Πολιτικη & Οικονομια

Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: «Ναυμαχία» στη Βουλή σήμερα

Μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί - Το απόγευμα η ονομαστική ψηφοφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας φέρνει εντάσεις σήμερα στη Βουλή, με την ονομαστική ψηφοφορία να ακολουθεί τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. Η συγκεκριμένη αμυντική συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα αγοράσει 3+1 γαλλικές φρεγάτες, οι οποίες ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο. Παράλληλα, υπάρχει ρήτρα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τη Γαλλία σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί επίθεση από τρίτη χώρα.

Εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένες οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας βάσει του άρθρου 27 παρ. 2 που ορίζει πως «χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμείνει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή».

Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισάγεται στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με τη θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Τι ώρα μιλούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με την οργάνωση της συνεδρίασης, η συζήτηση ξεκινά στις 10.30 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων. Αμέσως μετά παίρνει τον λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολουθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, εφόσον θελήσουν, έχουν τη δυνατότητα και δευτερολογιών. Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας να οργανωθεί σε περισσότερους κύκλους ομιλητών - βουλευτών προκειμένου να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές να τοποθετηθούν επί της Συμφωνίας. Θέμα που αναμένεται να θέσει και σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ