Πολιτικη & Οικονομια

Ρωσία: Σε ρούβλια θα πουλάει το φυσικό αέριο σε μη φιλικές χώρες

«Η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Σε ρούβλια θα πουλάει το φυσικό αέριο στις "μη φιλικές χώρες" - Αλλαγές στις συμβάσεις από την Gazprom
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Φωτό Αρχείου) ©EPA Pool

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση του φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση του φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμών.

«Λάβαμε την απόφαση για μετατροπή των πληρωμών για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε ρούβλια το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι προμήθειες φυσικού αερίου σύμφωνα με τα συμβόλαια. Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι δίνεται στην Κεντρική Τράπεζα περιθώριο μιας εβδομάδας για να βρεθεί λύση ούτως ώστε να μεταφερθούν αυτές οι επιχειρήσεις σε ρούβλι. Ο ίδιος, σημείωσε επίσης ότι το «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από ξένες χώρες έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη.

Η ανακοίνωση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκ. δολάρια ρωσικών αποθεματικώn στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα κλοπή.

Τη σύσταση μιας Task Force που θα αναλάβει την κοινή αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπη

Με φόντο τα παραπάνω, τη σύσταση μιας Task Force που θα αναλάβει την κοινή αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασε σήμερα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

 «Οι παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας περνούν ταραχώδεις στιγμές, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει γρήγορα μέτρα για να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό για τον επόμενο χειμώνα και να μετριάσει την πίεση των υψηλών λογαριασμών ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Οι σημερινές προτάσεις είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός στην εντατική εργασία μας σε αυτό το μέτωπο», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια Task Force για κοινές αγορές φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, κατά τρόπο εμπνευσμένο από την εμπειρία από την πανδημία COVID-19, όπου η δράση σε όλη την ΕΕ ήταν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση επαρκών προμηθειών εμβολίων για όλους. «Συγκεντρώνοντας τη ζήτηση, η Task Force θα διευκολύνει και θα ενισχύσει τη διεθνή προσέγγιση της ΕΕ στους προμηθευτές για να συμβάλει στη διασφάλιση εισαγωγών σε καλές τιμές ενόψει του επόμενου χειμώνα», τονίζει η Επιτροπή. Η Task Force θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών-μελών σε ένα διοικητικό συμβούλιο. Μια κοινή ομάδα διαπραγματεύσεων με επικεφαλής την Επιτροπή θα πραγματοποιεί συνομιλίες με προμηθευτές φυσικού αερίου και θα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές ενεργειακές συνεργασίες με βασικούς προμηθευτές, κοιτάζοντας πέρα από το LNG και το φυσικό αέριο. Η Επιτροπή ήδη συζητά με τις κύριες χώρες παραγωγής φυσικού αερίου (ΗΠΑ, Νορβηγία, Κατάρ, Αλγερία).

Επιπλέον, η Επιτροπή επιτάχυνε τις εργασίες της μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών και καταθέτει σήμερα μια νομοθετική πρόταση που απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου θα πληρωθεί τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου 2022, αυξάνοντάς την στο 90% για τα επόμενα έτη. Προβλέπονται ενδιάμεσοι στόχοι πληρότητας από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο. Οι φορείς εκμετάλλευσης χώρων αποθήκευσης θα πρέπει να αναφέρουν τα επίπεδα πλήρωσης στις εθνικές αρχές. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα πλήρωσης σε μηνιαία βάση και να υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ