Πώς αποτιμά το Υπουργείο Παιδείας τις συναντήσεις Κεραμέως στις ΗΠΑ
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις επεκτείνονται για πρώτη φορά σε ζητήματα Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Οι συναντήσεις που είχε η Νίκη Κεραμέως στις ΗΠΑ και οι συνεργασίες των ελληνικών ΑΕΙ με αμερικανικά πανεπιστήμια.
Ένα νέο πεδίο στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας ότι άνοιξε μετά την επίσκεψη στην Αμερική και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ουάσινγκτον για την επίσημη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις επεκτείνονται για πρώτη φορά σε ζητήματα Παιδείας, με την κ. Κεραμέως να γυρίζει πριν από λίγες ώρες στην Ελλάδα, φυλάσσοντας στην ατζέντα της τη «ψήφο εμπιστοσύνης» Πανεπιστημίων της Αμερικής για τα ελληνικά ΑΕΙ.
Η παρουσία της υπουργού στην Ουάσινγκτον αποτιμάται θετικά, με την υπουργό να επισημαίνει ότι υπήρξε ενθουσιώδης η συμμετοχή εκπροσώπων πανεπιστημίων και αρμόδιων υπουργών στις συναντήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Αμερική, αλλά και ότι υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό» για ισχυρές συνεργασίες στην Παιδεία. Η Νίκη Κεραμέως είχε σειρά συναντήσεων και συνομιλιών με τους υπεύθυνους πανεπιστημίων των ΗΠΑ, που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασίες (ή τη διερεύνηση των συνεργασιών) με ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που ήδη «τρέχουν» σε ΑΕΙ της Ελλάδας, και τα καλοκαιρινά προγράμματα που ετοιμάζονται πυρετωδώς, αποτελούν τις βάσεις για την επιδιωκόμενη περαιτέρω συνεργασία Αθήνας και Ουάσινγκτον στον τομέα της Εκπαίδευσης.
Το ζήτημα της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ στην Παιδεία φαίνεται ότι τέθηκε ως προτεραιότητα και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εκμυστηρεύτηκε στη Νίκη Κεραμέως ότι στο σχολείο είχε διδαχθεί Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά.
Διεθνές Πρόγραμμα Ακαδημαϊκής Συνεργασίας: 102 οι τομείς ενδιαφέροντος των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ
Στην Ουάσινγκτον και την εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης, η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τη μέχρι σήμερα πορεία του Διεθνούς Προγράμματος Ακαδημαϊκής Συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, τους 102 έφτασαν οι τομείς στους οποίους έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασίες τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια.
Για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, άλλωστε, η στροφή στην εξωστρέφεια των ΑΕΙ και η αλλαγή φιλοσοφίας με στόχο τη διεθνοποίησή τους είναι προτεραιότητα. Οι συμπράξεις ελληνικών ΑΕΙ με αμερικανικά Ιδρύματα είναι ήδη αρκετές και αναμένεται να αναπτυχθούν και να ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση βλέπει απτά αποτελέσματα των συνεργασιών, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα αποκτά περίοπτη θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, καθώς Πανεπιστήμια διεθνούς φήμης επιδεικνύουν ενδιαφέρον συνεργασίας.
Ενδεικτικά, το Υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει συνεργασίες:
- Συνεργασία ΕΚΠΑ-Harvard για τη διεξαγωγή θερινών τμημάτων σε Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές
- Συνεργασία ΕΚΠΑ–Yale για Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντολογικές Επιστήμες και τη Δημόσια Υγεία (Centre of Excellence for Environmental Science and Public Health)
- Συνεργασία ΕΜΠ-Columbia για κοινό ενοποιημένο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών (integrated masters)
- Συνεργασία ΕΜΠ-Michigan για κοινό διδακτορικό πρόγραμμα στη μηχανική
- Συνεργασία ΕΜΠ-Kentucky για τη διοργάνωση κοινών μαθημάτων στον τομέα της μηχανικής μεταφορών
- Συνεργασία Παν. Πειραιώς και NYU για την από κοινού διεξαγωγή μαθημάτων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Αμερικανικών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ.
- Συνεργασία ΟΠΑ-Indiana για τη μελέτη νεοφυούς επιχείρησης – υπογραφή ΜoU: Ιουν. 2021 – δρομολογείται η διεξαγωγή δράσεων δια ζώσης από το ακαδημαϊκό έτος 2022
- Συνεργασία ΑΠΘ-Stockton για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της αμερικανικής φιλολογίας
- Συνεργασία ΕΚΠΑ-Cincinnati για την επίσκεψη φοιτητών από το Cincinnati στο ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του αγγλόφωνου πτυχίου κλασικών σπουδών του ΕΚΠΑ
- Συνεργασίες του Πανεπιστημίου Κρήτης με ξένα ΑΕΙ και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυσικής με το Harvard/Smithsonian και το Caltech και το Τμήμα Ιστορίας με το Berkeley (αναμένεται υπογραφή MoU) και το Τufts (MoU δρομολογείται)
- Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου-Johns Hopkins (και U Texas) για ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ
- Συνεργασία Διεθνούς Πανεπιστημίου-NYU για τη διεξαγωγή σεμιναρίου στη διεθνή εμπορική διαιτησία
Η Νίκη Κεραμέως εκτιμά ότι οι προοπτικές για συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στην Παιδεία είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά και δηλώνει ότι «οι εκπαιδευτικές σχέσεις των χωρών μας είναι πιο δυνατές από ποτέ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.