Πολιτικη & Οικονομια

Προεδρικό κίτρινο-μπλε, Έλληνες: Πούτιν και ΝΑΤΟ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Τσίπρας / Σκρολάροντας στα social media

Τι είχε η σοσιαλμιντιακή μας φούσκα αυτές τις μέρες;

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
proedreia-tis-dimokratias.jpg
Το προεδρικό μέγαρο στα χρώματα της Ουκρανίας © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το προεδρικό στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, Ημέρα της Ευρώπης, η παρέλαση του Πούτιν, το ΚιΝαλ γίνεται ΠΑΣΟΚ, η στάση των Ελλήνων στον πόλεμο της Ουκρανίας

1) Xθες το βράδυ, 9 Μαΐου, κυκλοφόρησε στους λογαριασμούς μας αυτή η φωτογραφία. Η Προεδρία της Δημοκρατίας, τιμώντας την Ημέρα της Ευρώπης, φωταγώγησε το Προεδρικό Μέγαρο με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας. «Η φωταγώγηση αποτελεί ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον ουκρανικό λαό, που αγωνίζεται για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, το κράτος δικαίου και το δικαίωμα για αυτοδιάθεση, τις θεμελιώδεις αξίες του πολιτισμού μας», έλεγε η ανακοίνωση. Όσοι ξεκάθαρα είναι με την Ουκρανία και εναντίον του Ρώσου εισβολέα, σχολίασαν: Μπράβο, κυρία Πρόεδρε!


Σε κάποιους –ίσως– δεν άρεσε η πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με μια έρευνα που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Βουλγαρία, που δεν θεωρεί αποκλειστικό υπαίτιο για την εισβολή στην Ουκρανία τον εισβολέα. 


Πολλοί σχολίασαν ότι αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα εξηγείται από τον ριζωμένο στη χώρα μας αντιδυτικισμό αλλά και από την επιτυχή τόσα χρόνια διείσδυση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

Γιατί, όμως, κιτρινο-μπλέ το Προεδρικό;

8 και 9 Μαΐου στην Ευρώπη γιορτάζουμε δύο επετείους. Στις 8 Μαΐου την επίσημη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στις 9 Μαΐου την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη, μέσω της ιστορικής «διακήρυξης Σουμάν» που θεωρείται απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ δημιουργήθηκε για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναζήσουμε σκηνές φρίκης του Β'ΠΠ, και, ακριβώς επειδή τις ξαναζούμε, οι δύο επέτειοι φέτος ήταν αφιερωμένες στη μαρτυρική Ουκρανία. 

Σειρήνες και ανελέητοι βομβαρδισμοί, ισοπεδωμένες πόλεις, δολοφονίες και βασανισμοί αμάχων, 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ξανά τη φρίκη ενός νέου ναζισμού στην καρδιά της Ευρώπης.

Όλα αυτά εξηγεί πολύ ωραία η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ανάρτησή της στο Facebook. 


Δεν ήταν φυσικά μόνο το Προεδρικό Μέγαρο της Αθήνας που φωταγωγήθηκε κίτρινο και το μπλε. To 2022 η Ημέρα της Ευρώπης αφιερώθηκε στην Ουκρανία και όλα τα κτίρια της ΕΕ στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ντύθηκαν στα χρώματα της Ουκρανίας. Όπως και όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες της αφιέρωσαν τη χθεσινή επέτειο.

 

 


2) Την 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, η Ρωσία γιορτάζει το τέλος του Β΄ΠΠ, μια μέρα μετά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάθαμε λοιπόν όλοι πόσο σημαντική μέρα είναι για τους Ρώσους η 9η Μαΐου, η πιο σημαντική εθνική επέτειος που σηματοδοτεί την ήττα των Γερμανών ναζί από τον Κόκκινο Στρατό.

Μόνο που με τον πόλεμο αυτό που προσπαθεί να παρουσιάσει ως «απελευθερωτικό» και «αντιναζιστικό», η Ρωσία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας έχει πάρει τη θέση της ναζιστικής Γερμανίας. 

Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου, όπως πολλοί φοβούνταν, μέσω του διαγγέλματος Πούτιν στη μεγάλη παρέλαση της 9ης Μαΐου. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή, ότι η απόφασή του ήταν μια προληπτική απάντηση στην απειλή επίθεσης που δεχόταν η Ρωσία από το ΝΑΤΟ… Δεν αναφέρθηκε στην Ουκρανία αλλά σε πάτρια εδάφη, δεν μίλησε για νίκη, κλιμάκωση, πυρηνικά.

Ο στόχος είναι η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

Να πούμε εδώ ότι ο όρος ναζί στην Ουκρανία δεν έχει την ίδια σημασία που του δίνουμε εμείς. Ναζί δεν είναι αυτοί που εξόντωσαν τους Εβραίους και αιματοκύλησαν την Ευρώπη. Ναζί στα μάτια των Ρώσων, σύμφωνα με όσα τους λένε όλα τα μεταπολεμικά χρόνια, είναι οι εχθροί της Ρωσίας. 

279971470_10159684912671223_3828523939776343842_n.jpg


Εντωμεταξύ, αν ο Πούτιν λέει ότι για τον πόλεμο αυτόν ευθύνεται το ΝΑΤΟ, όσοι λένε το ίδιο πράγμα δεν είναι με τον Πούτιν;

Εδώ η μεγάλη εικόνα

fstr5b6xsam73dw.jpg


Ο Πούτιν καταθέτει λουλούδια στα μνημεία των ηρωικών πόλεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου και της Οδησσού. Και τη στιγμή που το κάνει αυτό, όπως και τους δυόμισι τελευταίους μήνες, βομβαρδίζει τις ουκρανικές πόλεις με πυραύλους.  

Φωτογραφία από την Οδησσό την ίδια μέρα:

280293997_5116152918460484_8995473413490705379_n.jpg

Δείτε λίγο από τις δύο ομιλίες και διαλέξτε

Aπό τη μία, η ομιλία του Πούτιν:

Russia: Victory Day parade in Moscow's Red Square | LIVE

Από την άλλη, η ομιλία του Ζελένσκι (στο άδειο Κιέβο, περπατώντας, μία μέρα πριν, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη). 


Σήμερα, γιορτάζουμε την Ημέρα της Νίκης επί του Ναζισμού. Και δεν θα εκχωρήσουμε σε κανέναν ούτε μία σπιθαμή της ιστορίας μας. [...]

Ο εχθρός μας ονειρευόταν ότι θα αρνηθούμε να γιορτάσουμε την 9η Μαΐου και τη νίκη επί του Ναζισμού. Ώστε η λέξη “αποναζιστικοποίηση” να γίνει πειστική. Εκατομμύρια Ουκρανοί πολέμησαν εναντίον του Ναζισμού. [...]  Οι Ναζί εκδιώχθηκαν από ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά ειδικά οι πόλεις στις οποίες αναφέρθηκα μας εμπνέουν ιδιαιτέρως σήμερα. Μας δίνουν πίστη ότι θα διώξουμε τους κατακτητές μακριά από τη χώρα μας μια για πάντα. […] 

Αργά ή γρήγορα, θα κεδίσουμε. Γιατί κάποιοι πολεμούν για τον Πατέρα Τσάρο, τον Φύρερ, το κόμμα και τον αρχηγό, ενώ εμείς πολεμούμε για την Πατρίδα. Ποτέ δεν πολεμήσαμε εναντίον κανενός. Πάντα πολεμάμε για εμάς. Για την ελευθερία μας. Για την ανεξαρτησία μας. Εμείς πολεμάμε για την ελευθερία των παιδιών μας και, γι΄αυτό, θα κεδίσουμε. 


3) Τον Ρώσο πρέσβη στην Πολωνία λούζουν με κόκκινη μπογιά, όταν πάει να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο που τιμούν τους Πολωνούς σοβιετικούς ήρωες του Β’ ΠΠ. 

The Russian ambassador to Poland was covered with red paint

Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όταν νικήθηκε ο ναζισμός, δεν ήρθε ειρήνη και ευημερία, όπως στις χώρες της Δύσης. Για τρεις γενιές υπέφεραν από τον σοβιετικό ολοκληρωτισμό, και για αυτό, με την εξαίρεση την Ουγγαρία του Όρμπαν, είναι ενωμένοι απέναντι στη ρωσική απειλή. 

Το εξηγεί ωραία αυτή η ανάρτηση


3) Εντωμεταξύ σε ρωσικό κανάλι γιορτάζουν την 9η Μαΐου δείχνοντας σε γιγαντοοθόνη ένα ευτυχισμένο σοβιετικό ζευγάρι Ρώσων. 


Αν σας θυμίζει κάτι το ζευγάρι αυτό, είναι οι δύο αμερικανοί ληστές παγκοσμίου φήμης Μπόνι και Κλάιντ! Αδικο τώρα έχουν οι Ουκρανοί που τους δουλεύουν;

280286741_10159826435419719_4195475769048719664_n.jpg

Να πώς γιόρτασαν οι Έλληνες κάτοικοι της Μαριούπολης την Ημέρα της Ευρώπης το 2015. Με ελληνικά τραγούδια και χορούς. (όχι δεν είναι μοντάζ, ούτε ηθοποιοί, επειδή το ακούσαμε και αυτό, ότι η ελληνική κοινότητα καταπιέζονταν στη Μαριούπολη)

Με «τανκς» και σύμβολα Ζ βάζουν τα δικά τους μικρά παιδιά να κάνουν παρέλαση την ίδια μέρα της εθνικής επετείου στη Ρωσία.

 


4) Πόσο διαφορετική είναι η νοοτροπία, η αισθητική και η ηθική των Ουκρανών και των Ρώσων. Η Ρωσία δημιουργεί  μνημεία με τη σοβιετική σημαία και τη σοβιετική γιαγιά, όταν η Ουκρανίας βρίσκει την εικόνα της σε αυτή μιας δυμαμικής όμορφης νέας γυναίκας.

Διαλέξτε!


5) Στα δικά μας: Η καταστροφή της βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ.

Μια κατάληψη 34 χρόνων στο Στέκι του Βιολογικού στο ΑΠΘ έληξε πριν από κάποιο καιρό με την επέμβαση της Αστυνομίας, ο χώρος (του πανεπιστημίου) παραδόθηκε στο πανεπιστήμιο με σκοπό στη θέση της να φτιαχτεί Βιβλιοθήκη.
Ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εργασιών, το Σάββατο, δεκάδες άτομα προκάλεσαν αυτή την καταστροφή. Η υπηρεσία φύλαξης ενημέρωσε τις πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, καθώς και την αστυνομία για την οργανωμένη επίθεση των αγνώστων, αλλά βέβαια ήταν αργά.

Πολλοί σχολίασαν την κινητοποίηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης για το γατάκι. 


Και άλλοι, μήπως τελικά χρειάζεται σε κάποια ιδρύματα πανεπιστημιακή αστυνομία.


Η Βιβλιοθήκη θα εξυπηρετήσει, εφόσον καταφέρουν να φτιαχτεί, τους φοιτητές και τους ερευνητές του πανεπιστημίου. Αλλά γιατί να πρέπει να λέμε τα αυτονόητα;

Εδώ ένα κολάζ...

Και εδώ:


Φυσικά, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Αλλά πώς απαντάνε όλοι όσοι υποστήριξαν ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν χρειάζεται και ότι αρκεί το υπάρχον πλαίσιο;

Εδώ, συγκεκριμένα, μία ερώτηση προς το ΚινΑλ.

 


6) Τρία στιγμιότυπα από την πολιτική ζωή της χώρας.

Μια που είπαμε παραπάνω για το ΚινΑλ, όπως ξέρετε, άλλαξε το όνομά του. Μαζική η προσέλευση των φίλων του κόμματος για να αποφασίσουν το νέο όνομα, που στο εξής θα είναι: ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Επέστρεψε και ο Ήλιος.

Από την ανάρτηση του αρχηγού:
Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολο μας, ο ήλιος, επέστρεψε.
Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια. Είπε ο πρόεδρος του κόμματος.

Νίκος Ανδρουλάκης - αναρτηση

Μια ερώτηση:


Καταλαβαίνουμε τη συναισθηματική σχέση φίλων και ψηφοφόρων του κόμματος με το παλιό όνομα και λογότυπο της παράταξης. Όμως το σημαντικό δεν είναι ο τίτλος, αλλά οι θέσεις.

 


7) Μια που πιάσαμε τα κόμματα, στο Συνέδριο της ΝΔ σχολιάστηκε κυρίως ένα σημείο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά.
«Ναι, μας εξοργίζουν τα αποτρόπαια εγκλήματα που κατακλύζουν κάθε μέρα την επικαιρότητα στην τηλεόραση, η ωμή βία, ο κυνισμός. Αλλά μας εγκαρδιώνει, ότι εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθούν, στην ίδια τηλεόραση, τη ζωή του αγίου Παϊσίου».

Η φράση αυτή έδωσε τροφή για σχολιασμό -δικαίως- στην αντιπολίτευση και απογοήτευσε -πάλι δικαίως- τους κεντρώους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Όμως υπάρχει και αυτή η πλευρά:

Αντιγράφουμε από την παρακάτω ανάρτηση.

Υγ: Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βαλθεί τους τελευταίους μήνες να τους κάνει το χατήρι και να καταστήσει ο ίδιος τη ΝΔ Ποτάμι δεν δικαιώνει βεβαίως την προσδοκία τους. Αντιθέτως, είναι ο σημαντικότερος λόγος που δεν θα έχει αυτοδυναμία στις επόμενες (δεύτερες) εκλογές και δικαιολογημένα προκάλεσε την παρέμβαση Σαμαρά. Ο τελευταίος δε προσπαθεί να προλάβει τις διαρροές προς τα κομματίδια που εντελώς φυσιολογικά πλέον σχηματίζονται στα δεξιά του κόμματος, βλέποντας το κενό που αφήνει η πολιτεία Μητσοτάκη ως αρχηγός της ΝΔ.


8) Τρίτο στιγμιότυπο, σαν σε προεκλογική περίοδο. Από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά:

280350493_10219443266623038_1223622624935321606_n.jpg

 

280197423_531027198614907_1604763629014377541_n.jpg

Όχι βέβαια ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς δυσαρεστημένους πολίτες με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Και πολύ θυμωμένους…  
 


9) Θυμάστε που τσακωνόμασταν με την ανάπλαση του οδοστρώματος της Ακρόπολης από τον Μανόλη Κορρέ; Και που κάποιοι είχαν στενοχωρηθεί και κατήγγειλαν με σθένος το τσιμέντωμα της Ακρόπολης κατηγορώντας την υπουργό Πολιτισμού για αναλγησία;

Εδώ το βίντεο του ΒΒC που εκθειάζει την προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρίες στο πιο σημαντικό και δημοφιλές μνημείο του κόσμου!

Acropolis Now - BBC The Travel Show


10) Στη Γαλλία οι Οικολόγοι-Πράσινοι συνασπίστηκαν με την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, εν όψει των επερχόμενων εκλογών.


Ο Ντανιέλ Κον-Μπετίτ και και άλλοι δύο πρώην ευρωβουλευτές των Πρασίνων καταγγέλλουν τη συνεργασία των Γάλλων Πρασίνων με τον Μελανσόν, με επιστολή στην Monde

«Δεν ντρέπεστε, σύντροφοι της Ευρώπης-Οικολογίας/Πράσινων; Το να υπογράψετε συμφωνία με τους εθνικιστές (souverainistes)  της Ανυπότακτης Γαλλίας, ανοίγετε το δρόμο για ν' απαρνηθείτε τα άλλα ρεύματα σκέψης που οικοδόμησαν την ανθρώπινη πρόοδο ανά τους αιώνες. Σημαίνει για μας ότι θυσιάζετε το ουσιώδες: την οικουμενική και άυλη αρχή της δημοκρατίας. Η  μείζων πολιτική βιαιοπραγία που διαπράττετε κατά του διαμαντιού της ανθρώπινης κληρονομιάς σας οδηγεί να εγκαταλείψετε ό,τι καλύτερο μας κάνει αυτό που είμαστε και μας κρατάει ενωμένους, παρά τις διαφορές μας: οικολόγους, σοσιαλδημοκράτες, χριστιανοδημοκράτες, φιλελεύθερους και ρεπουμπλικανούς. Η σκληρή νύχτα της πρωτομαγιάς του 2022 θα μείνει στα βιβλία της Ιστορίας ως τραγικό πισωγύρισμα πέρα για πέρα, η νύχτα που υπογράψατε μια ακατανόμαστη φρικαλεότητα, μια οπισθοχώρηση, αντίθετη με τον μόνο βιώσιμο και επιθυμητό μέλλον της ανθρωπότητας: την ελευθερία. (...)


11) Γιορτή της μητέρας
Την Κυριακή το τάιμλάιν μας γέμισε με αναρτήσεις για τις μαμάδες μας. 
Και έγινε βάιραλ αυτή η μαμά που χορεύει με το κοριτσάκι της στην Ερμού.
Τόσο ωραία εικόνα…

Και είδαμε και αστεία σαν αυτό: Ζακέτα να πάρεις! (τι μας θύμησε!)

Αλλά και αλήθειες βγαλμένες από τη ζωή:


Αλλά μια τέτοια μέρα δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε τις μητέρες της Ουκρανίας

Όλες αυτές τις γενναίες μητέρες
 

#WeStandWithUkraine

Αυτή η εικόνα θα μας μείνει χαραγμένη. Από το μαιευτήριο της Μαριούπολης μετά τον βομβαρδισμό του από τους Ρώσους εισβολείς.

 


11) Να τελειώσουμε με μουσική. Να τι σημαίνει αντιπολεμική συναυλία: Ο Μπόνο των U2 δέχεται την πρόσκληση του Ζελένσκι  και δίνει συναυλία στο Μέτρο του ΚΙιέβου, που χρησιμοποιείται και σαν καταφύγιο.

Λέει ο Μπόνο πριν ξεκινήσει να τραγουδάει: Aπό όλες τις μεγάλες πόλεις, Τόκιο, Σίντνεϊ, Λονδίνο, Παρίσι… δεν υπάρχει καμία άλλη που θα προτιμούσαμε να είμαστε αυτή τη στιγμή παρά στη σπουδαίο πόλη του Κιέβου. 


Εδώ φωνάζει έναν Ουκρανό στρατιώτη και τραγουδάνε μαζί το Stand by Me, κάνοντάς το Stand by Ukraine.

Ukraine: U2's Bono performs freedom concert in Kyiv metro station with Ukrainian singer 'Antytila'

Και εδώ σε ένα ακόμα τραγούδι στο μετρό του Κίεβου.

U2's Bono and the Edge give surprise concert in Kyiv metro

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ