Πολιτικη & Οικονομια

Για τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κατηφόρη

Απεβίωσε στις 13 Απριλίου. Οι Ιωάννης Κουκιάδης, Πέτρος Ευθυμίου, Άννα Καραμάνου, Μένη Μαλλιώρη, Μανώλης Μαστοράκης, Αλέξανδρος Μπαλτάς, Γιάννης Σουλαδάκης, Μυρσίνη Ζορμπά γράφουν γι' αυτόν

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Κατηφόρης
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΚΥΠΕ)/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιώργος Κατηφόρης (1935-2022): Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περίοδο 1999-2004 γράφουν για την πορεία του.

Σε όσα σημαντικά έχουν λεχθεί για την προσωπικότητα του Γιώργου Κατηφόρη και την προσφορά, πολλές φορές αφανή αλλά πάντοτε ουσιαστική, στο πολιτικά πράγματα στη χώρα μας, θα ήταν παράλειψη αν δεν γινόταν αναφορά στην πολύτιμη συμβολή του στα Ευρωπαϊκά δρώμενα, ως Ευρωβουλευτή για δύο θητείες (1994-2004). Το έργο του στην Ευρωβουλή αποτελεί μια υπόμνηση για τον Ελληνικό λαό και τους υπεύθυνους της πολιτικής ζωής στη χώρα μας για τη μείζονα σημασία που έχει για κάθε κράτος μέλος η αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (εφεξής ΕΚ), από τη στιγμή που πλέον τα σημαντικότερα Εθνικά νομοθετήματα έχουν άμεσα ή έμμεσα πρωτογενή Ενωσιακή προέλευση.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, 1999-2004, που συνυπήρξαμε στο ΕΚ, υπήρξε επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδος, Πρόεδρος ομάδας εργασίας της Σοσιαλιστικής Ομάδας για τη Γεωργία, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Forum για τα χρηματοπιστωτικά. Ακόμα αποτέλεσε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, και της Επιτροπής Αλιείας, καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι η θητεία του στην Επιτροπή για τις σχέσεις με την Τουρκία συνέπεσε με την κατεξοχήν περίοδο εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας που ολοκληρώθηκε με την αποδοχή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία αποτελεί και τη σημαντικότερη επιτυχία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για το Κυπριακό ζήτημα.

Η βαθιά γνώση του των διεργασιών στο ΕΚ και του τρόπου σχηματισμού των αποφάσεων του ενέπνευσε το σεβασμό από όλους τους συναδέλφους στο ΕΚ. Μπορεί να μην καταγράφεται η συμβολή του κάθε Ευρωβουλευτή στις αποφάσεις του ΕΚ, αλλά όσοι γνώρισαν από κοντά την όλη δραστηριότητά του Γ. Κατηφόρη, και τη θερμή υποστήριξή του στην προώθηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, θα αναγνωρίσουν σίγουρα την πίστη του για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και τη συμβολή του για την προώθηση των Ελληνικών θέσεων.

Η όλη κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Γ. Κατηφόρη στο ΕΚ αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μεγάλες ευθύνες της Ελληνικής Αντιπροσωπείας σε αυτό.

Ιωάννης Κουκιάδης
Πέτρος Ευθυμίου
Άννα Καραμάνου
Μένη Μαλλιώρη
Μανώλης Μαστοράκης
Αλέξανδρος ΜπαλτάςΓιάννης Σουλαδάκης
Μυρσίνη Ζορμπά
Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περίοδο 1999-2004

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ