Πολιτικη & Οικονομια

«Η Ελλάδα το 2040»: Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση

Τι είπαν Μητσοτάκης και Τασούλας για την Ελλάδα του 2040

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η Ελλάδα το 2040»: Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση
«Η Ελλάδα το 2040»: Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση

Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040» - Ομιλίες Μητσοτάκη, Τασούλα, Αγγελοπούλου.

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, και της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας, 18 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής η εναρκτήρια εκδήλωση του Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040».

Για τρεις ημέρες, από τις 3μμ μέχρι τις 6μμ, από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν τις παρεμβάσεις των θεσμικών φορέων και των ομάδων εργασίας ειδικού ενδιαφέροντος, όπως και διεθνών προσωπικοτήτων που έχουν κληθεί να περιγράψουν τον κόσμο τις δεκαετίες που έρχονται.

Τα συμπεράσματα αποτυπώθηκαν στη «Λευκή Βίβλο: Η Ελλάδα το 2040», την οποία η κυρία Αγγελοπούλου παρέδωσε στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και στους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών που στήριξαν χορηγικά το έργο της Επιτροπής.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης - Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη

Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040» - Μητσοτάκης: Μακροχρόνιος προγραμματισμός και διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και στάθηκε ιδιαίτερα στη δύσκολη προσπάθεια να αποτυπωθούν οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα μέχρι το 2040. «Καθόλου τυχαία στα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής διακρίνονται επτά «μεγατάσεις» με καθοριστικές επιδράσεις στα επόμενα χρόνια, στις επόμενες δεκαετίες:

  • Οικολογική κρίση, απότοκο της μεγάλης κλιματικής αλλαγής, της κλιματικής κρίσης.
  • H έλλειψη φυσικών πόρων, η άνιση κατανομή τους.
  • H δημογραφική ανισορροπία.
  • Η εκτεταμένη αστικοποίηση και το χάσμα ανάμεσα στις πόλεις και την περιφέρεια.
  • Η τεχνολογική πρόοδος και η υπερ-συνδεσιμότητα.
  • Η παγκόσμια διόγκωση της μεσαίας τάξης, αλλά και της υπερ-κατανάλωσης.
  • Και, τέλος, η μετατόπιση της οικονομικής, αλλά και γεωπολιτικής επιρροής προς την Ανατολή και προς το Νότο, προς την Αφρική.

Όπως και καθόλου τυχαία οι επτά αυτές μεγάλες τάσεις συνοδεύονται, κυρία πρόεδρε, από τρεις λέξεις: Μεταβλητότητα, Αβεβαιότητα, Επινοητικότητα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «τα δύο εργαλεία, ο μακροχρόνιος προγραμματισμός και η ανάγκη να μπορούμε να διαχειριζόμαστε έκτακτες καταστάσεις, πιστεύω ότι είναι το πεδίο στο οποία θα δοκιμαστεί η άσκηση δημόσιας πολιτικής για τα επόμενα χρόνια» και προσέθεσε: «Αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα της έκθεσής σας και τη συνεργασία όλων σας με την Επιτροπή Foresight για να μπορέσουμε ολοένα και περισσότερο να εξειδικεύουμε αυτά τα συμπεράσματα και να τα αναπροσαρμόζουμε όποτε αυτό είναι απαραίτητο».

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εναρκτήρια εκδήλωση του forum «Η Ελλάδα το 2040»

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: Ευρείες συνεργασίες, αλλαγή συνηθειών και συμπεριφορών

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. «Οι αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας είναι τόσο γρήγορες, που κανένας δεν μπορεί να προδιαγράψει με ακρίβεια το τι θα συμβεί σε λίγα χρόνια. Νέα επαγγέλματα και νέες επιστήμες θα αναδυθούν, νέες κρίσεις που συνδέονται με το περιβάλλον, την ενέργεια, την υγεία θα προκύψουν και η αντιμετώπισή τους θα απαιτήσει ευρείες συνεργασίες, αλλαγή συνηθειών και συμπεριφορών» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη

«Το φόρουμ, λοιπόν, Η ΕΛΛΑΔΑ το 2040, είναι ακριβώς η δράση της Επιτροπής που επιδιώκει να δώσει βήμα στην κοινωνία προκειμένου να καταθέσουμε την πρότασή μας για τη πορεία μας προς την επόμενη εικοσαετία» εξήγησε η κυρία Αγγελοπούλου και αναφέρθηκε στην επόμενη πρωτοβουλία της Επιτροπής: «Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η υπό εξέλιξη προσπάθεια για την ίδρυση ενός καινοτόμου ερευνητικού Ινστιτούτου στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων, η οποία προσδοκούμε ότι σύντομα θα ευοδωθεί αφού η δημιουργία του Ινστιτούτου έχει ήδη συμπεριληφθεί στην εγκεκριμένη πρόταση της Ελλάδας προς το μηχανισμό Ανθεκτικότητας και Ανασυγκρότησης».

Κώστας Τασούλας
Κώστας Τασούλας

Τασούλας: Καλούμεθα να πραγματώσουμε τη δική μας συλλογική εποποιία μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040».

«Εδώ είναι και η αξία αυτής της εργασίας, η οποία σήμερα, με πρωτοβουλία της "Ελλάδος 2021", παραδίδεται. Είναι η αξία μιας εργασίας που αφορά το μέλλον της χώρας, από τους κατά τεκμήριο πιο αρμόδιους από την κοινωνία των πολιτών και της επιστήμης να τη διατυπώνουν, η οποία παραδίδεται στα χέρια της Πολιτείας, στα χέρια του Πρωθυπουργού, στα χέρια του Κοινοβουλίου, ώστε το μέλλον να μην είναι ούτε απροσδόκητο αλλά ούτε και αφύλακτο» σημείωσε.

«Καλούμεθα ως γενεά, ως φορείς, ως παράγοντες, ως πολιτευόμενοι, να πραγματώσουμε τη δική μας συλλογική εποποιία μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος» προσέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής. 

Εναρκτήρια εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»  (18/10/2021)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ