Πολιτικη & Οικονομια

Πώς θα μειωθούν τα παιδιά στα ιδρύματα - Οι 3 άξονες του σχεδίου

Τι ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας
Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και η ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας. Οι τρεις βασικοί άξονες που παρουσίασε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ) συμμετείχε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά του στη μεγάλη προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης και ενίσχυσης του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η υφυπουργός επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες, περιέγραψε τις αντίστοιχες δράσεις του υπουργείου, ζητώντας παράλληλα από τον πρόεδρο του ΕΣΑΝΥ, γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη, τη συνδρομή του Συμβουλίου για τον σχεδιασμό νέων δράσεων.

Οι τρεις βασικοί άξονες που ανέδειξε η κα Μιχαηλίδου, είναι οι εξής:

  1. «Η σημασία της επείγουσας αναδοχής, ιδίως για εγκαταλελειμμένα βρέφη, έτσι ώστε να συνδεθούν άμεσα με ανάδοχη οικογένεια και να μεταφερθούν από το νοσοκομείο στην οικογένεια, χωρίς το στάδιο της ενδιάμεσης παραμονής σε κάποιο ίδρυμα. Σε αυτό θα βοηθήσει η εντατικότερη προσπάθεια δημιουργίας τοπικών δικτύων αναδόχων, αλλά και η συμπλήρωση των ατομικών σχεδίων οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών από τις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων.
  2. Η ενίσχυση, επιμόρφωση, αλλά και παρακολούθηση των κοινωνικών συμβούλων των Περιφερειών, ώστε ο έλεγχος των κοινωνικών δομών να μην είναι τυπικός, αλλά ουσιαστικός ως προς την παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών στους ωφελούμενους των δομών.
  3. Η δημιουργία νέου πρωτοπόρου μηχανισμoύ αιφνίδιου ελέγχου όλων των δομών της Πρόνοιας, που έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και τα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά, δημιουργήθηκαν μικτά κλιμάκια, με συμμετοχή επιθεωρητή της ΕΑΔ και ειδικευμένων σε θέματα κακοποίησης παθολόγων, ψυχιάτρων, ιατροδικαστών και κοινωνικών λειτουργών, που, πέρα από τον διοικητικό έλεγχο, προχωρούν σε ενδελεχή ιατρική αξιολόγηση κάθε φιλοξενούμενου ατομικά. Οι έλεγχοι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κρήτη και Μυτιλήνη. Τα συμπεράσματα, που θα εξαχθούν, θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο ουσιαστικού ελέγχου των προνοιακών δομών της χώρας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Μέσα από την αναδοχή θα βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η κα Μιχαηλίδου δήλωσε: «Ενισχύουμε με κάθε τρόπο την αναδοχή. Είναι ο πιο ουσιαστικός μηχανισμός που έχουμε στα χέρια μας, για να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα».

Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να έχουμε - και έχουμε - άμεσα αντανακλαστικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε θεσμικά και επιχειρησιακά την προστασία όλων των παιδιών. Γι' αυτό και όλοι μαζί, ο καθένας από την πλευρά του, εργαζόμαστε εντατικά, ώστε να περιορίσουμε και, γιατί όχι, κάποια στιγμή να μηδενίσουμε τον αριθμό των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γοητεία της ακύρωσης του άλλου και της πραγματικότητας
Η γοητεία της ακύρωσης του άλλου και της πραγματικότητας

Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πολιτική γραμμή του κόμματος το γεγονός ότι έχασε, ούτε φυσικά υπονοεί κάτι τέτοιο ο συναγωνιστής Θ. Μαργαρίτης. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένας άλλος «αρχηγός»

Κεντροαριστερά: Να ενωθούμε για να γυρίσουμε στα παλιά;
Κεντροαριστερά: Να ενωθούμε για να γυρίσουμε στα παλιά;

«Η επιστροφή σε σχήματα και ιδεοληψίες του αλήστου μνήμης παρελθόντος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάκαμψης για το κόμμα που (θέλει να) εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα»

Podcast «50 χρόνια Μεταπολίτευση»: Νίκος Παναγιώτου και Χρήστος Φραγκονικολόπουλος συζητούν με τον αναπληρωτή καθηγητή Σωτήρη Πετρόπουλο για το κράτος και την κοινωνία πολιτών
Podcast 50 χρόνια Μεταπολίτευση: Το κράτος και η κοινωνία των πολιτών

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Πετρόπουλος συζητά με τους καθηγητές Χρήστο Α. Φραγκονικολόπουλο και Νίκο Σ. Παναγιώτου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.