Πολιτικη & Οικονομια

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Πότε εκπνέει η προθεσμία - Ποια περίοδο αφορά το πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοινωνικός Τουρισμός 2022 - Διακοπές
Κοινωνικός Τουρισμός 2022 - Διακοπές © Unsplash / Marko Kelecevic

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα - Ποιοι οι δικαιούχοι του προγράμματος για δωρεάν διακοπές.

Άνοιξε το μεσημέρι της Τετάρτης (15/6) η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2022. Το πρόγραμμα αφορά 300.000 δικαιούχους και αφορά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022-31 Ιουλίου 2023.

Οι δικαιούχοι για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2022 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτησή τους μέχρι τις 23 Ιουνίου ΕΔΩ. Φέτος θα δοθούν 300.000 επιταγές. Τη φετινή χρονιά πραγματοποιείται μια καινοτομία με τον Οργανισμό να προωθεί περιοχές που επλήγησαν, όπως τη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο με δωρεάν 12 διανυκτερεύσεις και τη Λέρο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τον νομό Έβρου, που έχουν δοκιμαστεί από το μεταναστευτικό ακόμη 10 διανυκτερεύσεις χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και στην υπόλοιπη Ελλάδα με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5-12% σε ξενοδοχεία και 3-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή. Επιπλέον, για το μήνα αιχμής Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως και πέρυσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Η αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Ποιες οι τρεις επιλογές - Τα τρία πακέτα διακοπών
 

Το φετινό πρόγραμμα προσφέρει 3 επιλογές φτηνών ή δωρεάν διακοπών (έναντι των δυο που πρόσφερε το περσινό):

 • 6 διανυκτερεύσεις με χαμηλή συμμετοχή (ίδια ή μειωμένη συγκριτικά με πέρσι) σε όλα τα μέρη της Ελλάδας
 • 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις στις περιοχές που πλήττονται από το προσφυγικό - Λέσβος, Χίος, Λέρος, Κως και Έβρος και
 • 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις για πρώτη φορά στην πυρόπληκτη Β. Εύβοια και την σεισμόπληκτη Σάμο

Ειδικά για τον Αύγουστο οι επιδοτήσεις προς τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα αυξάνονται κατά 20%, ενώ η ίδια αύξηση 20% ισχύει όλο τον χρόνο στη Β. Εύβοια και τη Σάμο.

Διακοπές - Τουρισμός
Διακοπές - Τουρισμός © Pixabay / Michelleraponi

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Ποια τα κριτήρια μοριοδότησης

Εισόδημα:

για δηλωθέν εισόδημα ύψους έως 10.000,99: 30 μόρια,
για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 10.001,00 έως 20.000,99: 20 μόρια,
για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 20.001,00 έως 30.000,99 : 10 μόρια

Ανήλικα τέκνα:

από 15 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

Αναπηρία:

Η βαθμολογία που συγκεντρώνουν κατά τη διαδικασία μοριοδότησης οι δικαιούχοι που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω προσαυξάνεται κατά 50%.

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ως δικαιούχοι του προγράμματος ορίζονται:

 • ασφαλισμένοι/-νες που συγκεντρώνουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες από την ασφάλισή τους στον eΕΦΚΑ (50 ένσημα) λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ή/και τη χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδόματος μακροχρονίως ανέργων,
 • άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της Δ.ΥΠ.Α. (πρ. ΟΑΕΔ) κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

 • τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως 18 ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2022.
 • παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
 • παιδιά των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,
 • οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
 • οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται).

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος, δεν πρέπει να έλαβε Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού πέρσι (πρόγραμμα 2021-2022) και να μην λάβει φέτος συναφή παροχή από άλλο φορέα (π.χ. «Τουρισμός Για Όλους» του Υπουργείου Τουρισμού).

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο ή μη μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Τι ισχύει για τα ακτοπλοϊκά

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής δικαιούχων - ωφελουμένων για την ακτοπλοϊκή μετάβαση στην περιοχή του τουριστικού καταλύματος ανέρχεται:

 • για τους ενήλικες και παιδιά ηλικίας εντασσομένης στην κατηγορία των ενηλίκων, στο 50% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης,
 • για τους πολυτέκνους και παιδιά ηλικίας για την οποία παρέχεται έκπτωση 50%, στο 60% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης και
 • για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω, στο 60% της προβλεπόμενης για την κατηγορία ΑμεΑ τιμής οικονομικής θέσης.

Το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής των δικαιούχων -ωφελουμένων ισούται κατά τις ως άνω περιπτώσεις

 • με το 25% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης και
 • με το 40% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης.
 • στην τρίτη περίπτωση η συμμετοχή του δικαιούχου/ ωφελουμένου είναι υποχρεωτικά μηδενική.

Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους Τουριστικών Καταλυμάτων και Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων από τα αντίστοιχα Μητρώα της Δ.ΥΠ.Α., σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Οι δικαιούχοι οφείλουν να χρησιμοποιήσουν την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα των δύο επομένων περιόδων, εξαιρέσει όσων εντάσσονται στην κατηγορία ΑμεΑ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ