Πολιτικη & Οικονομια

... και μπράβο τους: Η κυβέρνηση παραδίνεται;

H κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια φοβισμένη κυβέρνηση. Φοβισμένη να επιβάλλει το νόμο, να συλλάβει τρομοκράτες, να συγκρουστεί με κατεστημένα και συμφέροντα ομάδων πίεσης

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

H κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα προβλήματα με την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, τα ΜΜΜ, την οικονομική πολιτική, το περιβάλλον και τους αντιεμβολιαστές υγειονομικούς.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν τομείς που η κυβέρνηση έχει ήδη παραδοθεί. Πάρτε για παράδειγμα το τομέα στον οποίο η παράδοση είναι ολοκληρωτική: την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Η χώρα είναι παραδομένη στους παραβατικούς, τους τραμπούκους και τους εγκληματίες που δρουν όπως, όπου και όποτε θέλουν ανενόχλητοι. Τα στελέχη του υπουργείου «Προστασίας» είναι τόσο ανίκανα ή/και απρόθυμα να κάνουν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται που δεν προστατεύουν ούτε καν τους βουλευτές. Χθες εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του Μπάμπη του Παπαδημητρίου και καταλαβαίνετε τι ασφάλεια μπορεί να νιώθουν οι απλοί πολίτες σε μια χώρα που η κυβέρνησή της  δεν προστατεύει ούτε τα σπίτια των βουλευτών. Ούτε καν τα σπίτια δημοσιογράφων που συνεχώς δέχονται επιθέσεις: λίγες μέρες πριν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του Άρη του Πορτοσάλτε και σε λίγες μέρες θα εκραγεί ένας εκρηκτικός μηχανισμός όπου θέλουν οι ανενόχλητοι τρομοκράτες. Ο υπουργός κλείνει τα μάτια σε μια ατελείωτη σιέστα και τα ανοίγει μόνο αν ακούσει κανένα νιαούρισμα μπας και μαζέψει κάνα ψηφαλάκι τώρα που θα βάλει για πρώτη φορά υποψηφιότητα.  

Εξίσου παραδομένη είναι η κυβέρνηση στις μεταφορές. Εκεί έχει παραδοθεί στους συνδικαλιστές και τους τζαμπατζήδες. Οι συνδικαλιστές σταματούν τις συγκοινωνίες όποτε τους κάνει κέφι, εκμεταλλευόμενοι την απροθυμία του υπουργού Μεταφορών να προσφύγει στα δικαστήρια για να εμποδίσει τις αντικοινωνικές απεργίες τους και φυσικά χωρίς ποτέ να τηρείται ο νόμος για προσωπικό ασφαλείας όπου αυτό προβλέπεται. Οι τζαμπατζήδες, από την άλλη, χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ χωρίς να πληρώνουν δεκάρα, κλέβοντας στην ουσία από όλους τους υπόλοιπους και κάνοντας ένα ακόμα (μπορεί και μεγαλύτερο) κακό: εξαιτίας των εισιτηρίων που δεν χτυπιούνται, οι υπηρεσίες, ακόμα κι αν ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να ξέρουν τον αριθμό των επιβατών των μέσων έτσι ώστε να προγραμματίσουν αναλόγως.

Στην οικονομική πολιτική η κυβέρνηση έχει παραδοθεί στις προεκλογικές της ανάγκες και κάνει το «λεφτά υπάρχουν» του Γεωργίου του Ανδρέα του Παπανδρέου να μοιάζει μετριοπαθές και συγκρατημένο. Μετά τα δεκάδες δισ. της πανδημίας ξεκίνησε να μοιράζει τα δισ. της ενεργειακής κρίσης. Μια μοιρασιά που στην αρχή πήρε ως βάση αποκλειστικά και μόνο τα χρήματα που δηλώνονται στην εφορία (και χωρίς κανέναν διαχωρισμό ανάμεσα π.χ. σε εργένηδες και οικογένειες) και συνεχίζει σε στυλ «το αφεντικό τρελάθηκε» μοιράζοντας λεφτά σε όλους χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο και χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Και σε αντίθεση με τις σοβαρές κυβερνήσεις της Ευρώπης που προσπαθούν να προετοιμάσουν τον πληθυσμό τους για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, οι αρμόδιοι υπουργοί εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι κι από τον Αλογοσκούφη τότε που δήλωνε ότι «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη». Και όλοι θυμόμαστε πώς πήγε αυτό.   

Στο περιβάλλον το υπουργείο Περιβάλλοντος παραδόθηκε στους καταπατητές αιγιαλών και παραλιών καθώς ανέβαλε ξανά (για τρίτη ή τέταρτη φορά, χάνω το μέτρημα) την αποφασισμένη τελεσιδίκως κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων τους «για να μη ζημιωθούν οικονομικά» (ναι, οι καταπατητές των παραλιών και του αιγιαλού).

Σα να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση φαίνεται να ετοιμάζεται να παραδοθεί και στους αντιεμβολιαστές υγειονομικούς. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η Μίνα η Γκάγκα, απαντώντας σε ερώτηση του Παπαδάκη για τον αν στο υπουργείο υπάρχει κάποια σκέψη να αρθεί η αναστολή εργασίας των αντιεμβολιαστών υγειονομικών είπε «είναι κάτι που συζητάμε με τον υπουργό στο υπουργείο και στην κυβέρνηση». Επειδή ξέρω ότι πολλοί από εσάς θα ξαναδιαβάσετε αυτό που διαβάσατε, αλλά και πάλι δεν θα είστε σίγουροι ότι διαβάσατε σωστά, θα σας το γράψω ακόμα πιο αναλυτικά: η κυβέρνηση, κατά δήλωση της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού, σκέφτεται να επιτρέψει να επιστρέψουν στα νοσοκομεία και να υπηρετήσουν την ιατρική επιστήμη άνθρωποι που δεν εμπιστεύονται την ιατρική επιστήμη. Σκέφτεται δηλαδή να αφήσει την υγεία των ασθενών του ΕΣΥ σε ανθρώπους που είναι για την υγεία ό,τι οι πιστοί της επίπεδης Γης για τη γεωγραφία.

Το ότι τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε δεχτεί δύο βραδινές «επισκέψεις» από αντιμεβολιαστές υγειονομικούς κάνει την όχι απίθανη (σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό) παράδοση ακόμα πιο θλιβερή κι επιβεβαιώνει ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια φοβισμένη κυβέρνηση. Φοβισμένη να επιβάλλει το νόμο, να συλλάβει τρομοκράτες, να συγκρουστεί με κατεστημένα και συμφέροντα ομάδων πίεσης (αν και τα τελευταία συχνά εκφράζονται και από τους ίδιους τους υπουργούς).

Καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν όλοι να είναι σαν την Κεραμέως, καταλαβαίνω ότι τα διεθνή ζητήματα είναι πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά και αναπόφευκτα περιορίζουν τη δυνατότητα του πρωθυπουργού να επιβλέπει προσεκτικά το κάθε υπουργείο, καταλαβαίνω ότι η ανυπαρξία άλλων κυβερνητικών προτάσεων που να μην είναι εφιαλτικές κόβει την όρεξη για εργασία και σύγκρουση, αλλά λίγο θάρρος και λίγη διάθεση για δουλειά δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Και μπράβο τους.

  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ