Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου: «Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας»

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στέλνει μήνυμα από την Εσθονία για τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν σταματά να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας.

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς δεν σταματά τις προκλήσεις, έστειλε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μετά το επίσημο δείπνο που της παρέθεσε στο Ταλίν ο πρόεδρος της Εσθονίας Alar Karis, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, «διακινδυνεύοντας μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και πλήττοντας την ενότητα και την συνοχή της βορειοατλαντικής συμμαχίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία».

Κάνοντας έναν παραλληλισμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε για τα ελληνοτουρκικά: «Η χώρα μου, διαχρονικά υπέρμαχος του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, βιώνει παρόμοιες απόπειρες αναθεωρητισμού εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά και αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα στήριξης στην Εσθονία, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες της πατρίδας σας ως προς το ζήτημα της ασφάλειας και θεωρεί δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ, σε αυτήν τη δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο, θα υπερασπιστεί τις χώρες πρώτης γραμμής σε περίπτωση επίθεσης».

«Ως εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές και είμαστε απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελεί πυξίδα της πολιτικής μας» ανέφερε επίσης, υπογραμμίζοντας: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ευρώπη, μετά από την αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσβάλλουν βάναυσα και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το ευρωπαϊκό κεκτημένο ασφάλειας».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, παραβιάζει κατάφωρα κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου, αμφισβητώντας τις αρχές του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της μη χρήσης ή απειλής χρήσης βίας και έχει καταδικαστεί έντονα και απερίφραστα από την ΕΕ» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Εσθονία «βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ενωμένοι, στο κοινό μέτωπο των δημοκρατικών αρχών και του Δικαίου, κατά του πολέμου και των προσπαθειών αναθεωρητισμού που διατρέχουν την κοινή μας ήπειρο, θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε για τους λαούς της Ευρώπης».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Εσθονία - Ολόκληρη η αντιφώνηση στο επίσημο δείπνο στο Ταλίν με τις αναφορές στην Τουρκία

«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, αγαπητέ Αλάρ, ευχαριστώ για την πρόσκληση και για τη θερμή φιλοξενία που μου επιφυλάξατε. Χαίρομαι ιδιαίτερα που επισκέπτομαι την όμορφη χώρα σας, με την ιστορική παλιά πόλη, που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, την ποίηση του Κρίστιαν Γιάακ Πέτερσον και της Μαρίε Ούντερ και τους ύμνους του Άρβο Περτ, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τα περισσότερα από 2.000 νησιά, το πλούσιο φολκλόρ με τις παραδόσεις και τους θρύλους, τους αγώνες για ανεξαρτησία και ελευθερία ως τη σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατική αντίληψη διακυβέρνησης.

» Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω τα αισθήματα αμέριστης φιλίας και εκτίμησης που τρέφει ο ελληνικός λαός προς τον εσθονικό λαό και τη σημασία που αποδίδει στους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών μας. 

» Η επίσκεψή μου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων ελληνο-εσθονικών διπλωματικών σχέσεων, γεγονός που διαμορφώνει γόνιμο έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της εποικοδομητικής συνεργασίας μας. Η Ελλάδα αναγνώρισε την Εσθονία ως ανεξάρτητη χώρα ήδη από το 1922, από το 2005 λειτουργεί η ελληνική Πρεσβεία στο Ταλίν, ενώ στα Κοινοβούλια των δύο χωρών έχουν θεσμοθετηθεί ομάδες φιλίας Ελλάδας-Εσθονίας. Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι στην Αθήνα, το 2003, υπεγράφη η συνθήκη προσχώρησης της Εσθονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

» Το Ταλίν, έχοντας ανακηρυχθεί Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2023, μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για την οικολογική μετάβαση στην πράσινη οικονομία με τον απαραίτητο σεβασμό των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας. Ως υπέρμαχος της προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της ανάδειξης των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην πρώτη γραμμή των δράσεών μας. Θα πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές, με γνώμονα την προσήλωσή μας στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον πλανήτη μας. 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο της Εσθονίας στο Ταλίν
© EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

» Οι μακροχρόνιες και φιλικές σχέσεις μας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, όχι μόνον διμερώς, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχουμε. Η συνεργασία των χωρών μας διαπνέεται από πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης και επεκτείνεται σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

» Αποδίδουμε ιδιαίτερη προτεραιότητα στην ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών μας σχέσεων, στην ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος και στην ψηφιακή τεχνολογία, τομέα όπου η χώρα σας βρίσκεται από καιρό στην πρωτοπορία και αποτελεί πρότυπο, σε σημείο ώστε η χώρα σας να θεωρείται η Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης, αφού έχει τις περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις κατά κεφαλή από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

» Παράλληλα, ως εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές και είμαστε απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελεί πυξίδα της πολιτικής μας. 

» Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ευρώπη, μετά από την αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσβάλλουν βάναυσα και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το ευρωπαϊκό κεκτημένο ασφάλειας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, παραβιάζει κατάφωρα κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου, αμφισβητώντας τις αρχές του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της μη χρήσης ή απειλής χρήσης βίας και έχει καταδικαστεί έντονα και απερίφραστα από την ΕΕ.

» Σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον, όπου η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των πολιτών ενισχύονται καθημερινά, οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην κοινή προσπάθειά μας να επικρατήσει η ειρήνη. Θυμίζοντας τα δικά σας λόγια, κύριε πρόεδρε, ότι η ελευθερία δεν έρχεται χωρίς τίμημα και ότι ο λαός της Ουκρανίας θέτει ένα ισχυρό παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση, είμαι πεπεισμένη ότι ο κοινός μας αγώνας θα δικαιωθεί, καθώς βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ενωμένοι, στο κοινό μέτωπο των δημοκρατικών αρχών και του Δικαίου, κατά του πολέμου και των προσπαθειών αναθεωρητισμού που διατρέχουν την κοινή μας ήπειρο, θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε για τους λαούς της Ευρώπης. 

» Η χώρα μου, διαχρονικά υπέρμαχος του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, βιώνει παρόμοιες απόπειρες αναθεωρητισμού εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά και αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, διακινδυνεύοντας μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και πλήττοντας την ενότητα και την συνοχή της βορειοατλαντικής συμμαχίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Μήνυμα για την Τουρκία έστειλε από την Εσθονία η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Μήνυμα για την Τουρκία έστειλε από την Εσθονία η Κατερίνα Σακελλαροπούλου © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες της πατρίδας σας ως προς το ζήτημα της ασφάλειας και θεωρεί δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ, σε αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο, θα υπερασπιστεί τις χώρες πρώτης γραμμής σε περίπτωση επίθεσης. Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος Λέναρτ Μέρι κατά την προσχώρησή σας στο ΝΑΤΟ, "η Εσθονία δεν θα είναι ποτέ ξανά μόνη". 

» Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, οι αλλεπάλληλοι κατακτητές που γνώρισε η Εσθονία και οι οδυνηρές κατοχές, δεν κατάφεραν ποτέ να κάμψουν το φρόνημά της. Παραφράζοντας τον Χάιντς Βαλκ στην περίφημη Επανάσταση του Τραγουδιού, η χώρα σας "μια μέρα νίκησε". Η διαρκής υπεράσπιση αυτής της μεγάλης κατάκτησης της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι για την Ελλάδα, όπως και για όλα τα σύγχρονα κράτη δικαίου, υπαρξιακή αναγκαιότητα.

» Με τις σκέψεις αυτές, και προσβλέποντας να σας συναντήσω και πάλι στην Αθήνα, υψώνω το ποτήρι μου, ευχόμενη υγεία και δύναμη σε σας και τον εσθονικό λαό».

Σημειώνεται ότι πηγές του Υπουργείου Άμυνας στην Ελλάδα έκαναν λόγο για «θερμό» καλοκαίρι, με υβριδικές απειλές από την Τουρκία που στόχο έχουν την εσωτερική αποσταθεροποίηση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ