Πολιτικη & Οικονομια

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Εσείς θα περνούσατε με κόκκινο;

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση μάλλον άργησε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, που μόνο ζωές μπορεί να σώσει και το Σύστημα Υγείας να αποφορτίσει

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός ηλικιωμένων κατά της Covid19
© Steven Cornfield / Unsplash

Σχόλιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών και τις κακόφωνες αντιδράσεις.

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε στο όχημά σας και κατευθύνεστε προς μια διασταύρωση. Μπροστά σας ανάβει ο κόκκινος σηματοδότης, πρέπει να σταματήσετε διότι διαφορετικά θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή σας, ενώ παράλληλα ενδέχεται να κινδυνεύσουν και άλλοι βάσει της επιλογής σας.

Έχετε τη δυνατότητα, βάσει κάποιας ελευθεριακής, αντισυστημικής, παλαβής ή οποιασδήποτε άλλης σκέψης, να μην σταματήσετε; Βεβαίως... Τιμόνι σας είναι, ό,τι θέλετε το κάνετε. Τι σας κάνει τελικά να σταματάτε, πέραν της σκέψης ότι μπορεί να σκοτώσετε και κάποιον άνθρωπο, μπορεί να σκοτωθείτε και οι ίδιοι; Υπάρχει πρόστιμο. Όχι τιμωρητικό, μα αποτρεπτικό. Της ανοησίας...

Δυστυχώς, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών υπήρξαν κακόφωνες αντιδράσεις, που αδιαφορούν για την ουσία, δίνοντας βάση στην αντίδραση για την αντίδραση. Τα στοιχεία, τα δεδομένα, τα στατιστικά, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση μάλλον άργησε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, που μόνο ζωές μπορεί να σώσει και το Σύστημα Υγείας να αποφορτίσει.

Ας δούμε λίγο τα στοιχεία. Χθες Δευτέρα (29/11) σπάσαμε το φράγμα των 18.000 νεκρών. Ο αριθμός των όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ όλο και αυξάνεται. Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό: Περισσότεροι θάνατοι, μεγαλύτερη δέσμευση των νοσοκομείων μόνο για περιπτώσεις COVID.

Πάμε παρακάτω, στα πιο σκληρά δεδομένα. Εννέα στους δέκα θανάτους από COVID αφορούν σε πολίτες άνω των 60 ετών. Επτά στους δέκα διασωληνωμενους ασθενείς είναι άνω των 60 ετών, ενώ οι οκτώ στους δέκα διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Αυτή είναι η επίσημη στατιστική και η ερμηνεία των αριθμών ένα πράγμα σηματοδοτεί: Οι άνω των 60 ετών, όσο παραμένουν αθωράκιστοι, θέτουν την ζωή τους (και τους γύρω τους, ειδικά τους συνομήλικους) σε κίνδυνο, συν του ότι αποτελούν έμμεσους δολιοφθορείς του συστήματος υγείας, δυσκολεύοντας την ζωή της κοινότητας.

Η λύση είναι μια και είναι απλή: Ο εμβολιασμός. Με ένα σκεύασμα που είναι απολύτως ασφαλές (έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως πάνω από 7 δισ. δόσεις) και αποτελεσματικό.

Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Έλληνες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και δείχνουν να αδιαφορούν για αυτό. Τον τελευταίο μήνα, οπότε και τέθηκαν στοχευμένα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, μόλις το 3% των άνω των 60 ετών έκλεισε ραντεβού, σε αντίθεση με ένα ποσοστό 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, που κινδυνεύουν λιγότερο να εισαχθούν σε ΜΕΘ ή να πεθάνουν. Η λογική κάπου χάνεται...

Όλοι οι σοβαροί επιστήμονες, ερευνητές, γιατροί συγκλίνουν σε ένα σημείο: Το βασικό μας όπλο είναι ο εμβολιασμός και όσο μεγαλύτερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες, τόσο λιγότερο κινδυνεύει από ασφυξία το σύστημα Υγείας.

Η Πορτογαλία και η Δανία έχουν 99% εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες. Οι θάνατοι είναι δέκα φορές λιγότεροι σε σχέση με την Ελλάδα...

Οι αριθμοί δεν μπορούν να αμφισβητηθούν: Το ποσοστό των εμβολιασμένων άνω των 60 χρόνων στην Πορτογαλία φτάνει στο 99,5%, στην Δανία στο 99,1% και στην Σουηδία στο 93,1%. Στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών ανέρχονται στο 83% - αυτό σημαίνει ότι μισό εκατομμύριο πολίτες μεγάλης ηλικίας παραμένουν ανεμβολίαστοι για λόγους που -λίγο πολύ- όλοι γνωρίζουμε (fake news από «εναλλακτικούς» επιστήμονες που αποδεικνύονται διαρκώς λάθος, δεισιδαιμονίες που εκπορεύονται από παπάδες και πνευματικούς, θεωρίες συνωμοσίας από περιθωριακά ΜΜΕ, απλή πεισματώδης ανοησία...).

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ο πλανήτης ολόκληρος είναι αιχμάλωτος μιας πανδημίας χωρίς σαφές -ακόμα- τέλος. Οι πολίτες όλοι έχουν υποστεί σκληρά περιοριστικά μέτρα και έχουν εκχωρήσει μέρος της ελευθερίας τους για το κοινό καλό: Να σωθούν ζωές, να διατηρηθεί όρθιο το σύστημα Υγείας.

Δύο χρόνια μετά, βρισκόμαστε στην κορύφωση ενός ακόμα έντονου κύματος, με μεγάλη έξαρση (και την άγνωστη Όμικρον) κι αυτό που έχουμε ως βασική μας ασπίδα είναι το εμβόλιο. Οι ακραίες συνθήκες οδηγούν σε δύσκολες αποφάσεις, ειδικά απέναντι σε ανθρώπους που -άνευ λόγου- συνεχίζουν να επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά, αδιαφορώντας για τους άλλους.

Σε τελική ανάλυση, εσύ μπορεί να θέλεις να αυτοκτονήσεις, δεν έχεις δικαίωμα να πάρεις κι άλλους μαζί σου. Και για να πειστείς για αυτό, μπορεί να πληρώσεις πρόστιμο. Όπως αν πέρναγες με κόκκινο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ