- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η Ελλάδα προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές
Κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το Ελληνικό Δημόσιο
Η Ελλάδα προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές μετά την αξιολόγηση του Fitch, στις 14 Ιανουαρίου.
Αναμένοντας την αξιολόγηση της πιστοληπτική της ικανότητας του έτους που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιανουαρίου από τη Fitch, το Υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την πρώτη έξοδο στις αγορές.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε πρόσφατη ανάλυσή του υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ (για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024) στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών, σύμφωνα πάντα με την Fitch, θα συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το Ελληνικό Δημόσιο. Τα παραπάνω αναμένεται να κριθούν στην πράξη κατά την πρώτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.
Ελληνικό Δημόσιο: Θα αντλήσει αγορές περί τα 12 δισ. ευρώ
Υπενθυμίζεται για το σύνολο του 2022 σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο τέλος Δεκεμβρίου, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει από αγορές περί τα 12 δισ. ευρώ.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,30% έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,43%.
Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1313 δολ. από τα 1,1296 δολ. που άνοιξε η αγορά. To δολάριο ευνοείται από τη σημαντική άνοδο που καταγράφουν οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, εξέλιξη που συνδέεται με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας (FED). Η προθεσμιακή αγορά έχει ήδη τιμολογήσει τρεις αυξήσεις επιτοκίων στη διάρκεια του έτους.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1279 δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.