Πολιτικη & Οικονομια

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν στη Μόσχα

Ποια είναι η πιθανή ημερομηνία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης - Βλαντίμιρ Πούτιν
Κυριάκος Μητσοτάκης - Βλαντίμιρ Πούτιν © EUROKINNISSI

«Κλείδωσε» η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Δεκέμβριο στη Μόσχα.

Μέσα στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, με μια σειρά επαφών που θα κορυφωθούν με τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του OPEN η συντάντηση θα γίνει το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου με πιθανότερη ημερομηνία Στιςς 8 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο στην επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, με αφορμή τη ρωσική συνδρομή στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, είχε δεχθεί εκ νέου την πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ταξιδέψει στη Μόσχα.

Η ρωσική συμπαράσταση προς την Ελλάδα, είχε εκφραστεί στον απόλυτο βαθμό, ενώ μάλιστα, ο κ. Μισούστιν είχε επισημάνει πως οι τακτικές επαφές βοηθούν «να εξασφαλιστεί και να επιβεβαιωθεί ο φιλικός χαρακτήρας των ελληνορωσικών σχέσεων».

Μητσοτάκης: «Η Χάλκη καθίσταται διεθνές υπόδειγμα πράσινης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας»

Στο μεταξύ, τα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα μετατροπής της Χάλκης σε υπόδειγμα αειφορίας, στο πλαίσιο του προγράμματος GR - eco islands, επιθεώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο νησί.

«Η εθνική πρωτοβουλία των Gr - eco islands ξεκινά από εδώ, από τη Χάλκη, μετά την πρωτοβουλία της Αστυπάλαιας, για να απλωθεί σε πολλά περισσότερα ακόμα νησιά -σε πρώτη φάση- και σε όλα τελικά τα ελληνικά νησιά σε βάθος χρόνου, προβάλλοντας ουσιαστικά ένα μοντέλο του αύριο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε δε ότι «εδώ, στη Χάλκη το πράσινο μέλλον της ανάπτυξης για όλους χαράζει σε μια Ελλάδα η οποία αλλάζει. Μια Ελλάδα η οποία πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια προσπάθεια για ένα ακόμα πιο υγιές περιβάλλον φροντίζοντας, ταυτόχρονα, την εθνική οικονομία με συμπράξεις που στηρίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Πετυχαίνουμε εδώ στη Χάλκη να περάσουμε στην εποχή- και επιτρέψτε μου εδώ να δανειστώ έναν αγγλοσαξονικό όρο- των «prosumers», των καταναλωτών - παραγωγών, που αξιοποιούν τις φυσικές πηγές ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Καλώ σήμερα και τους υπόλοιπους νησιωτικούς Δήμους να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, να δημιουργήσουν, με την υποστήριξή μας, τις δικές τους Ενεργειακές Κοινότητες και να ενταχθούν με τη σειρά τους στην πρωτοβουλία GR - eco islands», τόνισε παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχω, εδώ στα χέρια μου», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «λογαριασμούς των επόμενων μηνών των κατοίκων του νησιού, που δείχνουν πρακτικά το μηδενισμό του σκέλους των ανταγωνιστικών χρεώσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, χάρη στον συμψηφισμό που έχει πραγματοποιηθεί. Ένας ενδεικτικός λογαριασμός: από τα 407 ευρώ θα πέσει στα 157 ευρώ. Και αντίστοιχα παραδείγματα, αντίστοιχες μειώσεις, θα δουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού πολύ σύντομα, στους επόμενους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι μια τολμηρή απάντηση, όχι μόνο στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στις αυξήσεις των τιμών που προκαλεί η πρόσφατη κρίση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αλλά είναι και η καλύτερη απόδειξη ότι -ειδικά για τον τόπο μας- οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η μόνη μακροχρόνια σταθερή λύση. Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να έχει πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών και να προωθεί ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για το ζήτημα των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μεσομακροπρόθεσμα όμως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δύναμη του Ήλιου, του ανέμου και της θάλασσας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δράσεις όπως το GR - eco islands γίνονται και διπλωματικοί βραχίονες της Ελλάδας στο ισοζύγιο των νέων συσχετισμών στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Κάτι που αναβαθμίζει τη διεθνή θέση της αλλά και ενισχύει τον ρόλο της στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που η Ευρώπη καλείται να κάνει τα πρώτα της βήματα στην κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της. Και είναι σαφές ότι αυτή δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς την ενεργειακή αυτονομία της».

«Η Χάλκη, όμως, πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Διότι ο μετασχηματισμός των ελληνικών νησιών με βιώσιμες πρακτικές, είναι ένα ταξίδι στο οποίο το ελληνικό δημόσιο όπως είπε και ο κύριος Υπουργός, θα επενδύσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκδήλωση στη Χάλκη για την ένταξη του νησιού στην πρωτοβουλία GR – eco islands

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ