν. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…


80 ευρώ μηνιαίως είναι το επίδομα καύσιμου για κατόχους αυτοκινήτων, με την κωδική ονομασία fuel pass.

60 είναι το επίδομα για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών.

100 ευρώ το ίδιο επίδομα για όσους μένουν στα νησιά και οδηγούν αυτοκίνητο. 

3 εκατ. οδηγοί θα είναι δικαιούχοι του νέου επιδόματος με συνολικό κόστος 375 εκατ. ευρώ.

80% είναι η πτώση του τζίρου στα βενζινάδικα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων. Αυτό λογικά θα σήμαινε ότι έχει περιοριστεί ανάλογα και η κίνηση των οχημάτων.

1,1 επιβάτης αντιστοιχεί σε κάθε μετακίνηση με Ι.Χ., όπως σημείωσε ο Βαγγέλης Μπεκιάρης, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα. Φαινεται θα βάζουν βενζίνη από ιδιόκτητες πετρελαιοπηγές και έτσι εξηγείται η γκρίνια των πρατηριούχων.


30% μόλις των επιβατών κινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ακόμη και τώρα που τα μέτρα για την πανδημία έχουν χαλαρώσει.


58,5% των Ελλήνων και το 55,3% των Τούρκων θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη γείτονα εις βάρος της πατρίδας τους, σύμφωνα με μέτρηση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

47,4% των Ελλήνων και το 50,3% των Τούρκων θεωρούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τη γείτονα εις βάρος της πατρίδας τους, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

26,2% των Ελλήνων και το 17,6% των Τούρκων θεωρούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας φυσικός εταίρος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και η παρουσία τους στην Ευρώπη συμβάλλει στην ειρήνη.

60% των Ελλήνων και 72,2% των Τούρκων θεωρούν ότι η Ρωσία ευθύνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συμπερασματικά οι Έλληνες εμφανίζονται ως πιο αντιευρωπαϊστές, και περισσότερο ρωσόφιλοι. Χάνουμε τα πρωτεία μόνο στον αντιαμερικανισμό από τους γείτονες.


16 χώρες δήλωσαν μέσω των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους ότι στηρίζουν το Athens Pride. Πρόκειται για τις Πρεσβείες και Αντιπροσωπείες της Αυστραλίας, Αυστρίας, Καναδά, Τσεχίας, Ισραήλ, Λουξεμβούργου, Μεξικού, Ολλανδίας, Περού, Δημοκρατίας της Αργεντινής, Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Νότιας Αφρικής, Ισπανίας, Ελβετίας, Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Λείπουν (μεταξύ άλλων) Ρωσία, Τουρκία και Βενεζουέλα


4, 7 και 13 είναι οι αριθμοί που λείπουν από την αρίθμηση των θυρών του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, Opap Arena, όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση των εισιτηρίων διαρκείας.

13 είναι ο αριθμός θύρας που λείπει και στο γήπεδο του Ολυμπιακού, Γεώργιος Καραϊσκάκης.


50,45% των ψήφων έλαβε ο γερουσιαστής Γουστάβο Πέτρο, ο υποψήφιος της αριστεράς για την προεδρία της Κολομβίας, και έτσι έγινε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας. 

58% των κολομβιανών συμμετείχαν στις εκλογές, με τη συμμετοχή να είναι υψηλότερη από τις αρχές του αιώνα. 

3 μόνο χώρες έχουν πλέον δεξιές κυβερνήσεις στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Πρόκειται για τις Γουατεμάλα, Ισημερινό και Βραζιλία. Οι αριστεροί σε όλο τον κόσμο πανηγυρίζουν, θεωρώντας πιθανόν παράδεισο τη Βενεζουέλα και την Κούβα...

1.050 δρόμοι της Αθήνας περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ανακατασκευής-ασφαλτόστρωσης του Δήμου Αθηναίων. Το παράδοξο είναι ότι γίνεται είδηση, μια υποχρέωση του δήμου προς τους πολίτες του.

42 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης δράσης. 


50% είναι το ανώτατο όριο επιδότησης για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αλλάξει μέχρι 3 συσκευές. 

200.000 νοικοκυριά αναμένεται να ωφεληθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.

1.000 KWh τον χρόνο εκτιμάται ότι θα είναι η μέση εξοικονόμηση για κάθε νοικοκυριό. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.


0 έως 7 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση θα πληρώσουν φέτος οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.

1 έως και 6 διανυκτερεύσεις προβλέπει το πρόγραμμα για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

10 επιδοτούμενες διανυκτερεύσεις προβλέπονται ειδικά για Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κω και νομό Έβρου.

12 διανυκτερεύσεις προβλέπονται για Σάμο και τους δήμους Ιστιαίας, Αιδηψού και Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας στην Εύβοια.


91 ετών είναι πλέον ο Γουόρεν Μπάφετ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway.

19 εκατ. δολάρια πλήρωσε μυστηριώδης εκατομμυριούχος για ένα δείπνο με τον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Πρόκειται για μια ευκαιρία να συζητήσει κανείς με το μέντιουμ της Ομάχα, η οποία δημοπρατείται από το 2000. Τα χρήματα θα διατεθούν σε μία μη κυβερνητική οργάνωση που βοηθά αστέγους.

4,57 εκατομμύρια δολάρια ήταν το προηγούμενο ρεκόρ. Τα χρήματα είχε καταβάλει το 2019 ο επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων Τζάστιν Σαν.


Verba Volant

Έφη Αχτσιόγλου

«Τα ανεπαρκή επιδόματα Μητσοτάκη εξανεμίζονται – Σύντομα αποκαλύπτεται η απάτη με τα δήθεν 600 ευρώ για το ρεύμα».
Όλα εδώ πληρώνονται. Εκτός από τα 25.000 ευρώ που πλήρωσε το μέσο τρόλ στο τουίτερ για ρεύμα σε κλειστό δυάρι στην Αχαρνών. Η ανίκανη κυβέρνηση δεν του τα έδωσε πίσω. Σε αντίθεση με την ίδια την πρώην υπουργό η οποία επέστρεψε το “έως” της ανακοίνωσης και κράτησε μόνο το “600 ευρώ”. Επειδή έτσι τη βόλευε…

Γιάνης Βαρουφάκης

«Αυτού του είδους οι πρακτικές είναι από τα λίγα πράγματα που κάνουν τον Γιάνη Βαρουφάκη να θέλει να τρέξει σε μια σπηλιά και να εξαφανιστεί από προσώπου γης».
Ναί, πρόκειται για δήλωση Βαρουφάκη ο οποίος μάλιστα μιλά σε τρίτο πρόσωπο. Ο Γιάνης αναφέρεται στον πρώην σύντροφο Πόλ Μέισον, ο οποίος φέρεται να κατασκόπευε άλλους αγνούς αριστερούς για λογαριασμό των βρετανικών υπηρεσιών.

Γιώργος Κύρτσος

«Η ενέργεια, μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα Μητσοτάκη. Έστειλε κόστος, λογαριασμούς στα ύψη, συνεργαζόμενος με λόμπι φ. αερίου. Υποβάθμισε λιγνίτη ενώ Γερμανία και άλλοι στηρίζονται σε αυτόν. Μπήκε και η μαφία στη μοιρασιά με τη δολοφονία του γιου του επενδυτή της Silk Oil. Αθλιότητες».
Ο ευρωβουλευτής με μαεστρία συγκρίνει την προχθεσινή απόφαση της Γερμανίας με την απόφαση Μητσοτάκη του 2019. Συνδέει δε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση με τη στυγνή δολοφονία ενός βενζινοπώλη στα Μεσόγεια. Ωραίο σενάριο. Εφάμιλλο βιντεοκασέτας B-movie.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ