Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης για Μπακογιάννη: Έχει δώσει μάχες - Θα βγει νικήτρια

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στην αδελφή του

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ντόρα Μπακογιάννη
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ντόρα Μπακογιάννη © EUROKINNISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ντόρα Μπακογιάννη: Έχει δώσει πολλές μάχες - Θα βγει νικήτρια.

Mήνυμα στήριξης στην Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η αδελφή του έχει ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες στο παρελθόν και πως θα βγει νικήτρια και σε αυτή τη μάχη.

«Η Ντόρα είναι μαχήτρια. Έχει δώσει πολλές μάχες και έχει ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες στο παρελθόν. Και σε αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια», αναφέρει στην ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κώστας Μπακογιάννης: Η μάνα μου παίρνει αγάπη αυτή τη στιγμή

Νωρίτερα, και ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη συμπαράσταση που δέχεται η μητέρα του, μετά την ανακοίνωσή της ότι έχει πολλαπλό μυέλωμα.

Η ανάρτηση του:

Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για την αγάπη και τη στήριξη που μας δίνετε σήμερα. Η αγάπη σώζει. Και η μάνα μου παίρνει αυτή τη στιγμή περίσσευμα απ’όλους. Την δίνει όλη της τη ζωή απλόχερα και τώρα που την παίρνει πίσω της είναι πολύτιμη. Έχει περάσει πολλά. Αλλά είναι και ο πιο δυνατός άνθρωπος που ξέρω, αληθινός βράχος. Μια κουβέντα μόνο προς όλους: να εξετάζεστε, μην διστάζετε, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα που έχει η Ντόρα Μπακογιάννη

Πρόκειται για κακοήθη μετρατροπή των πλασματοκυττάρων, τα οποία αναπαράγονται εκτός ελέγχου μέσα στον μυελό των οστών.

Τα πλασματοκύτταρα είναι κύτταρα που -υπό φυσιολογικές συνθήκες- παράγουν τα αντισώματα, πρωτεΐνες δηλαδή που είναι ειδικευμένες για να «προσκολλώνται» σε διαφορετικό για κάθε μια αντιγόνο (ξένη πρωτεΐνη), όπως σε αντιγόνα μικροβιών, ιών.

Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να απενεργοποιούν αυτά τα αντιγόνα ή να στρέφουν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού έναντι αυτών των «εχθρικών» αντιγόνων που βρίσκονται π.χ. στην επιφάνεια των ιών ή των μικροβίων.

Στην περίπτωση όμως του πολλαπλού μυελώματος, τα πλασματοκύτταρα υφίσταται κακοήθη εξαλλαγή. Υπάρχουν διάφορες μορφές πολλαπλού μυελώματος που διαφέρουν μεταξύ τους στη δομή των παραγομένων αντισωμάτων. Δεν είναι σπάνια νόσος, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών.

Πώς αντιμετωπίζεται το πολλαπλό μυέλωμα

Υπάρχουν θεραπείες για το πολλαπλό μυέλωμα. Οι υποτροπές μπορούν να αντιμετωπιστούν με στεροειδή, χημειοθεραπεία, στοχευμένη αγωγή και μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Τα διφωσφονικά και η ακτινοθεραπεία μπορούν μερικές φορές να ανακουφίσουν το πόνο από τις οστικές βλάβες.

Παγκοσμίως, το πολλαπλό μυέλωμα επηρέασε 488.000 ανθρώπους και προκάλεσε 101.100 θανάτους το 2015, σύμφωνα με στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσεται σε 6.5 ανά 100.000 ανθρώπους τον χρόνο και υπολογίζεται ότι το 0,7% του πληθυσμού θα το εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του.

Συνήθως, το πολλαπλό μυέλωμα εμφανίζεται στην ηλικία κοντά στα 60 έτη και είναι πιο κοινό στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Η είδηση ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έχει πολλαπλό μυέλωμα συνεχίζει να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ