Πολιτικη & Οικονομια

ΝΔ: Ο Τσίπρας εγκλωβισμένος στη στρατηγική ποντικού που βρυχάται

Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις αυξήσεις στην ενέργεια

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΝΔ - Γιάννης Οικονόμου: Η απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για τη ΔΕΗ & τις προτάσεις για τις αυξήσεις στην ενέργεια-Τι απαντά για την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντά στις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ο «κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος ξανά στη στρατηγική του ποντικιού που βρυχάται».

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός, παράλληλα με τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, ηγείται μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας πειστικής, δυναμικής και μακροπρόθεσμης απάντησης στο δύσκολο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, ώστε να ανακουφιστούν, κατά το δυνατόν, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας επιμένει στην ξεπερασμένη από τις εξελίξεις και αναποτελεσματική στρατηγική των συνθημάτων και των απλοϊκών προσεγγίσεων» τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη, επισημαίνει ότι η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην Ε.Ε. για να δυναμώσει τη φωνή της και να διεκδικήσει, μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λύσεις που καμία χώρα δεν μπορεί να επιτύχει από μόνη της. «Ο κ. Τσίπρας δυστυχώς, σε ώρες κρίσιμες και δύσκολες για όλο τον πλανήτη, είναι εγκλωβισμένος ξανά στη στρατηγική που ακολούθησε και στο παρελθόν, του ποντικιού που βρυχάται, πιστεύοντας ότι έτσι θα φοβίσει το τέρας. Η ευθύνη είναι συνάρτηση της λογικής ανάλυσης και της κατανόησης της διεθνούς και εγχώριας πραγματικότητας, πολιτικές αρετές που στερείται ο κ. Τσίπρας» προσθέτει.

Οικονόμου: Τι απαντά στις προτάσεις Τσίπρα για τις αυξήσεις στην ενέργεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα αναφέρει:

  • Η εθνική διατίμηση που προτείνει ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε απομόνωση τη χώρα και σε επιδότηση των εγχώριων παραγωγών ενέργειας με λεφτά των φορολογουμένων. Αντίθετα αυτό που προτείνει ο πρωθυπουργός - ανάμεσα στα άλλα- και που αναγνωρίζει και ως ανάγκη η Ε.Ε. είναι πλαφόν στην τιμή του TFT δηλαδή στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου διεθνώς ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας τη στιγμή που αυξάνονται οι τιμές, δίχως να μειώνεται η παροχή αερίου.
  • Οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες που έκλεισαν είναι αυτές που είχαν - ορθώς- προγραμματιστεί να κλείσουν επί ΣΥΡΙΖΑ διότι είχαν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας. Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ μέχρι πολύ πρόσφατα οι λιγνιτικές μονάδες σε καμία ώρα της ημέρας δεν είναι φθηνότερες από τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, που λειτουργούν παράλληλα.
  • Η ΔΕΗ αφού γλίτωσε τη χρεοκοπία στην οποία την οδήγησε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει μέχρι σήμερα δώσει 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να απορροφήσει μέρος του κόστους για τους πελάτες της κάτι που προφανώς θα ήταν αδύνατον αν συνεχιζόταν η καταστροφική πολιτική της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ
  • Η κυβέρνηση έχει διαθέσει συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί.
  • Με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν μπορεί το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021
  • Η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα παρουσιάσει επιπλέον μέτρα στήριξης, σχεδιασμένα και κοστολογημένα έτσι ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον περιορισμό των συνεπειών της ακρίβειας στη ζωή των πολιτών
  • Την 1η Μαΐου θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση που δεν μπορεί να έρθει νωρίτερα αφού απαιτούνται συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες και συνεννοήσεις».

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει «στα λόγια του αέρα του κ. Τσίπρα η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς με συγκεκριμένα μέτρα και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης».

Αλέξης Τσίπρας: Οι προτάσεις μέτρων «για να μην γίνει η κρίση ανθρωπιστική τραγωδία»

Τη λήψη μέτρων για να «μην γίνει η κρίση ανθρωπιστική τραγωδία», ζητά με σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια, έχουν αφήσει την κοινωνία, την οικονομία και τους πολίτες έρμαιο της κρίσης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη δήλωσή του αναφέρει: «Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων, η δέσμευση του ηλεκτρικού μίγματος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, αποδόμησαν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και έφεραν σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος». Ακολούθως κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «η απουσία ελέγχων στην αγορά, η ανοχή στις εναρμονισμένες πρακτικές και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, η επίμονη άρνηση διατίμησης στις αυξήσεις, δεν αποσκοπούσαν παρά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό αναφέρει: «Σήμερα που ακόμη και η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη-μέλη να βάλουν διατίμηση, μέχρι και να κρατικοποιήσουν υποδομές αν χρειαστεί, ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον ανήξερο, στέλνει δήθεν επιστολές και υπόσχεται νέα μέτρα στήριξης. Αναρωτιέμαι αν έχει έστω κατανοήσει τις επιπτώσεις των εγκληματικών του επιλογών. Αν έχει συνειδητοποιήσει σε τι τραγικό αδιέξοδο έχει φέρει ήδη την ελληνική κοινωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσει τις θέσεις του υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται άμεσο επανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής: «Με χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία. Με επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ. Με ακύρωση της διαδικασίας διάλυσης και πώλησης της ΛΑΡΚΟ, που υπό τις σημερινές συνθήκες αύξησης των τιμών του νικελίου, καθίσταται ξανά στρατηγικής σημασίας».

Προτείνει μέτρα άμεσα και ουσιαστικά για να ανακόψουν την ακρίβεια:

  • Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Αμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.
  • Αμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής.
  • Και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης αντί να παριστάνει τον πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης, τον πρωθυπουργό της δικαιολογίας, είναι καλύτερα να δρομολογήσει τις διαδικασίες προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση ευθύνης, για να μην εξελιχθεί η σημερινή κρίση σε ανθρωπιστική τραγωδία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ