Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 2 - 8 Ιουνίου 2022

40 άρματα μάχης Leopard αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους ετοιμάζεται να στείλει η Ισπανία ως βοήθεια στην Ουκρανία

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 831
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άρμα μάχης Leopard
Άρμα μάχης Leopard © EUROKINISSI

Τα νέα της εβδομάδας 2 - 8 Ιουνίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

211 βουλευτές των Τόρις ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Βρετανού πρωθυπουργού στην εξουσία, 148 ψήφισαν κατά.

44% είχε λάβει το κόμμα των Τόρις στις εκλογές του 2019. 

31-36% δίνουν πλέον στους συντηρητικούς οι δημοσκοπήσεις και τους φέρνουν στη δεύτερη θέση με τους εργατικούς να λαμβάνουν κοντά στο 40%.


60 σελίδες είναι το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος σχετικά με τη δέσμευση της περιουσίας του εκλιπόντος δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, την οποία διέταξε ο εισαγγελέας πρωτοδικών. 

17 ακίνητα περιλαμβάνονται μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων, στη δέσμευση των οποίων προχώρησε η Αρχή. Ακόμη υπάρχουν μετρητά και ράβδοι χρυσού. 

150.000 ευρώ ζητά με αγωγή της η χήρα του εκλιπόντος, Μαρία Καρρά, από τον εκδοτικό όμιλο «Πρώτο Θέμα» για «συκοφαντική δυσφήμηση», όπως υποστηρίζει. Η χήρα, σύμφωνα πάντα με το ΠΘ, χαρακτηρίζει εμμονική τη δημοσιογραφική έρευνα μηνών για την αμύθητη περιουσία του εκλιπόντος συζύγου της.


12 νυχτερινά κέντρα λειτουργούν κατά μήκος της Παραλιακής Λεωφόρου στον δήμο Αλίμου προκαλώντας ηχορύπανση, κάτι στο οποίο θέλει να βάλει τέλος ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης.

23:00 είναι η ώρα που θα σταματά η μουσική στα συγκεκριμένα κέντρα, ενώ θα απαγορεύεται και η ρίψη βεγγαλικών μετά τις 22:30, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου. Το παράδειγμα Κονδύλη ακολούθησε και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

7 ημέρες ήταν η πρώτη περίοδος εφαρμογής του «σιωπητηρίου». Στη συνέχεια η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και ο Δήμος είναι διατεθειμένος να προχωρήσει μέχρι και στην οριστική ανάκληση των αδειών λειτουργίας. 


5 εκατ. ρούβλια σε κάθε οικογένεια νεκρού Ρώσου στρατιώτη θα καταβάλλεται, όπως προβλέπει διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ποσό, σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία, αντιστοιχεί σε περίπου 80.000 ευρώ. 

60% επίδομα θα χορηγηθεί σε όσους επιβαρύνθηκαν από τη διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής με ποσά από 30 ευρώ έως 1.000 ευρώ. Δηλαδή το επίδομα θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Ο υπολογισμός της επιβάρυνσης θα γίνεται αφού πρώτα αφαιρεθούν από τα ποσά οι επιδοτήσεις που ήδη δόθηκαν.


72 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό χρειάστηκαν για να σβήσει η πυρκαγιά στην Άνω Βούλα. Δεν τη χαρακτηρίζω δασική, διότι στην περιοχή δεν υπάρχει δάσος ούτε για δείγμα. Τουλάχιστον έτσι γλιτώσαμε από όσους υποστηρίζουν εσχάτως ότι καίμε τα δάση για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. 

4 κατοικίες κάηκαν από τη συγκεκριμένη φωτιά και ένας πυροσβέστης κατέληξε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας tovima.gr.

23 σπίτια και 4 οχήματα κάηκαν, γράφει στον τίτλο του ρεπορτάζ η ιστοσελίδα ieidiseis.gr. Επικαλείται δε, τον δήμαρχο της περιοχής ο οποίος ωστόσο (και σύμφωνα με την efsyn.gr) φέρεται να δήλωσε ότι «περίπου 20 σπίτια παρουσιάζουν ζημιές σε πέργκολες, τέντες και εξώπορτες. Τρία σπίτια αντιμετωπίζουν σοβαρότερες ζημιές ενώ υπάρχουν και τέσσερα καμένα οχήματα».


16,7 εκατ. ευρώ στοχεύει να αντλήσει με την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η εταιρεία Μπλε Κέδρος των αδελφών Παύλου και Μιχάλη Ευμορφίδη, ιδιοκτητών της Cocomat. Η συγκεκριμένη εισαγωγή εταιρείας στο Χρηματιστήριο είναι η πρώτη μετά από σχεδόν 15 χρόνια. 

11.000 υπογραφές είχαν συγκεντρώσει οι κάτοικοι του Κουκακίου για το 10ώροφο ξενοδοχείο συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη στην περιοχή καθώς θεωρούσαν ότι «κρύβει» τον «ιερό βράχο» της Ακροπόλεως. 

2 όροφοι «κουρεύτηκαν» τον Απρίλιο του 2020 μετά από σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και ενώ το ξενοδοχείο ήδη λειτουργούσε. 


3-12 εκατοστά είναι το μέγεθος της Μωβ Μέδουσας (Pelagia noctiluca) η οποία τρομοκρατεί, και δικαίως, τους λουόμενους σε όλη τη χώρα.

500 μέδουσες ανά κυβικό μέτρο είναι μια τυπική συγκέντρωση, ενώ τα κοπάδια τους μπορούν να εκτείνονται σε δεκάδες κυβικά χιλιόμετρα.

4 πλοκάμια τροφής και 8 πλοκάμια (νηματοκλωστές) περιμετρικά της καμπάνας διαθέτει κάθε μέδουσα. Το μήκος των πλοκαμιών μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να φτάσει μέχρι 10 μέτρα.


40 άρματα μάχης Leopard αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους ετοιμάζεται να στείλει η Ισπανία ως βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με την El Pais και παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξάρει πρόσφατα τις πρακτικές άλλων νατοϊκών χωρών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες έστειλαν «μη θανατηφόρο εξοπλισμό».

1.000 εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών, 700.000 σφαίρες τυφεκίων και αυτομάτων όπλων, αλλά και ελαφρά αυτόματα όπλα είχε στείλει στις αρχές Μαρτίου η Ισπανία στο Κίεβο σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Ισπανίας, κυρία Μαργαρίτα Ρόμπλες.

101 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 παραδόθηκαν το 2019 στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το Μητρώο Συμβατικών Όπλων του ΟΗΕ και πληροφορίες που μεταδίδει το εξειδικευμένο περιοδικό «Πτήση». «Έγκλημα» χαρακτήρισε ο Γιώργος Τσίπρας την ανταλλαγή όμοιων οχημάτων BMP-1 με αντίστοιχα γερμανικά, στο πλαίσιο της συμφωνίας Αθήνας και Βερολίνου για την ενίσχυση των Ουκρανών ενάντια στη ρωσική εισβολή.


Scripta manent

Κώστας Δουζίνας   

«Θα βγάλουμε λεφτά από το brain drain, αν ζητήσουμε αποζημίωση από τις χώρες που πηγαίνουν».
Με όλο τον σεβασμό στον καθηγητή Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας (και πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), αναρωτιέμαι πόσα λεφτά θα ήταν διατεθειμένοι να μας δώσουν οι Άγγλοι για τον ίδιο, ας πούμε, καθώς είναι Κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College του Λονδίνου.

Θεανώ Φωτίου  

«Με τον Μητσοτάκη δεν θα έχουμε ούτε γεμιστά».
Δεν κρίνω. Πολλοί άνθρωποι είναι δέσμιοι των φετίχ τους.

Σταμάτης Κραουνάκης   

«Δεν θέλω στον Μητσοτάκη σίγουρα. Δεν τον θέλω αυτόν τον γελοίο άντρα. Δεν τον θέλω. Και μεταξύ μας, δεν του αρέσω. Στο αμάξι του ακούει Κιάμο». 
Ο στρατευμένος συνθέτης απαντά σε ερώτηση δημοσιογράφου της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ για το αν «Θέλεις τελικά τα τραγούδια σου σε κάποιους να μην αρέσουν»; Η αμετροέπεια και η επικίνδυνη ελαφρότητά του σε θέματα όπως η επιστροφή στη δραχμή δεν μπορούν να στερήσουν τίποτα από τις καταπληκτικές μελωδίες που συνέθεσε. Στο κάτω-κάτω η γνώμη του για την πολιτική δεν έχει μεγαλύτερη αξία από οποιουδήποτε άλλου Έλληνα.

Νικήτας Κακλαμάνης   

«Εγώ μέσα μου δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος ότι η Αμερική θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».
Ευγενής ο κύριος Νικήτας, είναι της σχολής των πολιτικών (υπάρχουν και ανάλογοι δημοσιογράφοι) που δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν κανέναν. Κυρίως όχι τους ρωσόφιλους φίλους και ψηφοφόρους του. Οι κακεντρεχείς τους λένε «ισαποστάκηδες». Όχι οι πολύ κακεντρεχείς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ