- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Eurogroup: «Η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία»
Η κρίσιμη συνεδρίαση στις 16 Ιουνίου
Ελληνική οικονομία - Eurogroup: «Η Ελλάδα σε βιώσιμη πορεία, πλησιάζει στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία».
«Η Ελλάδα ολοκληρώνει το ταξίδι της προς την κανονικότητα», όσον αφορά στην οικονομική επιτήρηση, δήλωσε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της 16ης Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.
«Η Ελλάδα έχει διανύσει ένα απίστευτα μακρύ δρόμο τα τελευταία 12 χρόνια και τώρα βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών και αποφασιστικότητας πολλών ετών και αξίζει να αναγνωριστεί», τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε:
«Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας θα είναι άλλο ένα ορόσημο για την Ελλάδα για να ολοκληρώσει την πορεία της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι προς το τέλος του καλοκαιριού, η Επιτροπή αναμένεται να πει ότι δεν υπάρχει λόγος να παραταθεί το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα και να ανακοινώσει τη λήξη της διαδικασίας τον Αύγουστο.
«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, αν και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει ολοκληρωθεί πλήρως», σημείωσε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική, θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ, επίσης, δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις εναπομείνασες εκκρεμότητες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας θα επιτηρούνται στο πλαίσιο της τακτικής μετα-προγραμματικής παρακολούθησης και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει και μια ολόκληρη μηχανή εποπτείας γύρω από την υλοποίηση των σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία ισχύει και για την Ελλάδα.
Η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας στην ατζέντα του Eurogroup
Η 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας είναι μεταξύ των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup και, όπως επισήμανε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, η έκθεση είναι θετική, παρά τις δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων στις τιμές της ενέργειας. Όπως τονίζει η Επιτροπή, η έκθεση θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για να ανάψει το Eurogroup το πράσινο φως για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα - ποσό που αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Όσον αφορά στην τελική δόση από τα μέτρα για το χρέος, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της πρώτης μετα-προγραμματικής έκθεσης το Νοέμβριο. «Αναμένω το Eurogroup να είναι πολύ υποστηρικτικό για τις εκταμιεύσεις των δόσεων που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για την κανονική εποπτεία της Ελλάδας", πρόσθεσε και σημείωσε ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε δήλωση του Eurogroup.
Τέλος, το Eurogroup θα συζητήσει για την τραπεζική ένωση και για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου. Θα συζητηθούν, επίσης, οι εκθέσεις για τη μεταπρογραμματική εποπτεία για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, καθώς και η έκθεση σύγκλισης για την εισαγωγή του ευρώ από την Κροατία. Η ΕΚΤ θα ενημερώσει τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης για τις τελευταίες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.