- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση για την πληρωμή της 1η δόσης
Η καταληκτική ημερομηνία - Η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση έως τις 29 Ιουλίου της προθεσμίας για την πληρωμή της 1η δόσης καθώς και για την εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση 15%
Παρατείνεται κατά ένα μήνα, δηλαδή έως 29 Ιουλίου, αντί της 30ης Ιουνίου, η πληρωμή της πρώτης δόσης για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ για την ίδια ημερομηνία μετατίθεται και η εφάπαξ εξόφληση του συνόλου της οφειλής που θα προκύψει με ταυτόχρονη έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού.
Ταυτόχρονα αυξάνονται από 60 σε 96 οι δόσεις για την αποπληρωμή της οφειλής. Οι παραπάνω αποφάσεις έλαβαν ήδη ΦΕΚ.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνσή τους εν μέσω αυτής της δύσκολης συγκυρίας, προχώρησαν στην τροποποίηση των αποφάσεων για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να εξασφαλιστεί παράταση της αποπληρωμής για τους δικαιούχους και επέκταση των δόσεων επιστροφής.
Ειδικότερα, με την έκδοση σχετικών αποφάσεων (ΦΕΚ Β 2614, 2615, 2626, 2659, 2669, 2670 και 2674) παρατείνεται η περίοδος χάριτος για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ως και την 30η Ιουνίου 2022 και η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης μετατίθεται την 29η Ιουλίου 2022.
Επιπλέον, αυξάνονται οι δόσεις για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης από εξήντα (60) σε ενενήντα έξι (96) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι άτοκες.
Παράλληλα, παρατείνεται αναλόγως και η προθεσμία για την εναλλακτική δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού, έως και την 29η Ιουλίου 2022».
Υπενθυμίζεται ότι το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης έχει μειωθεί και ανέρχεται στα κάτωθι ποσοστά επί της ληφθείσας ενίσχυσης, εφόσον τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής:
α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:
• 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων,
• 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων και
• 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:
• 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων,
• 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα αναρτηθούν στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ «myAADE», στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις», ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ («myAADE») στην επιλογή «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές».
Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.
H κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν την έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της πανδημίας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις ανάγκες στην πραγματική οικονομία και παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο Greek Space Tech Forum 2026 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Όσο ήμουν στη ΜΕΘ άκουγα τα πάντα»
Έρχονται tablets, ψηφιακές κλήσεις και ηλεκτρονικές ενστάσεις
Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων
Υποχρεωτική ασφάλιση για τη χρήση των πατινιών
Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ υπέρ της μητρότητας και της οικογένειας
Η απάντηση του υπουργού Επικρατείας προς την αντιπολίτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Μέχρι πότε οι καταβολές αποζημιώσεων και ενισχύσεων
Δεν θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του
Ισχυροί μοχλοί ανάπτυξης για την τοπική οικονομία - Ενισχύονται οι επενδύσεις και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
Ποιοι υπογράφουν την αγωγή
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
Μια γκάφα που δεν διορθώνεται με καμία δικαιολογία
Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται
Η λίστα με τις πληρωμές που θα γίνουν
«Δεν μπορεί να θυμόμαστε 100 χρόνια μετά ότι αυτά τα παραχωρητήρια δεν ισχύουν» σημειώνει ο Κ. Χατζηδάκης
Ποιοι πηγαίνουν πρώτοι στα ΑΤΜ
Οι τιμές σε Ζωγράφου, Καλλιθέα και Αιγάλεω
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.