Πολιτικη & Οικονομια

Αλέξης Πατέλης: η προσωπική αυτοδυναμία κόντρα στην ομοφοβία

Είμαστε ευγνώμονες σε όσους ζουν ανοικτά, ενώ δεν τους υποχρέωσε κανείς

yannis-papadopoulos.jpeg
Γιάννης Χ. Παπαδόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To πρωτοσέλιδο της Espresso για τον Πατέλη σερβίρει γάργαρη ομοφοβία

Σχόλιο με αφορμή το ομοφοβικό πρωτοσέλιδο της Espresso κατά του Αλέξη Πατέλη.

Είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενοχλήσει ένα κομμάτι της δεξαμενής των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματός του. Τοποθέτησε τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη στη θέση του υφυπουργού σύγχρονου πολιτισμού, είναι λοιπόν ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός ελληνικής κυβέρνησης, συνέστησε υπό την προεδρία του καθηγητή της Νομικής και πρώην Δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Αλέξανδρου - Λίνου Σισιλιάνου την επιτροπή για τη ΛΟΑΤΚΙ ισότητα, το πόρισμα της οποίας έχει αρχίσει ήδη δειλά-δειλά να υιοθετεί, ενώ παράλληλα ένας εκ των συμβούλων του, ο Αλέξης Πατέλης, είναι επίσης ανοιχτά γκέι και είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης πέρυσι, καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή δήλωσε πως ο ΠΘ έχει γνωρίσει τον σύζυγό του.

Σήμερα ο Αλέξης Πατέλης βρέθηκε στο επίκεντρο ενός επιθετικού πρωτοσέλιδου από την εφημερίδα Espresso. Οι τακτικές της εν λόγω εφημερίδας είναι γνωστές –ένα κράμα ηθικολογίας και ηδονοβλεπτισμού– («κάνουμε τον σταυρό μας, μα παίρνουμε και λίγο μάτι συγχρόνως»). Γιατί βρέθηκε ο Πατέλης στο στόχαστρο της εφημερίδας; Ποιο ήταν το «ατόπημά» του; Στα πλαίσια της επίσκεψης του ΠΘ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο Πατέλης ακολουθούσε, βρήκε χρόνο μεταξύ των εργασιών να βγει με τον σύζυγό του. Η εφημερίδα υπό τον τίτλο «“ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ“ στον γκέι έρωτα, άνθρωπος του Κυριάκου», εγκαλεί τον Πατέλη που «βρήκε χρόνο με τον Μιχάλη της καρδιάς του για να ξυπνήσουν μνήμες του γάμου τους».

Το πρωτοσέλιδο σερβίρει γάργαρη ομοφοβία και ανθρώπους, όπως ο Πατέλης, που έχουν επιλέξει –ενώ δεν είναι υποχρεωμένοι– να ζουν ανοικτά, δεν τους αγγίζει και τόσο.

Ο Πατέλης κοινοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα το πρωτοσέλιδο και έγραψε ως λεζάντα τον ορισμό της επανοικειοποίησης. Της πολιτισμικής διαδικασίας κατά την οποία μια κοινωνική ομάδα ανακτά όρους, που ως ένα χρονικό σημείο χρησιμοποιούνταν με μειωτικό τρόπο. Έδειξε και δείχνει πως είναι ένας άνθρωπος που έχει καλλιεργήσει στ’ αλήθεια τον κήπο των συναισθημάτων του και με τη στάση του μας δείχνει την αρετή της προσωπικής αυτοδυναμίας.

Δεν τον χτυπά η ομοφοβία του πρωτοσέλιδου, χτυπά όμως τους γονείς που ακόμα δεν νιώθουν καλά με το γκέι παιδί τους. Δηλητηριάζει την κοινωνία.

Οι αντικοινωνικές πρακτικές και δη δημοσιογραφικές, πρέπει να αντιμετωπίζονται. Για το καλό του συνόλου.

Είμαστε ευγνώμονες σε όσους ζουν ανοικτά, ενώ δεν τους υποχρέωσε κανείς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ