Πολιτικη & Οικονομια

Ο Νικολακόπουλος ανασκευάζει όσα είχε πει για την Opinion Poll

Η εταιρεία αποσύρει την αγωγή εναντίον του

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάλπη
Κάλπη © EUROKINISSI

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ανασκεύασε με δήλωσή του για την Opinion Poll τα όσα είχε υποστηρίξει για τις δημοσκοπήσεις της εταιρείας.

Ανασκεύασε ο Ηλίας Νικολακόπουλος τα όσα είχε πει για την Opinion Poll και την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεών της, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι αποσύρει την αγωγή εναντίον του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιουνίου 2021 ο Ηλίας Νικολακόπουλος είχε υποστηρίξει πως η Opinion Poll δεν είναι μέλος στον ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς) και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχει μια επιφύλαξη όσον αφορά στα ευρήματα των δημοσκοπήσεών της. Εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούσε τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων της Opinion Poll που έδιναν πολύ μεγάλο προβάδισμα στη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει, μάλιστα, να συγκληθεί η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία. Επιπλέον, είχε προτείνει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, όπως και έγινε τελικά, «προκειμένου να ερευνηθούν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν χρήματα στα ΜΜΕ για την κάλυψη των αναγκών της ενημερωτικής καμπάνιας για τον κορωνοϊό αλλά και τις εξελίξεις με την εταιρεία Opinion Poll». Η συγκεκριμένη επιτροπή έχει συσταθεί και οι εργασίες της βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλή, με τον Ηλία Νικολακόπουλο να καταθέτει σήμερα Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021.

Στη διορθωτική γραπτή του δήλωση για την Opinion Poll ο Ηλίας Νικολακόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ανωτέρω δήλωση δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα, αφού η εν λόγω εταιρεία είχε γίνει, λίγους μήνες πριν, μέλος του ΣΕΔΕΑ, με αποτέλεσμα να υπάγεται πλέον στον εσωτερικό έλεγχο που έχουν καθιερώσει οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, ο οποίος διασφαλίζει την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων».

Από τη μεριά της η Opinion Poll ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ΠΕΣΣ «όπως πραγματοποιείται με τη μεγίστη σοβαρότητα και αυστηρότητα σε όλες τις εταιρείες» μέλη του ΣΕΔΕΑ. «Σύμφωνα με τον έλεγχο, μας εστάλη η βεβαίωση ελέγχου με την κρίση ότι επιβεβαιώθηκε η σαφής εναρμόνισή μας με τις απαιτήσεις του Κανονισμού ΠΕΣΣ» εξηγεί η Opinion Poll και καταλήγει: «Θεωρούμε ότι αυτές οι δύο εξελίξεις είναι καταλυτικές για την αποκατάσταση της αλήθειας απέναντι στην προσπάθεια φθοράς που έχουμε δεχτεί».

Η αγωγή της Opinion Poll κατά του Ηλία Νικολακόπουλου ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί στις 6 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η εταιρεία αποσύρει την αγωγή μετά τα όσα είπε ο εκλογικός αναλυτής.

Ηλίας Νικολακόπουλος: Η διορθωτική δήλωση για την Opinion Poll

Η δήλωση με την οποία ανασκευάζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος τα όσα είχε πει για την Opinion Poll και την αξιοπιστία της, έχει ως εξής:

«Στις 3 Ιουνίου 2021, δήλωσα σε συνέντευξη που παραχώρησα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" ότι η εταιρεία Opinion Poll δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ και ότι, ως εκ τούτου, θα πρέπει να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί όταν κοιτάμε έρευνές της.

» Εντούτοις, η ανωτέρω δήλωση δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα, αφού η εν λόγω εταιρεία είχε γίνει, λίγους μήνες πριν, μέλος του ΣΕΔΕΑ, με αποτέλεσμα να υπάγεται πλέον στον εσωτερικό έλεγχο που έχουν καθιερώσει οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, ο οποίος διασφαλίζει την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

» Ως εκ τούτου, αισθάνομαι την υποχρέωση να ανασκευάσω την ανακριβή πληροφορία και να δηλώσω ότι δεν είχα κανένα απολύτως σκοπό συκοφάντησης ή μείωσης της υπόληψης και της αξιοπιστίας του Ζαχαρία Ζούπη και της εταιρείας Opinion Poll και κανένα σκοπό πρόσκλησης της όποιας ζημίας στην συγκεκριμένη Εταιρεία Δημοσκοπήσεων».

Η ανακοίνωση της Opinion Poll μετά τη δήλωση του Ηλία Νικολακόπουλου

Μετά τη διορθωτική δήλωση του Ηλία Νικολακόπουλου, η Opinion Poll εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Όπως είναι γνωστό, στις 3 Μαίου ο κ Ηλίας Νικολακόπουλος είχε δώσει συνέντευξη στον Ρ/Σ "Στο Κόκκινο" στην οποία είχε αναφέρει σειρά ανακριβειών για την OPINION POLL, ανακριβειών που προκάλεσαν την άμεση αντίδρασή μας με δήλωση του Διευθυντή Ερευνών της Ζαχαρία Ζούπη. Ήταν φανερό, ότι όσα είχαν ειπωθεί, απαξίωναν την επιστημονική, ερευνητική εργασία μας και γι αυτό καταφύγαμε σε αγωγή η οποία θα εκδικαζόταν στις 6 Δεκεμβρίου.

» Σημειώνουμε, ότι οι δηλώσεις του κ. Ηλία Νικολακόπουλου γίνονταν μια μέρα μετά την ημέρα κατάθεσης της πρότασης Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καλεστούμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής γιατί τους φαίνονταν "περίεργα" τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Πολιτικής έρευνας που είχαμε πραγματοποιήσει λίγες μέρες πριν σε δείγμα 1.600 και μάλιστα συμφωνούσαν με τα αποτελέσματα όλων των ερευνών όλων των εταιρειών εκείνης της περιόδου.

» Τότε ξεκίνησε και η στοχοποίηση της εταιρείας μας και η συστηματική συκοφάντησή της, με την προσπάθεια αυτή να φτάνει στο παγκόσμια πρωτότυπο σημείο να συγκροτείται Εξεταστική Επιτροπή στην ατζέντα της οποίας να περιλαμβάνεται… μια έρευνα από τις εκατοντάδες που έχει πραγματοποιήσει στην πολύχρονη πορεία της η OPINION POLL.

» Mετά από διαβούλευση και την εκδήλωση πρόθεσης από την πλευρά του κ. Ηλία Νικολακόπουλου να προχωρήσει σε διόρθωση των αρχικών του δηλώσεων και την αποκατάσταση της αλήθειας, η OPINION POLL σταματάει την διαδικασία της αγωγής.

» Δεν είμαστε δικομανείς, δεν μας αρέσει η εικόνα δημοσκόπων που κατηγορούν άλλους δημοσκόπους ή και που φτάνουν στα δικαστήρια. Για εμάς το πρώτιστο είναι η αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την OPINION POLL, η άρση όποιου ερωτήματος μπορεί να υπάρχει σχετικά με την αξιοπιστία των ερευνών μας, η οποία άλλωστε έχει φανεί με την μεγάλης ακρίβειας προσέγγιση εκλογικών αποτελεσμάτων, όπως στις Ευρωεκλογές και τις Εθνικές Εκλογές του 2019».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ