Πολιτικη & Οικονομια

Σκρέκας για ρεύμα: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν άλλο την Ευρώπη

Ποια μέτρα εξετάζονται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τιμολόγιο της ΔΕΗ
Τιμολόγιο της ΔΕΗ © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε πως όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος θα επιστραφούν αμέσως στους καταναλωτές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την Τετάρτη, ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στις αρχές της εβδομάδας στη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, παραδέχτηκε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, γι’ αυτό γίνονται καθημερινά συσκέψεις προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί. 

Ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε πάρα πολύ καλή τη δουλειά που έχει γίνει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και επανέλαβε πως όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, όποια υπερκέρδη προκύψουν από τους παρόχους, θα επιστραφούν αμέσως στους καταναλωτές. Σε άλλη συνέντευξη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι η φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των παρόχων θα γίνει μέσα στον Μάιο. 

Τιμές ηλεκτρικού ρεύματος: Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα το σχέδιο μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προετοιμάζει η κυβέρνηση σε καθημερινές συσκέψεις όπως αυτή που έγινε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.  Βασικός πυλώνας του εθνικού σχεδίου, είναι η παρέμβαση του κράτους στην μείωση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία θα είναι οριζόντια, για όλους δηλαδή τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προωθείται η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος από τον Ιούνιο, με το κράτος να επιδοτεί πλήρως ή μέρος του κόστους αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ώστε να μπει ψαλίδι στους υπέρογκους λογαριασμούς.

Το εθνικό σχέδιο αναμένεται, σε πρώτη φάση να έχει εξάμηνο ορίζοντα, δηλαδή ως τον Δεκέμβρη του 2022, και εφόσον χρειαστεί να επεκταθεί τον Μάρτιο του 2023. Το κόστος υπολογίζεται στα 4 δις και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ