- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο
Πόσο αυξήθηκε σε σχέση με τον Αύγουστο
Eurostat - Πληθωρισμός: Στο 3,4% διαμορφώνεται στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο 2021 - Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2021, από 3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
- Ο πληθωρισμός στην ΕΕ ήταν 3,6% τον Σεπτέμβριο, από 3,2% τον Αύγουστο και 0,3% τον Σεπτέμβριο του 2020.
- Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,7%), την Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%).
- Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία και τη Λιθουανία (αμφότερα 6,4%) και την Πολωνία (5,6%).
- Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε 25 κράτη-μέλη, μειώθηκε σε ένα κράτος μέλος, παρέμεινε σταθερός σε ένα.
- Τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,63 ποσοστιαίες μονάδες, pp), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (+0,72 pp), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,57 pp) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,44 pp).
Γεωργιάδης: Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο πληθωρισμό
Σχετικά με την πορεία των τιμών στο μέλλον ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις ενώ σημείωσε ότι, «μέχρι στιγμής η Ελλάδα μεγάλο πληθωρισμό δεν έχει, ευτυχώς. Στους επίσημους δείκτες της Eurostat είμαστε στα 2/3 του μέσου όρου της ευρωζώνης».
Σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια οικονομία ο υπουργός σημείωσε ότι ήταν αναπόφευκτο να γεννηθεί πληθωρισμός, αλλά το ζητούμενο είναι πόσο θα κρατήσει.
Συγκεκριμένα είπε: «Ότι η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε έναν πληθωριστικό κύκλο αυτό είναι βέβαιον. Αλλά και πάλι να το δούμε ψύχραιμα. Θα μπορούσε και να μην έμπαινε; Δηλαδή έκλεισαν οι οικονομίες όλες μαζί και μετά ήρθε μια στιγμή και άνοιξαν ξανά όλες μαζί. Είναι αυτό ομαλή συνθήκη στην οικονομία; Όχι, είναι μια ανώμαλη συνθήκη στην οικονομία. Διότι μόλις άνοιξες ξανά τις οικονομίες έχεις δυο πράγματα να τις αντιπαλέψεις:
- Μία ξαφνική παγκόσμια ζήτηση γιατί εφόσον ανοίγουν όλοι ταυτόχρονα πρέπει να ξανά γεμίσουν τις αποθήκες τους που είχαν αδειάσει κατά το διάστημα της πανδημίας, άρα έχεις ταυτόχρονα μεγάλη ζήτηση (demand).
- Και την ίδια ακριβώς στιγμή που αντιμετωπίζεις αυτό, έχεις μία πρωτοφανή ρευστότητα, γιατί έχουν κόψει τα κράτη πάρα πολύ χρήμα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Και μία ναυτιλία που είναι σε ένα φοβερό μποτιλιάρισμα λόγω της καραντίνας της Κίνας.
Άρα ήταν αναπόφευκτο να γεννηθεί πληθωρισμός. Κανείς δεν έλεγε ότι δεν θα γεννηθεί. Το ζήτημα είναι πόσο θα κρατήσει. Αυτό είναι άλλη συζήτηση».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.