Πολιτικη & Οικονομια

Το μαχαίρι στο κόκκαλο: Με επιβολή του νόμου απειλεί η κυβέρνηση

Αυστηροποιεί συνεχώς τη νομοθεσία αδιαφορώντας για το αν οι τιμωρίες επιβάλονται

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βία στον αθλητισμό

Σχόλιο για τα φαινόμενα χουλιγκανισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη σύσκεψη της κυβέρνησης για τη βία στον αθλητισμό.

Ενθουσιασμό και αισιοδοξία έχει σκορπίσει στο πανελλήνιο η αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της «αθλητικής» βίας. Παρότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν καμία ευθύνη για τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμβεί, έχουν άλλωστε περάσει ελάχιστες μέρες από τις εκλογές που έφεραν το κόμμα της ΝΔ στην εξουσία, δεν σκοπεύουν να αφήσουν ούτε μέρα να πάει χαμένη στη σύγκρουση με το τέρας του χουλιγκανισμού.

Σε σύσκεψη που έλαβε χώρα εχτές στο Μέγαρο του Μαξίμου αποφασίστηκε από εδώ και στο εξής και ειδικά στα ζητήματα οπαδικής βίας να εφαρμόζονται και να επιβάλλονται οι νόμοι καθώς, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η επιβολή και η εφαρμογή των νόμων δεν είναι απαραίτητη δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ταυτοχρόνως όμως και επειδή πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος να μην φτάσει εγκαίρως η εγκύκλιος η οποία θα προτρέπει τους δημόσιους λειτουργούς και ειδικότερα τα στελέχη της ΕΛΑΣ να εφαρμόζουν και να επιβάλουν τον νόμο (δεν δουλεύει το φαξ σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες), στη σύσκεψη αποφασίστηκε να αλλάξει και πάλι η σχετική νομοθεσία. Το σκεπτικό είναι ότι ακόμα κι αν δεν απολαμβάνουν (ή υφίστανται) επιβολή και εφαρμογή του νόμου, ακόμα κι αν δεν έχουν δικαιοσύνη, ασφάλεια και προστασία, οι πολίτες θα μπορούν τουλάχιστον να απολαύσουν μια νομοθετική ποικιλία που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά. Είναι άλλωστε γνωστό πως η ανία που προέρχεται από τη συνεχή επανάληψη είναι μια σοβαρή απειλή για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων την οποία η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο ιατρός Τσιάρας, φάνηκε για άλλη μια φορά αμείλικτος.  Προανήγγειλε την 28η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα επί της υπουργείας του πιστός στο δόγμα σύμφωνα με το οποίο δεν έχει σημασία να τιμωρούνται οι εγκληματίες, σημασία έχει να είναι αυστηρή η τιμωρία που προβλέπεται. Σύμφωνα με το δόγμα αυτό η κυβέρνηση αυστηροποιεί συνεχώς τη νομοθεσία αδιαφορώντας για το αν οι τιμωρίες επιβάλονται γιατί ενώ την αυστηροποιήση μπορεί να τη διαφημίσει ως δικό της έργο, την ευθύνη για την ατιμωρησία μπορεί να τη ρίξει στους δικαστές. «Στο κάτω-κάτω οι δικαστές είναι διορισμένοι και αμετακίνητοι, τον έχουν δέσει τον γάιδαρό τους. Αντιθέτως εμείς πρέπει να κερδίζουμε εκλογές κάθε λίγα χρόνια για να διατηρήσουμε την εξουσία μας» τόνισε κυβερνητική πηγή. 

Από την άλλη, ο ακοίμητος φρουρός της δικαιοσύνης, ο Άρειος ο Πάγος, είναι αποφασισμένος να αποφύγει το κακό μάρκετινγκ και τις πιθανές αρνητικές αντιδράσεις των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό και απέστειλε εγκύκλιο σε όλους τους δικαστές της χώρας σύμφωνα με την οποία πρέπει οι υποθέσεις οπαδικής βίας να δικάζονται εντός 30 ημερών. Η εκδίκαση των υπόλοιπων υποθέσεων βίας μπορούν να καθυστερούν χωρίς πρόβλημα από τη στιγμή που δεν απασχολούν την επικαιρότητα. Αν στην επικαιρότητα έρθει περιστατικό άλλου τύπου βίας η εγκύκλιος προβλέπει η προτεραιότητα να δίνεται στις αντίστοιχες περιπτώσεις κ.ο.κ. Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι για να πάρει δικαστική προτεραιότητα ένας τύπος βίας η υπόθεση θα πρέπει να τρεντάρει τουλάχιστον τρεις μέρες συνεχόμενα στο τουίτερ και να έχει παίξει από τρίτο θέμα και πάνω στα δελτία των ειδήσεων.  

Σε γενικές γραμμές η χτεσινή μέρα ήταν μια μεγάλη νίκη του νόμου και της τάξης σε βάρος της οπαδικής βίας, αλλά και της ανομίας γενικότερας, η οποία δύσκολα θα συνέλθει από το χτύπημα. Οι πιο αισιόδοξοι μάλιστα υπολογίζουν ότι μπορεί να περάσουν ακόμα και 7 ημέρες χωρίς κάποιο βίαιο οπαδικό περιστατικό. «Μετά τις 7 ημέρες κάποιο άλλο θέμα θα απασχολεί την επικαιρότητα και κανείς δεν θα νοιάζεται για νεαρούς που θα καταλήγουν στα νοσοκομεία όπως δεν νοιαζόταν και πριν. Αλλά ακόμα κι αν νοιαστούν μπορούμε πάντα να αυστηροποιήσουμε ακόμα περισσότερο το νομικό πλαίσιο, πάντα σε συνεργασία με τις ομάδες και τους συνδέσμους των οργανωμένων φιλάθλων των οποίων τις προτάσεις πάντα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Και μπράβο τους.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ