Πολιτικη & Οικονομια

Oυκρανία: Άλμα σε νέα υψηλά 14 ετών για το σιτάρι

Η χώρα ως γνωστόν αποτελεί τον σιτοβολώνα της Ευρώπης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άλμα σε νέα υψηλά 14 ετών για το σιτάρι
Σιτάρι © Pixabay

Ουκρανία: Νέα κλιμάκωση παρουσιάζουν οι τιμές του σιταριού, οι οποίες κατέγραψαν υψηλό 14 ετών ξεπερνώντας και τα 12 δολάρια.

Οι τιμές του σιταριού έχουν ενισχυθεί περίπου κατά 40% από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η Δύση απάντησε με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Ο πόλεμος οδήγησε στο κλείσιμο μεγάλων λιμανιών στην Ουκρανία και έκοψε τις εφοδιαστικές συνδέσεις, ενώ οι μάχες που μαίνονται συνιστούν απειλή και για την επερχόμενη φύτευση καλλιεργειών τους επόμενους μήνες.

Το 2020 η Ουκρανία εξήγαγε περίπου 18 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, από τη συνολική της παραγωγή που έφτασε τα 24 εκατομμύρια τόνους. Ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

Την ίδια ώρα, οι διεθνείς συναλλαγές με τη Ρωσία έχουν ως επί το πλείστον παγώσει, καθώς οι αγοραστές φοβούνται την πολυπλοκότητα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, την ώρα που έχουν εκτιναχθεί τα κόστη ασφάλισης και ναύλων.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιελαίου, με το καλαμπόκι να έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2012, ενώ το σογιέλαιο και το φοινικέλαιο σημειώνουν επίσης ρεκόρ.

Σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια του σιταριού πραγματοποίησαν σήμερα νέο άλμα καλύπτοντας το ανώτατο ημερήσιο όριο διακύμανσης, σημειώνοντας άνοδο 6,6% στα 12,09 δολάρια το μπούσελ.Η Citigroup εκτιμά μάλιστα ότι στο ακραίο σενάριό της, κατά το οποίο οι εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας θα παραμείνουν κλειστές, οι τιμές θα φτάσουν έως και τα 14 με 14.5 δολάρια το μπούσελ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.