- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αυτοψία Αμυρά στην Πεντέλη: Λήψη μέτρων αν πρόκειται για λύκο
«Να βρεθεί μια ισορροπία ώστε να μην κινδυνεύει κανείς»
Αυτοψία του υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, στην Πεντέλη: Έκανε λόγο για λήψη μέτρων μετά το περιστατικό της επίθεσης άγριου ζώου σε δύο σκύλους
Στην περιοχή Ραπεντώσα της Πεντέλης βρέθηκε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μετά το περιστατικό θανάτωσης δύο σκύλων.
Ο κ. Αμυράς, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών της γενικής διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, Παναγιώτη Δρούγα, έκανε αυτοψία στο σημείο του συμβάντος και ενημερώθηκε για τη διερεύνηση του περιστατικού από το δασαρχείο Πεντέλης και το δασονομείο Αγίου Στεφάνου.
Κατά την επίσκεψη αποφασίστηκε να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, με έρευνα που ίσως απαιτήσει την εκταφή των δύο σκύλων και την παραλαβή δειγμάτων γενετικού υλικού, παρουσία κτηνιάτρου του Δημοσίου.
Στόχος είναι, με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», που διαθέτει επιστημονική εμπειρία σχετικώς με τα άγρια θηλαστικά, να διαπιστωθεί αν η επίθεση στα σκυλιά, τα οποία βρίσκονταν σε περιφραγμένο χώρο, έγινε από λύκο ή κάποιο άλλο ζώο και αναλόγως να δοθούν περαιτέρω οδηγίες σε εμπλεκόμενους φορείς και κατοίκους.
«Αν πρόκειται για λύκο, θα προχωρήσουμε σε μέτρα, όπως η σήμανση στην περιοχή και η ενημέρωση των κατοίκων για την παρουσία τέτοιου είδους θηλαστικού, ώστε να αποφύγουμε τη σύγκρουση ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και άγριων ζώων. Παρ' όλα αυτά, ας περιμένουμε να δούμε τι θα πουν οι επιστήμονες. Θα δράσουμε βάσει στοιχείων με τη βοήθεια του δασαρχείου και του δασονομείου. Πάντως, το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε, ότι η εμφάνιση άγριων ζώων σε τέτοιες περιοχές με δάση και βουνά δεν είναι η εξαίρεση, είναι κάτι φυσιολογικό. Άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ισορροπία, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς, ούτε η άγρια πανίδα, ούτε οι άνθρωποι και τα κατοικίδιά τους», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο προϊστάμενος του δασαρχείου Πεντέλης, Αθανάσιος Ρέππας, ο προϊστάμενος του δασονομείου Αγίου Στεφάνου, Κώστας Μούγιος, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Διονύσου, Μανόλης Κόκκαλης καθώς και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας της δημοτικής ενότητας Διονύσου και της τοπικής φιλοζωικής οργάνωσης.
Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την ενημέρωση του κοινού, εντάσσεται και η άμεση έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου με χρήσιμες οδηγίες για την προστασία των πολιτών και των κατοικίδιων ζώων τους, σε συνεργασία με την «Καλλιστώ».
Διόνυσος: Το ιστορικό της επίθεση λύκου – Τι καταγγέλλουν κάτοικοι
Την προηγούμενη εβδομάδα το άγριο ζώο κυκλοφορούσε στη Λεωφόρο Διονύσου, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, όπου εντόπισε τα σκυλιά και επιτέθηκε εναντίον τους.
Το πρώτο σκυλί βρέθηκε την Πέμπτη, σε μία λίμνη αίματος, και το δεύτερο την Παρασκευή.
«Μέσα στον αστικό ιστό, αυτό που είδαν τα μάτια μας [...]. Είναι μεγαλόσωμος λύκος με πολύ μεγάλο άλμα, φωνάξαμε το δασονομείο, είπαν ότι πρόκειται για μεγαλόσωμο και εξαιρετικά επικίνδυνο λύκο με άλμα 3 μέτρα. Εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί θα πηδάει μέσα στους κήπους να αρπάζει τα οικόσιτα σκυλιά... και τα παιδιά», είπε η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου της περιοχής στον Alpha.
«Το θέαμα που αντίκρυσα ήταν... πρώτη φορά είδα κάτι τέτοιο, δεν το έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου», είπε ένας κάτοικος της περιοχής, ενώ μία γυναίκα υποστήριξε ότι, όχι μόνο είδε τον λύκο στην αυλή της, αλλά ανέβηκε και στη σκεπή της βεράντας στην κουζίνα της.
Το κλιμάκιο των δασονόμων που έφτασε στο σημείο φέρεται να επιβεβαίωσε στους κατοίκους την παρουσία λύκων, βάσει των ιχνών που εντοπίστηκαν.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.