Κοσμος

Ουκρανία - Τζόνσον: Αρνητικός μπροστά σε μία «κακή ειρήνη» με τη Ρωσία

«Θα άνοιγε την πόρτα για περισσότερες συρράξεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον
Ουκρανία - Τζόνσον: Αρνητικός μπροστά σε μία «κακή ειρήνη» με τη Ρωσία © EPA/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR HANDOUT

Ουκρανία - Μπόρις Τζόνσον: Η πίεση προς τους Ουκρανούς να αποδεχθούν έναν κακό συμβιβασμό θα ενθάρρυνε τους Πούτιν του κόσμου ότι η επίθεση ανταμείβεται.

Οποιαδήποτε πίεση εκ μέρους των Δυτικών προς την Ουκρανία να αποδεχθεί έναν «κακό» συμβιβασμό με την Ρωσία θα ήταν «ηθικά αποκρουστικό», προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

«Η προώθηση μιας κακής ειρήνης στην Ουκρανία ισοδυναμεί με ενθάρρυνση του Πούτιν, με ενθάρρυνση όλων στον κόσμο όσοι πιστεύουν ότι η επίθεση ανταμείβεται», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Μπλάκπουλ της Αγγλίας.

«Θα ήταν σφάλμα και θα άνοιγε την πόρτα για περισσότερες συρράξεις, περισσότερη αστάθεια, περισσότερη αβεβαιότητα στον κόσμο και, κατά συνέπεια, περισσότερη οικονομική δυσπραγία», προειδοποίησε.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «γνωρίζει ότι ορισμένοι, όχι στην χώρα αυτή, αλλά αλλού, θεωρούν ότι το τίμημα για την υποστήριξη προς τους Ουκρανούς είναι πλέον πολύ υψηλό και ότι θα πρέπει να τους ενθαρρύνουν να δεχθούν ό,τι ζητάει ο Πούτιν».

«Η εγκατάλειψη των Ουκρανών είναι ηθικά αποκρουστική», συνέχισε. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα καταφέρει ποτέ να γονατίσει την Ουκρανία και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί, τόσο το καλύτερο. Και δεν πρέπει να του επιτρέψουμε να επιτύχει μία μερική νίκη καταβροχθίζοντας ένα τμήμα της χώρας, όπως το έχει κάνει στο παρελθόν, κηρύσσοντας κατάπαυση του πυρός».

Ουκρανία: Πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσοι εκφράζουν παράπονα για τον πόλεμο 

Την ίδια ώρα, σε διάστημα τεσσάρων μηνών, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορές Ρώσοι πολίτες έχουν εκφράσει τα παράπονα τους στην Διοίκηση του Ρώσου προέδρου για το υπουργείο Άμυνας, αριθμός που υπερβαίνει πολύ τα παράπονα που εκφράσει οι Ρώσοι τα τελευταία έξι χρόνια, γράφει σήμερα ο ιστότοπος «Vaznie istorii».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν οι δημοσιογράφοι του εν λόγω ιστότοπου, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο αριθμός των παραπόνων που διατύπωσαν Ρώσοι πολίτες στον πρόεδρο Πούτιν για το υπουργείο Άμυνας αυξήθηκε έξι φορές, και μάλιστα ένα στα τέσσερα παράπονα αφορούσε στο υπουργείο Άμυνας. Τα περισσότερα παράπονα για το υπουργείο Άμυνας διατυπώθηκαν τον μήνα Απρίλιο, φθάνοντας τις 624.000, αριθμός μεγαλύτερος από τα παράπονα που διατυπώθηκαν αθροιστικά και τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος «Vaznie istorii», οι Ρώσοι ανησυχούν περισσότερο για το πώς λειτουργούν τα στρατολογικά γραφεία, (τον Απρίλιο εξέφρασαν ανάλογα παράπονα στον Ρώσο πρόεδρο 83.500 φορές). Στη συνέχεια, με βάση τον κατάλογο των υπηρεσιών, ακολουθεί η υπηρεσία στράτευσης (78.900) , η υπηρεσία μονίμων (75.600), η υπηρεσία αποζημιώσεων των μονίμων(67.700), η υπηρεσία αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό (55.700) υπηρεσία αποζημιώσεων των βετεράνων (41.700), υπηρεσία αναζήτησης αιχμαλώτων και αγνοουμένων (41.700).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιστότοπου, το υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίνεται με προθυμία στα παράπονα αυτά . Από το 2016 μέχρι σήμερα έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις μόνο για το 3% των παραπόνων που έχουν διατυπωθεί σε αυτό το διάστημα.

Η εφημερίδα Novaya gazeta. Europe έγραψε ότι στρατεύσιμοι Μοσχοβίτες εξέφρασαν παράπονα για επιδρομές της αστυνομίας στα σπίτια τους, όπου αφού τους συνέλαβαν τους οδήγησαν στα στρατολογικά γραφεία απαιτώντας να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Οι ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι η εξαναγκαστική μεταφορά στα στρατολογικά γραφεία και υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις είναι παράνομες.

Οι συγγενείς των στρατιωτικών, που υπηρετούσαν στον πολεμικό πλοίο Moskva, είχαν δηλώσει ότι το υπουργείο Άμυνας δεν δίνει στοιχεία για τους αγνοούμενους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εξαιτίας της βύθισης της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ένα μέλος του πληρώματος έχασε την ζωή του, ενώ 27 αγνοούνται. Παράλληλα η εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe κατάφερε να μιλήσει με την μητέρα ενός επιζήσαντα στρατεύσιμου. Η ίδια δήλωσε ότι στο πολεμικό Moskva έχασαν την ζωή τους περίπου 40 μέλη του πληρώματος . Πηγή του ιστότοπου Meduza που πρόσκειται στην διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είχε δηλώσει ότι στο πλοίο έχασαν την ζωή τους 37 άνθρωποι και 100 ήσαν οι τραυματίες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ