Πολιτικη & Οικονομια

Όλα τα αδικήματα που αποποινικοποίησε η κυβέρνηση

Η διαδικασία αλλαγής έχει επιταχυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλές πράξεις και συμπεριφορές για τις οποίες είμαστε σίγουροι πως είναι εγκληματικές, δεν εμπίπτουν πλέον στη δικαιοδοσία του νόμου

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεά Δίκη

Ένας μικρός κατάλογος πράξεων και συμπεριφορών που παλαιότερα ήταν εγκληματικές αλλά πλέον επιτρέπονται (σχεδόν) στον καθένα.

Είναι γνωστό ότι, καθώς οι κοινωνίες εξελίσσονται, αλλάζουν και οι αντιλήψεις για το τι είναι έγκλημα και τι όχι. Η αλλαγή των αντιλήψεων, με τη σειρά της, οδηγεί σε αλλαγές του νομικού κώδικα. Έτσι, ενώ κάποτε η μοιχεία ήταν αδίκημα, τώρα πια δεν είναι. Ενώ κάποτε η βία στην τάξη ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σήμερα όχι μόνο θεωρείται ανεπίτρεπτη αλλά είναι και ποινικώς κολάσιμη. Αντιθέτως η βία και οι απειλές μαθητών και γονιών εναντίον καθηγητών πλέον δεν θεωρούνται αδικήματα. Με λίγα λόγια, ο κόσμος αλλάζει και μαζί και οι νόμοι. 

Στα δύο και κάτι χρόνια που κυβερνά η Νέα η Δημοκρατία αυτή η διαδικασία αλλαγής έχει επιταχυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλές πράξεις και συμπεριφορές για τις οποίες είμαστε σίγουροι πως είναι εγκληματικές, δεν εμπίπτουν πλέον στη δικαιοδοσία του νόμου. Επειδή αυτό δημιουργεί πολλές παρεξηγήσεις, έφτιαξα έναν μικρό κατάλογο πράξεων και συμπεριφορών που παλαιότερα ήταν εγκληματικές αλλά πλέον επιτρέπονται (σχεδόν) στον καθένα. 

Παρακώλυση συγκοινωνιών: Μπορείτε ελεύθερα να κλείσετε όποιον δρόμο θέλετε, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, χωρίς να υποστείτε καμία απολύτως συνέπεια. Μπορείτε επίσης, πριν κλείσετε τον δρόμο, να προσπαθήσετε να δολοφονήσετε τους οδηγούς των διερχόμενων αυτοκινήτων πετώντας πέτρες. Μοναδική προϋπόθεση για να μη θεωρείται η συμπεριφορά σας εγκληματική είναι να είστε πάνω από 20 άτομα, να μοιάζετε βίαιοι και να λέτε ότι έχετε κάποιο αίτημα. Αν πληροίτε αυτές τις απλές προϋποθέσεις, μπορείτε να κλείσετε μέχρι και την Εθνική Οδό και να βάλετε σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων οδηγών και επιβατών. Κανείς δεν πρόκειται να σας εμποδίσει.

Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικού: Μπορείτε να πυροβολήσετε με καραμπίνα εναντίον αστυνομικού οποιαδήποτε στιγμή θέλετε. Μπορείτε επίσης να του πετάξετε μια μολότοφ (οι πέτρες είναι πια για τα παιδιά). Όπως η εμπειρία δείχνει, κανείς δεν πρόκειται να σας εμποδίσει ή να σας ενοχλήσει επειδή το κάνατε. Πράγμα που σημαίνει ότι επιτρέπεται και η…

Οπλοφορία και οπλοχρησία: Στην Κρήτη δεν απαγορεύτηκε ποτέ, αλλά φαίνεται πως πλέον δεν απαγορεύεται πουθενά στην Ελλάδα. Και όπως απέδειξε και ο παρανοϊκός δολοφόνος της Νέας της Ερυθραίας δεν χρειάζεται καν να είσαι με τα καλά σου για να έχεις όπλο και για να βγαίνεις στην ταράτσα σου να εξασκείσαι στην σκοποβολή. Αν έπρεπε να είσαι με τα καλά σου κι αν απαγορευόταν να εξασκείσαι στην σκοποβολή στην ταράτσα σου, σίγουρα οι καταγγελίες των γειτόνων θα οδηγούσαν σε επέμβαση της αστυνομίας.

Ξυλοδαρμός και ληστεία πυροσβέστη: Προφανώς επιτρέπεται και γι’ αυτό προχτές στο Σχιστό κάποιοι συμπολίτες επιτέθηκαν στο πλήρωμα ενός πυροσβεστικού οχήματος, το πλάκωσαν στο ξύλο και το λήστεψαν, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για τα πληρώματα περιπολικών της αστυνομίας στα οποία μπορείς ανενόχλητος να στήσεις καρτέρι και να τα πετροβολήσεις ή να τους πετάξεις μολότοφ ή να κάνεις ό,τι γουστάρεις χωρίς να τρέχει μία.

Ξυλοδαρμός φοιτητή που δεν έχει αριστερές απόψεις: Κάποιοι σύντροφοι του πολύ προοδευτικού χώρου και της δημοκρατικής παράταξης θα πουν ότι αυτό επιβάλλεται, αλλά η ουσία είναι πως πλέον δεν είναι ποινικώς κολάσιμο. Αν ήταν, η αστυνομία που εκλήθη μετά από τον ξυλοδαρμό του φοιτητή της ΑΣΟΕΕ πριν λίγες εβδομάδες θα έμπαινε στη σχολή να συλλάβει τους δράστες.

Ξυλοδαρμός οποιουδήποτε: Την Κυριακή μια συμμορία ξυλοκόπησε και λήστεψε δυο 18χρονους. Όχι στη Σωκράτους ή τη Σατωβριάνδου, όχι αργά το βράδυ, αλλά δίπλα στο Καλλιμάρμαρο στις 21.30. Αν οι δράστες αισθάνονταν ότι κινδύνευαν έστω και λίγο από το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων που ονομάζουμε «αστυνομία» ή από το άλλο σώμα που ονομάζουμε «δικαστές», φαντάζομαι θα ήταν λίγο πιο μαζεμένοι. Αλλά, όπως φαίνεται, έχουν ενημερωθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και πλέον νομίμως κάνουν το κέφι τους στα κεφάλια των άλλων.

Διασπορά ψευδών ειδήσεων που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία: Κάποιος μπορεί να πιστεύει πως το να φωνάξεις «φωτιά» σε ένα κατάμεστο θέατρο θα έπρεπε να απαγορεύεται και ίσως αυτό σε κάποιες χώρες να συμβαίνει, αλλά σίγουρα όχι στην Ελλάδα. Διαφορετικά οι άνθρωποι που διαδίδουν τα ελεεινά (και τελικά θανατηφόρα) ψέματα για τα εμβόλια θα ήταν ήδη σε κάποιο κελί (ή τουλάχιστον σε δίκη καθώς η ελληνική δικαιοσύνη ακολουθεί την παράδοση του Τζακ του Ντάνιελς και προτιμά τα στελέχη της να παίζουν με τις τάπες των βαρελιών).

Βανδαλισμός δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας: Αυτό ίσως να μην πρέπει να το βάλω στη λίστα καθώς είμαι βέβαιος ότι ήδη ξέρετε ότι μπορείτε να βανδαλίσετε και να καταστρέψετε (να σπάσετε, να κάψετε, να ζωγραφίσετε, να γράψετε... εσείς διαλέγετε) οτιδήποτε και οπουδήποτε χωρίς να σας ενοχλήσει κανείς. Εννοείται ότι επιτρέπεται και να ξηλώσετε οποιαδήποτε κατασκευή έχει χαλκό και μετά να τον πουλήσετε. 

Πέρα από τα ποινικά η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Δεν μιλάω για την συνήθη αποχή της Τροχαίας από τα καθήκοντα και την εργασία της. Μιλάω για υπουργική νομιμοποίηση συμπεριφορών που μέχρι προσφάτως θα οδηγούσαν σε πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων ή/και διπλώματος και γενικά θα είχαν δυσάρεστες συνέπειες για τους παραβατικούς συμπολίτες των δρόμων. 

Παραβίαση του ορίου ταχύτητας: Κάποιος θα έλεγε ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι τόσο επικίνδυνη που δεν μπορεί παρά να τιμωρείται και για να είμαι ειλικρινής κι εγώ έτσι νόμιζα. Μετά όπως είδα ένα βίντεο του Υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ Καραμανλή στο οποίο καμάρωνε για το πόσο γρήγορα πάει στην εθνική (ή ρομαϊκή) όδο αφού «μέχρι τα 150 – 160 χλμ/ω δεν σε γράφουν». Θυμίζω ότι είναι η δεύτερη μεταρρύθμιση του ΚΟΚ που χρωστάμε στον Κώστα Αχ Καραμανλή καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που απέδειξε πως δεν επιβάλλεται η

Χρήση ζώνης ασφαλείας: Το να χρησιμοποιείς πατέντες για να μη βάζεις ζώνη ασφαλείας και να μην κάνει μπιπ-μπιπ-μπιπ το αυτοκίνητο, όχι μόνο επιτρέπεται αλλά μπορεί να σε κάνει και υπουργό. Γι αυτό άλλωστε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι χρησιμοποιεί τέτοιες πατέντες, έγινε υπουργός Μεταφορών.

Κάποιοι μπορεί να ισχυριστείτε ότι τα εγκλήματα και οι παραβάσεις του ΚΟΚ για τα οποία γράφω επιτρέπονταν και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μόνο που εκείνες οι κυβερνήσεις αδιαφορούσαν για την επιβολή του νόμου. Αντιθέτως, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προεκλογικώς υποσχόταν ασφάλεια και επιβολή του νόμου και επειδή αποκλείεται να μην εννοούσε όσα έλεγε, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι πράξεις και οι συμπεριφορές για τις οποίες γράφω και που παλαιότερα ήταν εγκληματικές, τώρα πια δεν είναι και γι’ αυτό δεν απασχολούν την Ελληνική Αστυνομία και την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της λειτουργίας της. Και μπράβο σε όλους τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ